Heupslijtage

Operatie voor een nieuwe heup

Medische indicatie: Heupartrose, totale heupprothese
Gemeten kwaliteit: Heupprothese

Als je ouder wordt, kan je last krijgen van een versleten heup. Dat wil zeggen dat het kraakbeen
in de heup slijt. Hierdoor bewegen de botten in het heupgewricht direct langs elkaar. Dit
veroorzaakt veel pijn, vooral bij lopen, traplopen en staan. Als de slijtage (artrose) erger
wordt, krijg je steeds meer pijn. Ook in rust.
Heb je veel last en helpen andere behandelingen niet? Dan kan een nieuwe heup (een
heupprothese) uitkomst bieden. Ook een gebroken heup of reuma, kunnen reden
zijn voor een nieuwe heup.
Jaarlijks krijgen duizenden mensen een nieuwe heup. Bij meer dan 90% van de mensen zijn de
klachten hierna verdwenen.

Heupslijtage

Welk ziekenhuis voor een nieuwe heup?

Je kunt bij de meeste ziekenhuizen in Nederland terecht voor het plaatsen van een nieuwe heup. Heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.

Het beste ziekenhuis voor heupprotheses? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij een versleten heup.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Om de kwaliteit te meten houdt het ziekenhuis een aantal cijfers bij. Als eerste houden ze bij hoe vaak er een ernstige infectie aan de wond optreedt na de heupoperatie, hoe vaak een tweede operatie nodig is. Ook wordt na een jaar het resultaat van de operatie gemeten, wordt bijgehouden hoe vaak artsen in het ziekenhuis de operatie uitvoeren.

Complicaties na de operatie

Na iedere operatie kun je last krijgen van complicaties. Bij het plaatsen van een nieuwe heup kun je bijvoorbeeld een infectie krijgen aan de wond. De kans op een infectie hangt af van een aantal zaken. Het heeft onder andere te maken met de hygiëne in het ziekenhuis, het verloop van de behandeling, maar ook met je leeftijd en gezondheid. Een infectie is niet altijd te voorkomen.

Een ernstige complicatie is dat je binnen een jaar voor een tweede keer moet worden geopereerd aan de heup.

Uitkomst van de operatie

Het doel van de operatie is dat de patiënt geen, of aanzienlijk minder last heeft van zijn heup. Daarom meet het ziekenhuis zowel voor en twaalf maanden na de operatie de conditie van de geopereerde patiënt.

Aantal operaties

Het plaatsen van een kunstheup is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen