Prostaatkanker

Operatie bij prostaatkanker

Medische indicatie: Prostaatcarcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij prostaatkanker

Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende kankeraandoening. Prostaatkanker komt vooral voor boven de 40 jaar. Driekwart van de mannen die hier mee te maken krijgt, is zelfs 65 jaar of ouder.
Prostaatkanker is niet altijd te genezen. Soms is de behandeling gericht op genezing. In andere situaties word je behandeld om ervoor te zorgen dat de klachten minder worden of de kanker minder hard groeit.
Prostaatkanker wordt vaak behandeld met een operatie of een in- of uitwendige bestraling. Daarnaast kun je ook chemotherapie of een hormoontherapie krijgen.

Prostaatkanker

Welk ziekenhuis bij prostaatkanker?

De operatie bij prostaatkanker is zeer complex en het risico op complicaties is groot. Daarom kun je in Nederland alleen geopereerd worden in een ziekenhuis dat in de operatie is gespecialiseerd. Woon je niet in de buurt van een gespecialiseerd ziekenhuis? De meeste ziekenhuizen hebben een vaste samenwerking met een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt dan in het ziekenhuis in de buurt terecht voor het stellen van de diagnose, en de controles.

Het beste ziekenhuis voor prostaatkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij prostaatkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Om de prostaat zit een ingewikkeld netwerk van zenuwen dat bij een operatie gemakkelijk beschadigd raakt. Complicaties en bijwerkingen, zoals incontinentie of erectieproblemen, zijn daardoor niet altijd te voorkomen. Het is belangrijk voor het herstel dat er na een operatie geen chirurgische complicaties optreden. Dit zijn complicaties waardoor je een bloedtransfusie nodig hebt, of langer in het ziekenhuis moet blijven. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak dit voorkomt.

Artikelen

Te weinig mannen van 55+ praten over prostaatkanker

Liefdadigheidsinstelling Movember besteedt elk jaar in november aandacht aan meer dan 1250 projecten die gefocust zijn op de gezondheid van mannen over de hele wereld. Zo ook aan prostaatkanker. Want ondanks dat prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort is bij mannen van 55 jaar en ouder, praat deze groep hier bijna nooit over. Uit onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum (PKC) blijkt dat 63% van de mannen zich zelfs nooit heeft laten onderzoeken op prostaatkanker.

Betere bestralingsbehandeling bij terugkerende prostaatkanker

De inwendige bestraling bij terugkerende prostaatkanker blijkt sneller en patiƫntvriendelijker te verlopen door een speciale vorm van verdoving. De procedure kan in Haaglanden Medisch Centrum (HMC) in Den Haag nu binnen 2,5 uur worden afgerond, terwijl dit voorheen een dagbehandeling was. De nieuwe methode is geschikt voor patiƫnten bij wie de tumor in de prostaat na een eerdere behandeling is teruggekeerd.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen