Darmkanker

Operatie bij darmkanker

Medische indicatie: Colorectaal carcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij darmkanker

Darmkanker komt vaak voor. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans op darmkanker. Darmkanker kan op meerdere plekken in de darm voorkomen, maar vooral in de dikke darm. Eén derde van de patiënten met dikke darmkanker heeft kanker in het laatste deel van de dikke darm: de endeldarm.
Er zijn verschillende behandelingen: een operatie (zonder te snijden), bestraling en chemotherapie. Welke behandeling je krijgt, hangt af van het stadium van de kanker. Soms krijg je een combinatie van behandelingen.

Darmkanker

Welk ziekenhuis bij darmkanker?

Je kunt bij alle ziekenhuizen in Nederland terecht voor de behandeling bij darmkanker. Zit de kanker op een lastige plek, of heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat is gespecialiseerd in de behandeling die jij nodig hebt.

Het beste ziekenhuis voor darmkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij darmkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Vaak is een operatie de eerste stap bij de behandeling van darmkanker. Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn (er geen kankercellen meer zijn).

Soms is het niet mogelijk om het kankerweefsel helemaal weg te halen. De operatie kan er dan wel voor zorgen dat je minder klachten hebt. Dit betekent dat er grote verschillen kunnen zijn in de resultaten van ziekenhuizen.

Complicaties

Net als bij alle andere operaties, bestaat ook bij een darmkankeroperatie de mogelijkheid dat er een complicatie optreedt, bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie. Een complicatie is niet altijd te voorkomen, maar de mate waarin complicaties voorkomen, zegt iets over de kwaliteit van zorg.

Aantal operaties

Een operatie bij darmkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet een ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie van de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen