Tjongerschans

Heerenveen, Joure, Lemmer, Steenwijk

Bekijk locaties en contactinformatie

Tjongerschans is een regionaal ziekenhuis en verleent zorg aan een verzorgingsgebied van ruim 100.000 inwoners. Samen met 1.400 collega’s zijn we zichtbaar en onzichtbaar aanwezig om Tjongerschans een veilige en betrouwbare plek te laten zijn. We zetten in op een sterke diagnostiek en het bieden van zorg die voor de regio onontbeerlijk is. Het uitgangspunt daarbij is dat zorg altijd op de juiste plaats en door de juiste zorgverlener moet worden geboden. Niet het zorgproduct, maar het zorgpad van de patiënt is daarin leidend. We leggen verbindingen in de gehele zorgketen en innoveren het zorgproces. Wij geloven dat er niets belangrijker is dan een gezond en gelukkig leven. Iedere dag opnieuw zetten wij ons samen met onze ketenpartners in om een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen in de regio. Want uiteindelijk raakt goede zorg ons allemaal.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Tjongerschans

Heupslijtage

Nieuwe heup

Jaarlijks krijgen duizenden mensen een nieuwe heup. Om de kwaliteit te meten houdt het ziekenhuis een aantal cijfers bij. Als eerste houden ze bij hoe vaak er een ernstige infectie aan de wond optreedt na de heupoperatie, en hoe vaak een tweede operatie nodig is. Ook wordt gemeten wat het resultaat is van de operatie na een jaar tijd, en hoe vaak artsen in het ziekenhuis de operatie uitvoeren.

Infecties

0,53% Tjongerschans
0,89% Landelijk gemiddelde
In 2019 kreeg 0,53% van de patiënten in Tjongerschans een infectie binnen 90 dagen na het plaatsen van een heupprothese.
Bron: Transparantiekalender 2019

Tweede operatie nodig

0,85% Tjongerschans
1,09% Landelijk gemiddelde
In 2019 werd 0,85% van de patiënten in Tjongerschans binnen een jaar opnieuw geopereerd aan dezelfde heup na het plaatsen van een heupprothese.
Bron: Transparantiekalender 2019

Positief effect operatie

36,67% Tjongerschans
In 2019 is de gemiddelde verbeterscore die patiënten geven na een heupprothese 36,67%. Dit is een jaar na de operatie gemeten.
Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties

202 Tjongerschans
50 Norm
In 2019 voerde Tjongerschans 202 heupvervangingen uit. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede zorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2019

Toelichting

Heupafwijkingen komen op oudere leeftijd veel voor en veroorzaken pijn, stijfheid en op den duur invaliditeit. Het gaat vooral om de aandoening heupartrose, ook wel versleten heup genoemd. Bij deze afwijking is het gewrichtskraakbeen dun geworden of geheel verdwenen.

Contactinformatie

Locaties

 • Tjongerschans ziekenhuis Hoofdlocatie
  Thialfweg 44
  8441 PW Heerenveen
 • Tjongerschans (poli)kliniek Sportstad
  Abe Lenstraboulevard 23 B
  8448 JA Heerenveen
 • De Werf
  Sluisdijk 30
  8501 BZ Joure
 • Tjongerschans polikliniek Lemmer
  Van Rijgersmapark 1
  8531 JA Lemmer
 • Tjongerschans polikliniek Steenwijk
  Mr. Zigher ter Steghestraat 9
  8331 KG Steenwijk
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen