Digitale zorg

Digitale zorg in het ziekenhuis

Gemeten kwaliteit: Digitale zorg

Als patiënt kun je steeds meer zaken digitaal regelen met het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een afspraak, of het bekijken van je labuitslagen. Ook is er steeds meer digitale zorg mogelijk, bijvoorbeeld thuis je gezondheid monitoren of digitaal contact met je arts. Hoe is de digitale zorg in jouw ziekenhuis geregeld?

Digitale zorg

Digitale mogelijkheden

Ziekenhuizen bieden steeds meer digitale mogelijkheden aan hun patiënten. Dat is niet alleen handig en snel, maar ook beter voor de patiënt. Bijvoorbeeld voor patiënten met een chronische ziekte, zoals COPD of hart- en vaatziektes. Voor mensen met een chronische ziekte is het prettig om thuis je waardes te kunnen controleren en digitaal te delen met het ziekenhuis. Je hoeft dan minder vaak naar het ziekenhuis voor controle. En als je waardes achteruit gaan, kan de arts of verpleegkundige sneller advies geven om erger te voorkomen.

Welke digitale zorg biedt het ziekenhuis?

  • Ieder ziekenhuis heeft een digitaal patiëntenportaal. In het patiëntenportaal kun je afspraken maken, labuitslagen bekijken of je medicatieoverzicht inzien. Je kunt inloggen met je Digi-D.
  • Steeds meer ziekenhuizen bieden de mogelijkheid voor digitaal contact: beeldbellen in plaats van een afspraak op de polikliniek, of direct appen of mailen met je zorgverlener via een beveiligde omgeving.
  • Chronische patiënten kunnen gebruik maken van zorg op afstand. Je voert dan thuis zelf eenvoudige controles uit, zoals het meten van je bloeddruk of longcapaciteit, en geeft de uitslagen via een app door aan het ziekenhuis. In het ziekenhuis worden je waardes op afstand gecontroleerd. Is er iets mis? Dan neemt het ziekenhuis contact met je op. Dit voorkomt onnodige controles in het ziekenhuis, en zorgt ervoor dat je snel hulp krijgt als dat echt nodig is.
  • Soms kun je na opname in het ziekenhuis eerder naar huis. Het ziekenhuis monitort dan op afstand of je goed herstelt. Denk bijvoorbeeld aan thuis herstellen na een Corona-opname.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Ziekenhuizen bieden steeds vaker digitale zorg aan. Op Ziekenhuischeck vind je daarom informatie over digitale zorg op een rij, zodat je weet wat de mogelijkheden zijn bij de ziekenhuizen in jouw regio.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen