Antwoorden op veelgestelde vragen

Wat is Ziekenhuischeck?

Hoe goed zijn de ziekenhuizen in Nederland? Naar welk ziekenhuis kun je het beste gaan voor een bepaalde behandeling? Het is fijn om meer te weten over hoe goed de zorg is in ieder ziekenhuis. Daarom hebben ziekenhuizen de website Ziekenhuischeck gemaakt. gemaakt. Op Ziekenhuischeck kun je ziekenhuizen met elkaar vergelijken. Of je zoekt op hoe goed het ziekenhuis bij jou in de buurt is.

Wat kun je met Ziekenhuischeck?

Naar welk ziekenhuis kun je het beste gaan voor een bepaalde behandeling? Het is fijn om te weten hoe goed de zorg is in ieder ziekenhuis. Daarom hebben ziekenhuizen de website Ziekenhuischeck gemaakt.
Ziekenhuizen houden veel cijfers bij die iets zeggen over de hoe goed de zorg is. Bijvoorbeeld cijfers over wachttijden. Of over hoeveel patiënten onverwacht terug moeten naar het ziekenhuis. Maar ook over het resultaat van een operatie. Is de operatie gelukt? Waren er complicaties, bijvoorbeeld een ontsteking? Al deze informatie vind je terug op Ziekenhuischeck.nl. Je kunt de resultaten van ieder ziekenhuis bekijken. Ook kun je ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Uitleg bij de resultaten
Bij alle resultaten staat wat de cijfers zeggen over de hoe goed de zorg is. Ook kunnen ziekenhuizen zelf een toelichting geven. Waarom scoren zij lager of juist hoger dan gemiddeld? Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. De toelichtingen zijn net zo belangrijk als de cijfers zelf.

Waar komen de cijfers vandaan?

Ziekenhuizen bedenken niet zelf welke informatie ze verzamelen. Alle cijfers op deze website moeten de ziekenhuizen bijhouden en aan instanties van de overheid geven. De informatie op deze site komt van deze instanties:

Wie beheert en controleert Ziekenhuischeck?

De cijfers op Ziekenhuischeck worden aangeleverd door Dutch Hospital Data. Ziekenhuizen controleren of alle gegevens kloppen. En ze voegen een toelichting toe. De NVZ schrijft de algemene teksten op Ziekenhuischeck en is verantwoordelijk voor de technische ondersteuning. De NVZ werkt hierbij samen met alle ziekenhuisorganisaties. Dit zijn de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), de Samenwerkende topklinische ziekenhuizen (STZ) en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). De gegevens worden door de NVZ niet gecontroleerd, maar zijn openbaar en herleidbaar. Je kunt de broncijfers vinden op de website Spiegelinformatie Kwaliteitsindicatoren van Dutch Hospital Data (DHD).

Welke informatie staat op Ziekenhuischeck?

Per ziekenhuis vind je algemene gegevens over de zorg. Bijvoorbeeld over de zorg voor ouderen. Maar ook over de wachttijden per specialisme of behandeling. Ook staat er op Ziekenhuischeck informatie over aandoeningen en de resultaten van een behandeling. Bij alle cijfers kun je lezen wat het cijfer zegt over hoe goed de zorg is. Ook kunnen ziekenhuizen zelf een toelichting geven op hun resultaten. Waarom scoren zij op een bepaald onderdeel hoger of juist lager dan gemiddeld?

Hoe komt Ziekenhuischeck aan de gegevens?

Ziekenhuizen moeten voor deze instanties gegevens bijhouden over de kwaliteit:

  • Zorginstituut Nederland: de transparantiekalender.

  • De Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd: Basisset Medisch Specialistische Zorg.

  • De Nederlandse Zorgautoriteit.

Ziekenhuischeck gebruikt deze gegevens.

Waar komen de patiëntervaringscijfers vandaan?

De patiëntervaringscijfers komen uit vragenlijsten die de ziekenhuizen zelf aan hun patiënten geven. Zij krijgen zo’n vragenlijst via de mail als zij in het ziekenhuis hebben gelegen. Of er een afspraak hebben gehad. Dit is een standaardvragenlijst: de Patiëntervaringsmonitor (PEM). De resultaten deelt het ziekenhuis op Ziekenhuischeck. Dit zijn dus ervaringscijfers van een grote groep patiënten, die kortgeleden in het ziekenhuis zijn geweest.

Waarom heeft mijn ziekenhuis geen patiëntervaringscijfers?

Zie je geen patiëntervaringscijfers van jouw ziekenhuis? Dan gebruikt jouw ziekenhuis niet de standaardvragenlijst, de Patiëntervaringsmonitor (PEM). In plaats daarvan gebruikt jouw ziekenhuis een andere vragenlijst. Op Ziekenhuischeck staan alleen ervaringen van patiënten die zijn gemeten met de PEM-vragenlijst. Zo kunnen we de cijfers goed met elkaar vergelijken. Ongeveer 25% van de ziekenhuizen gebruikt deze PEM-vragenlijst.

Waarom staat mijn behandeling of aandoening er niet bij?

Staat je behandeling er niet bij? Dan is dit geen behandeling waar het Zorginstituut of de Inspectie de ziekenhuizen op controleert. Zij controleren ongeveer 30 behandelingen. Deze staan op Ziekenhuischeck. Van andere behandelingen is er geen informatie over de kwaliteit. Of er zijn alleen cijfers die niet veel zeggen over hoe goed de zorg is. Het kan ook zijn dat het ziekenhuis de behandeling die je zoekt, niet doet.

Ziekenhuischeck bestaat sinds september 2018. We proberen de site steeds beter te maken. En om steeds meer goede informatie te geven over behandelingen in de ziekenhuizen.

Hoe vind ik informatie over een behandeling die er niet bij staat?

Wil je meer weten over jouw behandeling? Stel je vragen aan je eigen arts of verpleegkundige. Ook kun je altijd naar een ander ziekenhuis gaan voor advies van een andere arts. Dit heet een second opinion.

Wat zegt een cijfer over mijn eigen behandeling?

Ziekenhuischeck zegt niet iets over hoe goed of slecht jouw behandeling zal zijn. Want iedere patiënt is anders, en iedere behandeling anders. Je kunt hierover het beste met je eigen arts of verpleegkundige praten.

Gelden de cijfers voor alle patiënten?

De meeste cijfers gelden voor alle patiënten. Bijvoorbeeld: hoeveel operaties zijn er gedaan, of hoeveel patiënten zijn behandeld. De cijfers over ontstekingen of complicaties gelden niet voor alle patiënten. Dit is alleen gemeten bij patiënten die geen andere ernstige ziektes hebben en die verder gemiddeld gezond zijn. Infectiecijfers over alle patiënten staan op de website VZinfo.

Hoe vaak werken jullie de wachttijden bij?

Ziekenhuizen werken minimaal 2 keer per maand hun wachttijden bij. Ze publiceren op (Config.WebsiteName) de wachttijden die zij aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Dit zijn de wachttijden van de reguliere zorg. Reguliere zorg is alle zorg waarvoor je een afspraak kunt maken. Dus geen spoedzorg of ambulance. Op Ziekenhuischeck zie je altijd de laatste cijfers die bekend zijn.

Waarom is mijn wachttijd anders dan de wachttijden op Ziekenhuischeck?

De wachttijden op Ziekenhuischeck geven een goed idee hoe snel je terecht kunt in het ziekenhuis. Maar het is nooit zeker dat je precies zo lang moet wachten. Soms kun je sneller terecht, en soms moet je langer wachten dan er staat op Ziekenhuischeck. Dit hangt af van deze dingen:

  • Hoe druk is het in het ziekenhuis?

  • Is er spoed? Dan is er voor jou geen wachttijd. Het ziekenhuis kijkt waar je snel terecht kan.

Waarom zijn er geen wachttijden bekend van mijn ziekenhuis?

Op Ziekenhuischeck staan de wachttijden die ziekenhuizen aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit. Heeft een ziekenhuis geen wachttijden aangeleverd? Dan staan er ook geen wachttijden op Ziekenhuischeck. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een technisch probleem. Of er zijn problemen bij de registratie door een onverwachte situatie. Kijk dan op de website van het ziekenhuis voor meer informatie over wachttijden.

Hoe is het rapportcijfer van de ziekenhuizen berekend?

De rapportcijfers komen uit een jaarlijks onderzoek naar wat alle mensen in Nederland vinden van de ziekenhuizen. Het onderzoek gebeurt overal in Nederland. In totaal geven ruim 20.000 mensen hun mening. Deze mensen zijn patiënten, maar ook vrienden, familie, bezoekers en inwoners van de regio. Want iedereen heeft wel eens te maken met het ziekenhuis.
De vragen gaan niet alleen over hoe goed de behandeling is. Maar ook over hoe het ziekenhuis je helpt. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen doet het onderzoek. De ziekenhuizen hebben zelf geen invloed op de uitkomst.

Wat is het verschil met andere online patiëntinformatie?

Ziekenhuischeck is een aanvulling op andere online patiëntinformatie. Ale ziekenhuizen in Nederland laten dezelfde gegevens zien op Ziekenhuischeck. Dat heeft veel voordelen:

  • Je krijgt op een overzichtelijke manier informatie over hoe goed de zorg is.

  • Je kunt de gegevens van verschillende ziekenhuizen vergelijken.

  • Je kunt de cijfers vergelijken met het gemiddelde. Of met wat het minimaal moet zijn.

Bij alle gegevens kun je lezen wat het cijfer zegt over de zorg. Bovendien kan het ziekenhuis zelf een toelichting geven op hun cijfer. Een hogere of juist lagere score kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Het hoeft niet te betekenen dat de zorg beter of slechter is.

Waarom zijn er geen cijfers van dit jaar?

Na 1 juni publiceert ZiekenhuisZiekenhuischeck de cijfers van het jaar ervoor. Ziekenhuizen houden tijdens het hele jaar de hun cijfers bij. Als een jaar is afgelopen, hebben ze tot 1 juni de tijd om de cijfers aan te leveren aan het Zorginstituut en de Inspectie. Het Zorginstituut en de Inspectie controleren of de ziekenhuizen dat goed hebben gedaan. Pas na 1 juni zijn deze gegevens officieel. En kan Ziekenhuischeck ze publiceren.

Wie doen mee met Ziekenhuischeck?

Alle algemene ziekenhuizen en umc’s in Nederland doen mee. Ook een aantal specialistische instellingen staan op Ziekenhuischeck. Naast de NVZ, werken de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Revalidatie Nederland mee aan dit initiatief. Ziekenhuischeck wordt ondersteund door de Samenwerkende topklinische ziekenhuizen (STZ) en de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ).

Hoe lang bestaat Ziekenhuischeck?

De website is online gegaan in september 2018. De website Ziekenhuischeck is een vervolg op de website 'Kwaliteitsvenster'. Op deze site stond ook informatie over kwaliteit van ziekenhuizen. Op Ziekenhuischeck staat meer informatie. Er staan meer aandoeningen en behandelingen, en je kunt ziekenhuizen met elkaar vergelijken.

Waarvoor kan ik de voorleesfunctie gebruiken?

Op de meeste pagina's op Ziekenhuischeck staat een voorleesknop. Dit kun je ermee::

  • De tekst op de site laten voorlezen. Selecteer een tekstblok of houd je muis boven een paragraaf. Klik daarna op de voorleesknop.

  • Je kunt een tekstversie van de site lezen. De opmaak is makkelijk. En je kunt zelf lettertype, en kleuren kiezen. En hoe groot je de letters wil. Je kunt de tekstversie ook laten voorlezen. De voorgelezen tekst wordt dan geel.

  • Een geluidsbestand downloaden. Zodat je ook offline kunt luisteren.

  • Geselecteerde tekst naar een andere taal vertalen. En die taal laten voorlezen.

  • De betekenis opzoeken van een woord dat je selecteert.

  • Je kunt de voorleestaal instellen.

Heb je vragen over Ziekenhuischeck?

Heb je een vraag of opmerking over een ziekenhuis? Bel of mail dan met dat ziekenhuis. Je vindt de contactinformatie op de pagina van het ziekenhuis. Heb je een algemene vraag of opmerking over de website? Neem dan contact op met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

 

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen
Cookies

Notificatie

Om de website goed te laten werken en de beste ervaring te kunnen bieden, hebben we inzicht nodig in het bezoek en gebruik van de website. We meten graag het effect van bezoek en campagnes. Hiervoor maakt deze website gebruik van cookies. Wij plaatsen onze cookies met respect voor privacy. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.