Artikelen

Minder polibezoeken door app voor reumapatiënten

Reumapatiënten bij het St. Antonius Ziekenhuis hoeven door het gebruik van de app ‘Mijn RA-meter’ minder vaak naar de poli van het ziekenhuis. In de app houdt de patiënt verschillende gegevens bij waarmee de activiteit van de ziekte op afstand gemonitord kan worden. Ook zorgt de app ervoor dat de patiënt zelf meer inzicht krijgt en betrokken wordt bij de behandeling.

Pijnblokkade zorgt voor doorbraak in behandeling van gebroken heup

Een gebroken heup komt vaak voor, elk jaar krijgen zo'n 25.000 mensen hiermee te maken. In Zuyderland Medisch Centrum worden jaarlijks ruim 800 patiënten geopereerd aan een gebroken heup. Vooral ouderen op leeftijd. Meestal is een operatie de beste behandeling. De heup is stabiel en de patiënt kan herstellen. Maar soms, bij een kleine groep ouderen die erg kwetsbaar is, kan een heupoperatie voor complicaties zorgen. Een operatie is daarom niet altijd een goed idee. Wel kan een pijnblokkade dan verbetering geven.

Sneller herstel door vernieuwde aanpak keizersnede

Ruim een jaar na de introductie van een vernieuwde aanpak rond een geplande keizersnede, is de opnameduur op de afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis bijna gehalveerd. Vrouwen kunnen de dag na de keizersnede naar huis en zij geven aan vooral het sneller thuis herstellen als positief te ervaren. Regie-verpleegkundige Daphne Hanegraaf van het Catharina Ziekenhuis onderzocht vooraf in hoeverre patiënten en verpleegkundigen openstonden voor de veranderingen. En ze won zowel de publieksprijs als de wetenschappelijke Truus Vanlier-prijs met haar vernieuwde aanpak rondom geplande keizersnedes in het Catharina Ziekenhuis. Eind januari 2023 presenteerde Hanegraaf haar onderzoek op het jaarlijkse symposium Zorg rond de pasgeborene voor alle professionals in de geboortezorg.

3 vragen die je helpen bij een doktersgesprek

Over grote beslissingen zoals waar je wilt wonen of wat voor werk je wilt doen, denk je goed na. Over welke zorg of behandeling we nodig hebben, denken we vaak minder goed na. Zelf nadenken over wat voor zorg je wilt is belangrijk. Want je leven kan door een behandeling erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen jou en de dokter, verpleegkundige of therapeut. Vertel wat jij belangrijk vindt. Dan krijg je zorg die beter bij jou past.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen