Sint Maartenskliniek

Introductie door de Sint Maartenskliniek

De Sint Maartenskliniek is een begrip in Nederland. We zijn een bijzonder ziekenhuis voor bijzondere vraagstukken. Met onze specialismen orthopedie, reumatologie, revalidatie en pijnbestrijding zijn we de grootste behandelaar op het gebied van houding en beweging in ons land. We werken op meerdere locaties in Nederland, zoals Nijmegen, Woerden, Boxmeer en Geldrop.

Onze patiënten komen uit alle provincies voor onze hoog-specialistische zorg. We geven mensen hun bewegingsvrijheid terug. Door beperkingen op te vangen en nieuwe mogelijkheden te bieden, zodat ze weer zelf de regie over hun gezondheid kunnen voeren. Zowel fysiek, sociaal als emotioneel.

De Sint Maartenskliniek geldt als koploper in Nederland en Europa. We blijven zoeken en onderzoeken om de zorg voor de patiënten te verbeteren. En dat doen we al sinds de oprichting in 1936.

Deze website van de NVZ biedt slechts ruimte voor drie behandelingen van de Sint Maartenskliniek: knieletsel en knie- en heupslijtage. Alle overige behandelingen op deze website bieden wij niet, door onze specialisatie in houding en beweging. Wilt u meer weten over onze andere behandelingen? Ga dan naar: www.maartenskliniek.nl

9.341 Eerste polibezoeken
6.091 Opnames

Kwaliteitscijfers

Sint Maartenskliniek

Heupslijtage

Nieuwe heup

Jaarlijks krijgen duizenden mensen een nieuwe heup. Om de kwaliteit te meten houdt het ziekenhuis een aantal cijfers bij. Als eerste houden ze bij hoe vaak er een ernstige infectie aan de wond optreedt na de heupoperatie, en hoe vaak een tweede operatie nodig is. Ook wordt gemeten wat het resultaat is van de operatie na een jaar tijd, en hoe vaak artsen in het ziekenhuis de operatie uitvoeren.

Infecties

1,93% Sint Maartenskliniek
0,74% Landelijk gemiddelde
In 2021 kreeg 1,93% van de patiënten in de Sint Maartenskliniek een infectie binnen 90 dagen na het plaatsen van een heupprothese.
Toelichting van het ziekenhuis:

De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland gespecialiseerd in houding en beweging. Vanwege deze specialisatie doen veel patiënten en specialisten ook een beroep op de Maartenskliniek bij klachten met een bestaande heupprothese, waaronder de behandeling van infecties. 

Bron: Transparantiekalender 2021

Tweede operatie nodig

1,43% Sint Maartenskliniek
1,07% Landelijk gemiddelde
In 2021 werd 1,43% van de patiënten in de Sint Maartenskliniek binnen een jaar opnieuw geopereerd aan dezelfde heup na het plaatsen van een heupprothese.
Toelichting van het ziekenhuis:

De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland gespecialiseerd in houding en beweging. Vanwege deze specialisatie doen veel patiënten en specialisten een beroep op de Maartenskliniek bij klachten met een bestaande heupprothese, waaronder de behandeling van infecties. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, adviseert het ziekenhuis patiënten om bij infecties eerder (opnieuw) te opereren om een (deel van) de prothese te vervangen. Deze aanpak biedt de meeste patiënten betere uitkomsten dan andere methoden.

 

Bron: Transparantiekalender 2021

Positief effect operatie

0,27 Sint Maartenskliniek
In 2021 hebben patiënten een gemiddelde verbeterscore van 0,27 na een heupprothese in de Sint Maartenskliniek. De verbeterscore wordt 12 maanden na de operatie gemeten, met een vragenlijst over bijvoorbeeld mobiliteit, pijn en dagelijkse activiteiten.
Toelichting van het ziekenhuis:

De Sint Maartenskliniek onderzoekt de positieve effecten van behandelingen onder de noemer ‘Maartensfacts’. Daarmee wil het ziekenhuis open communiceren naar patiënten, verwijzers en zorgverzekeraars over hoe de Maartenskliniek haar zorg levert en over de resultaten die worden behaald. Binnen de Maartenskliniek worden MaartensFacts gebruikt om voortdurend de zorg te optimaliseren. Meer informatie, onder andere over de resultaten van heup-operaties, vindt u via deze webpagina.

  

Bron: Transparantiekalender 2021

Aantal operaties

859 Sint Maartenskliniek
In 2021 voerde de Sint Maartenskliniek 859 heupvervangingen uit.
Toelichting van het ziekenhuis:

De Sint Maartenskliniek is als enige ziekenhuis in Nederland gespecialiseerd in houding en beweging. Vanwege deze specialisatie doen veel patiënten en specialisten een beroep op de Maartenskliniek bij klachten aan het heupgewricht. 

 

Bron: Transparantiekalender 2021

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Nijmegen Hoofdlocatie
  Hengstdal 3
  6574 NA Nijmegen
 • Boxmeer
  Dokter Kopstraat 1
  5835 DV Boxmeer
 • Woerden
  Polanerbaan 2
  3447 GN Woerden
 • Geldrop
  Bogardeind 2
  5664 EH Geldrop
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen