Zorg voor kankerpatiënten

Oncologische zorg voor mensen met kanker

Medische indicatie: Oncologische zorg
Gemeten kwaliteit: Oncologische zorg bij kanker

Kanker is een ingrijpende ziekte. Het heeft grote gevolgen voor je dagelijks leven. Daarom is het belangrijk dat je als kankerpatiënt goede hulp krijgt. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Denk aan ondersteuning van bijvoorbeeld een psycholoog of maatschappelijk werker, of hulp voor je omgeving.

Zorg voor kankerpatiënten

Hulp op maat bij kanker bestaat uit verschillende onderdelen. Zo krijgen sommige kankerpatiënten last van hun spijsvertering. Denk aan kauw- en slikproblemen of smaak- en reukveranderingen. Een diëtist of andere specialist kan je dan helpen. Of je kunt hulp krijgen bij veranderingen aan je uiterlijk, bijvoorbeeld als je door de behandelingen kaal wordt of huidproblemen krijgt.

Een regieverpleegkundige heeft vaak een centrale rol tijdens het behandeltraject en begeleidt je tijdens het traject en daarna.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Ziekenhuizen houden bij of er voor patiënten met kanker een vast aanspreekpunt is, bijvoorbeeld een casemanager, die je begeleidt tijdens de behandeling. Ook registreren ziekenhuizen of ze psychosociale hulp aanbieden, en of ze kunnen doorverwijzen naar hulp bij stoppen met roken als dat nodig is.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen