Darmkanker

Operatie bij darmkanker

Medische indicatie: Colorectaal carcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij darmkanker

In 2021 kregen bijna 13.000 mensen in Nederland de diagnose darmkanker. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans is dat je darmkanker krijgt. Het kan op meerdere plekken in je darm zitten. Maar meestal zit het in de dikke darm. Een groot deel van de mensen met dikkedarmkanker heeft kanker in het laatste stuk van de dikke darm: de endeldarm.

Darmkanker

Wat kan je arts doen tegen darmkanker?

Je kunt verschillende behandelingen krijgen als je darmkanker hebt. Welke behandeling je krijgt, ligt aan hoe erg je kanker is. Vaak krijg je eerst een operatie. Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Er zijn daar dan geen kankercellen meer.

Welke ziekenhuizen behandelen darmkanker?

Je kunt voor de behandeling bij darmkanker naar elk ziekenhuis in Nederland. Zit de tumor op een lastige plek? Of heb je bijzondere behandeling nodig? Dan moet je misschien naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Maar ziekenhuizen verschillen wel van elkaar in grootte, aantal behandelingen en wat ze precies kunnen. Op Ziekenhuischeck kun je kijken welk ziekenhuis de beste zorg heeft voor jouw situatie.

Wat houdt het ziekenhuis bij?

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

  • Hoe vaak doen ze een operatie bij darmkanker? Een operatie bij darmkanker gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie helemaal niet meer doen.
  • Blijft er kanker over na de operatie? En hoeveel?
  • Hoe vaak gaat er iets mis na de operatie?


Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen