Prostaatkanker is de soort kanker die mannen het vaakst krijgen. In 2021 kregen 13.665 mannen prostaatkanker. De meeste mannen die het krijgen zijn ouder dan 40. Heb je prostaatkanker? Dan kun je niet altijd beter worden. Soms krijg je een behandeling die zorgt dat je minder klachten hebt. Of dat de kanker minder hard groeit. Je krijgt dan een operatie of bestraling. Soms kun je ook een chemokuur krijgen.
Een operatie bij prostaatkanker is een lastige operatie. Je loopt veel risico. Daarom kun je in Nederland alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis een operatie krijgen. Vaak kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken, zoals een controle.
Operaties zoals bij prostaatkanker gaan beter als een ziekenhuis het vaak doet. Daarom houden ziekenhuizen bij hoe vaak ze deze operatie doen. Doen ze de operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie niet meer doen.
Na iedere operatie kunnen er problemen ontstaan. Een ander woord hiervoor is complicaties. Er zitten heel veel zenuwen om je prostaat heen. Die zenuwen raken makkelijk beschadigd bij de operatie. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van incontinentie. Je hebt dan moeite om je plas op te houden. Of je kunt erectieproblemen krijgen. Dat kan je arts niet altijd voorkomen. Het is belangrijk dat er na een operatie bij prostaatkanker geen grote complicaties ontstaan. Dat zijn complicaties waarvoor je nieuw bloed moet krijgen. Of je moet langer in het ziekenhuis blijven. Het ziekenhuis houdt daarom bij hoeveel mensen een erge complicatie krijgen na de operatie.
Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:
Het ziekenhuis houdt niet bij hoeveel patiƫnten erectieproblemen krijgen. Of hoeveel er moeite hebben de plas op te houden.
Patiëntenvereniging voor mannen met prostaatkanker en hun naasten.
Hoe kun je worden getest op prostaatkanker? En wat kan de arts voor je doen?
Er zijn 2 soorten prostaatkanker: Een soort die langzaam groeit en waarschijnlijk nooit (ernstige) klachten zal veroorzaken. Deze komt het meest voor. Een levensbedreigende soort. Deze komt minder voor.
U heeft prostaatkanker zonder uitzaaiingen. Deze prostaatkanker groeit meestal langzaam.
Soms groeit prostaatkanker door de prostaat heen, zonder uitzaaiingen naar andere organen. Mogelijke behandelingen zijn dan uitwendige bestraling of een operatie. Deze geven kans op genezen.
Bij actief volgen controleert de uroloog of de huisarts om de 3 maanden of de prostaatkanker groeit.
Bij inwendige bestraling krijgt u radioactieve jodiumzaadjes in de prostaat.
Door uitwendige bestraling van de prostaatkanker heeft u kans om te genezen.
Bij niet-uitgezaaide prostaatkanker geeft een operatie kans om te genezen.
Bij uitgezaaide prostaatkanker kunt u niet meer genezen. Er zijn wel behandelingen om de ziekte te remmen, klachten te verminderen en het leven te verlengen.
Bij uitgezaaide prostaatkanker zijn er mogelijkheden om uw klachten te verminderen.