Zorg voor jongvolwassenen met kanker (AYA’s): dichtbij en passend
Jongvolwassenen die kanker krijgen, hebben heel andere zorgvragen dan ouderen met dezelfde ziekte. Daarom is er voor hen speciale zorg: AYA-zorg.
Kanker is een ingrijpende ziekte. Het heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat je als kankerpatiënt goede hulp krijgt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Denk aan ondersteuning van bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werker, of hulp voor je omgeving.
Hulp op maat bij kanker bestaat uit verschillende onderdelen. Zo krijgen sommige kankerpatiënten last van hun spijsvertering. Denk aan kauw- en slikproblemen of smaak- en reukveranderingen. Een diëtist of andere specialist kan je dan helpen. Of je kunt hulp krijgen bij veranderingen aan je uiterlijk, bijvoorbeeld als je door de behandelingen kaal wordt of huidproblemen krijgt.
Een regieverpleegkundige heeft vaak een centrale rol tijdens het behandeltraject en begeleidt je tijdens het traject en daarna.
Ziekenhuizen houden bij of er voor patiënten met kanker een vast aanspreekpunt is, bijvoorbeeld een casemanager, die je begeleidt tijdens de behandeling. Ook registreren ziekenhuizen of ze psychosociale hulp aanbieden, en of ze kunnen doorverwijzen naar hulp bij stoppen met roken als dat nodig is.
Jongvolwassenen die kanker krijgen, hebben heel andere zorgvragen dan ouderen met dezelfde ziekte. Daarom is er voor hen speciale zorg: AYA-zorg.
Als je kanker hebt of herstellende bent van kanker, kun je met veel vragen zitten. Of behoefte hebben aan extra ondersteuning, maar dan zonder een hulpverlener. Deze 4 apps kunnen je helpen, op ieder gewenst moment en op iedere plek.