Artikelen

Ziekenhuischeck publiceert jaarcijfers 2020 voor patiënten

Ziekenhuischeck.nl heeft de jaarcijfers van 2020 gepubliceerd. Ziekenhuizen houden gegevens bij die iets zeggen over de kwaliteit van zorg, zoals wachttijden of het aantal heropnames. Ook worden cijfers bijgehouden over het resultaat van een operatie. Zijn er complicaties geweest en is de uitkomst zoals verwacht? Al deze informatie staat op Ziekenhuischeck.

Onderzoek naar slimme app bij gewrichtsvervangende operaties

Het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop onderzoekt de werking van de mymobility® app. Deze app ondersteunt patiënten die een gewrichtsvervangende operatie aan de knie of heup krijgen bij elke stap binnen het behandeltraject. De app moet onrust wegnemen, de behandeling effectiever maken en het aantal bezoeken aan de polikliniek verminderen. Wereldwijd nemen 10.000 patiënten deel aan het onderzoek.

Wat is hartvaten disfunctie?

Bij veel mensen - vooral vrouwen - die last hebben van pijn op de borst, wordt geen oorzaak gevonden. Er kan dan sprake zijn van een relatief onbekende ziekte: hartvaten disfunctie. Deze ziekte was tot voor kort niet vast te stellen. Steeds meer ziekenhuizen kunnen hartvaten disfunctie wel vaststellen en behandelen.

Gezond je operatie in met Fit4Surgery-programma

Zo fit mogelijk je operatie in. Dat is het doel van het programma Fit4Surgery. Want: hoe fitter je de operatie in gaat, hoe beter je de operatie uit komt, zo is de gedachte. Verschillende ziekenhuizen bieden dit programma aan, met minder problemen na de operatie als gevolg.

Hartklep in kloppend hart gerepareerd met nieuwe techniek

Voor het eerst in Nederland is een lekkende hartklep op het kloppende hart gerepareerd. Deze nieuwe techniek heet de HARPOON-techniek. De operatie vond plaats in het hartcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Tijdens de 2 uur durende procedure worden patiënten niet op de hartlongmachine aangesloten. De ingreep gebeurt via een kleine opening tussen de ribben. Patiënten herstellen daardoor sneller.

Betere bestralingsbehandeling bij terugkerende prostaatkanker

De inwendige bestraling bij terugkerende prostaatkanker blijkt sneller en patiëntvriendelijker te verlopen door een speciale vorm van verdoving. De procedure kan in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag nu binnen 2,5 uur worden afgerond, terwijl dit voorheen een dagbehandeling was. De nieuwe methode is geschikt voor patiënten bij wie de tumor in de prostaat na een eerdere behandeling is teruggekeerd.

Wanneer kies je voor een academisch ziekenhuis?

Als je zorg nodig hebt, kun je meestal zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in de zorg die jij nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om naar het ziekenhuis bij jou in de buurt te gaan. Of juist heel bewust voor een academisch ziekenhuis.

Internet steeds populairder voor informatie over gezondheid

Nederlanders gaan steeds vaker online om informatie te zoeken over gezondheid en leefstijl. Dat blijkt uit het onderzoek ICT-gebruik van huishoudens en personen 2020 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het grootste deel van de Nederlanders, bijna 80%, gebruikte in de eerste helft van 2020 internet om onder meer informatie te zoeken over ziekten, voeding of beweging.

Goede voornemens volhouden? 3 tips voor een gezond leven

Mogelijk heb je eind 2020 goede voornemens gemaakt en merk je nu dat je moeite hebt die vol te houden. Gezond leven is een van de meest voorkomende voornemens. Ieder jaar willen mensen gezonder gaan eten, meer gaan sporten of minder stressen. Vaak gooi je op 1 januari het roer om, maar houd je je voornemens maar kort vol. Toch is preventie de beste manier om een ziekenhuisbezoek te voorkomen of zo lang mogelijk te kunnen uitstellen.

Ziekenhuischeck publiceert actuele wachttijden voor patiënten

Ziekenhuischeck.nl geeft sinds 1 oktober 2020 maandelijks een update van de wachttijden per specialisme. Patiënten, huisartsen en geïnteresseerden kunnen de wachttijden op deze site bekijken en vergelijken. Zo is te zien in welk ziekenhuis je als patiënt het snelst terechtkunt voor een polikliniekbezoek, onderzoek, en behandeling. De cijfers worden ook per ziekenhuis op de website bijgehouden.

Heupslijtage? Vergelijk ziekenhuizen op behandeling

Bij heupslijtage slijt het kraakbeen in het heupgewricht, waardoor botten langs elkaar heen bewegen. Dit kan zorgen voor symptomen zoals pijn en stijfheid in de heup, vooral in de ochtend. Bewegen kan moeilijker en pijnlijk worden. Heupslijtage is een vorm van artrose. In Nederland hebben zo’n 1,2 miljoen mensen artrose. Hiervan komt knieartrose het meeste voor, gevolgd door heupartrose. Lees verder en vergelijk ziekenhuizen op de behandeling van heupslijtage.

Steeds meer rookvrije ziekenhuizen

Dat roken slecht voor je is, weten we allemaal. Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken. Het rookverbod wordt in 2020 uitgebreid met de e-sigaret met en zonder nicotine. In openbare ruimtes zoals horeca, scholen en winkels mag je al lang niet meer roken. In het Nationaal Preventieakkoord is vastgelegd dat in 2030 de gehele zorg rookvrij moet zijn. Vanaf 2025 zijn alle ziekenhuizen al rookvrij. In het ziekenhuis roken mocht al lang niet meer, maar binnenkort is roken rondom een ziekenhuis ook verboden.

Waarop baseer jij je ziekenhuiskeuze?

Heb je een medische behandeling nodig en twijfel je in welk ziekenhuis je die wil laten uitvoeren? Online beoordelingen van patiënten kunnen helpen bij je ziekenhuiskeuze. Aanvullend hierop biedt Ziekenhuischeck onafhankelijke en betrouwbare kwaliteitscijfers van ziekenhuizen. Patiëntenreviews en kwaliteitscijfers: waarop baseer jij je ziekenhuiskeuze?

Ziekenhuizen stoppen met keurmerken

Ziekenhuizen zijn grotendeels gestopt met het voeren van keurmerken als smiley’s, kangoeroes, het roze lintje en het vaat- en spataderkeurmerk. Het onderscheidend vermogen van dergelijke keurmerken is in de loop der jaren steeds lager geworden, terwijl deelname aan keurmerken leidt tot hoge financiële en administratieve lasten.

Kwaliteitsinformatie over zorg belangrijk voor patiënten, ziekenhuizen en zorgverzekeraars

Ziekenhuischeck maakt gebruik van de kwaliteitsinformatie die ziekenhuizen ieder jaar verplicht moeten aanleveren aan het Zorginstituut Nederland. Medisch specialisten, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en patiëntvertegenwoordigers werken sinds 3 jaar formeel samen om deze kwaliteitsindicatoren te bepalen. Zo kunnen ze de kwaliteit van zorg en het resultaat van behandelingen in kaart brengen. Begin oktober is een nieuwe set van kwaliteitsindicatoren voor 2020 definitief vastgesteld.

Herkenning en behandeling van staar

Heb je de indruk dat je zicht is vervaagd en je de wereld achter troebel glas beleeft? Begin je steeds slechter te zien in het donker of heb je last van dubbel zicht of schitteringen in de ogen bij fel tegenlicht? Dan is er mogelijk sprake van staar. Staar is een veelvoorkomende oogziekte. Het kan aan één oog voorkomen maar ook aan beide. Staar is een vertroebeling van de natuurlijke ooglens, die achter de iris en de pupil ligt. Het minder helder worden van de lens noemen we staar of cataract. Staar begint klein en heeft eerst weinig effect op je zicht.

9 tips bij ziekenhuisopname

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) worden jaarlijks zo’n 2.394.000 vrouwen opgenomen in het ziekenhuis, en zo’n 1.915.700 mannen*. De kans dat je een keer in je leven een ziekenhuisopname meemaakt, is dus vrij groot. Is dit voor jou of je naaste de eerste keer? Dan is het handig om je op zo’n ziekenhuisopname voor te bereiden. In dit artikel 9 dingen waaraan je moet denken bij een geplande ziekenhuisopname.

Parkeren bij het ziekenhuis kost gemiddeld 1,35 euro per uur

Uit onderzoek naar de parkeervoorzieningen bij ziekenhuizen blijkt dat bij 15 ziekenhuislocaties gratis kan worden geparkeerd. Bij de overige 85 locaties moet parkeergeld worden betaald, veelal om de parkeervoorziening kostendekkend te krijgen. Het gemiddelde parkeertarief is 1,35 euro per uur en 6,64 euro per dag. Sinds enkele dagen wordt in verschillende media melding gemaakt van hoge parkeertarieven bij ziekenhuizen. Om feiten correct te kunnen presenteren zijn alle uur- en dagtarieven van parkeervoorzieningen bij 100 ziekenhuislocaties in kaart gebracht. Deze tarieven zijn openbaar en staan vermeld op de ziekenhuiswebsites.

Real life data zorgt voor nieuwe inzichten in de ziekte van Parkinson

Het Nijmeegse Radboudumc test sinds 2017 de smartwatch van Verily om patiënten met Parkinson nog beter te kunnen helpen. De smartwatch zit bomvol sensoren voor medische toepassingen om zoveel mogelijk data te verzamelen en te delen met onderzoekers wereldwijd, om uiteindelijk meer inzicht in de ziekte te krijgen. Inmiddels doen er ruim 160 patiënten mee aan de Parkinson Op Maat-studie en komt het doel van 650 deelnemers snel in zicht.

Versterking prostaatkankerzorg dankzij bundeling kennis en expertise

Meer dan 10.000 mannen krijgen jaarlijks de diagnose prostaatkanker en daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Voor prostaatkanker bestaan veel uiteenlopende behandelingen. Om de kwaliteit van zorg voor patiënten met prostaatkanker te bevorderen, is er steeds meer samenwerking op het hoogste niveau. In verschillende regio’s is al een concentratie van prostaatzorg.

DNA-profiel steeds belangrijker bij voorschrijven juiste chemotherapie

Genetisch onderzoek is steeds vaker inzet bij kankerbehandelingen. Of een voorgeschreven chemotherapie effectief is in te zetten, is te bepalen door middel van een DNA-test. Ook de dosering van een chemotherapie op de patiënt is af te stemmen. Of een voorgeschreven therapie bij een patiënt werkt, hangt af van de stofwisseling. Elke patiënt heeft een andere stofwisseling en reageert dus anders op een medicijn. Sommige patiënten ervaren veel bijwerkingen. Bij anderen gebeurt er helemaal niets en blijkt het medicijn dus niet effectief te zijn.

Overzicht behandelresultaten als leidraad voor patiëntgesprek

Artsen van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem introduceerden onlangs in de spreekkamer een handig overzicht met de resultaten van de behandeling. Op het overzicht staan medische uitkomsten, maar ook scores van de patiënt zelf. Denk bijvoorbeeld aan informatie over pijn en andere klachten die invloed hebben op het dagelijks leven. Met behulp van dit overzicht bespreken arts en patiënt de behandelresultaten en het vervolg van de behandeling.

Radioactief zaadje helpt tumor in borst te verwijderen

Vaak begint de behandeling van borstkanker met een operatie; de tumor wordt operatief verwijderd. Vrijwel altijd lukt het om alle kwaadaardige cellen in één operatie weg te halen. Hiervoor moet de chirurg precies weten waar de tumor zich in de borst bevindt. Soms is de tumor niet goed of helemaal niet voelbaar. Dan is het nodig deze van te voren nauwkeurig te markeren zodat de chirurg de tumor weet te vinden tijdens de operatie. Sinds kort gebruiken ziekenhuizen hiervoor een moderne techniek: lokalisatie met behulp van een radioactief ‘zaadje’.

Regionale ziekenhuizen werken samen aan waardegedreven zorg

In totaal 11 regionale ziekenhuizen zijn onlangs gestart met het concretiseren van waardegedreven zorg (Value Based Healthcare) voor de diagnosegroepen darmkanker en heupfractuur. Met de uitkomsten is de kwaliteit verder te verbeteren en de doelmatigheid van zorg aan te tonen. Anders dan de meeste bestaande initiatieven streven de regionale ziekenhuizen ernaar om waardegedreven zorg binnen de keten in de regio op te pakken.

Zorg rondom heupartrose actief verbeterd

De afgelopen jaren hebben verschillende ziekenhuizen samengewerkt aan verbeteringen in de zorg voor heupartrose. In 2016 zijn 7 ziekenhuizen gestart met het actief verbeteren van deze zorg. Deze ziekenhuizen zijn: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, Medisch Spectrum Twente, OLVG en St. Antonius Ziekenhuis.

Slimme weeënpleister zorgt voor veiligere bevalling

Een innovatieve pleister met sensoren op de buik van een zwangere kan de weeënregistratie tijdens een bevalling verbeteren. Het welzijn van een baby in de baarmoeder is hiermee tijdens de weeën nauwkeuriger te bewaken en eventuele problemen die tijdens de weeën optreden zijn eerder op te sporen. Bevallingen worden hierdoor nog veiliger. Dit blijkt uit onderzoek vanuit Máxima Medisch Centrum in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen