Alrijne Ziekenhuis

Leiderdorp, Alphen aan de Rijn, Leiden, Katwijk, Sassenheim

Bekijk locaties en contactinformatie

Alrijne Zorggroep heeft zich ten doel gesteld de beste zorg voor patiënten en cliënten in de regio te leveren, nu en in de toekomst.

Samen doen is de kern van ons werk. We werken samen met collega's, samen met zorgpartners en natuurlijk: samen met de patiënt. Samen met de patiënt kiezen we voor de beste behandeling. Samen met zorgpartners organiseren we alle zorg optimaal rondom de patiënt. En samen met collega's bieden we zorg met persoonlijke aandacht.

Wat ons Alrijne maakt, is de overtuiging dat mensen beter worden van goede zorg mét persoonlijke aandacht. Samen met u beslissen we over uw behandeling. We passen onze behandelwijze aan, aan úw wensen en behoeften. Hiervoor werken wij nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg én met specialisten in academische ziekenhuizen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Alrijne Ziekenhuis

Darmkanker

Operatie bij darmkanker

Vaak is een operatie de eerste stap bij de behandeling van darmkanker. Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Soms is het niet mogelijk om het kankerweefsel helemaal weg te halen. De operatie kan er dan wel voor zorgen dat je minder klachten hebt.

Net als bij andere operaties, kun je na een darmkankeroperatie last krijgen van een complicatie. Complicaties zijn bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie.

Een operatie bij darmkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft.

Niet-schone snijvlakken na de operatie

2,00% Alrijne Ziekenhuis
2,98% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 2,00% van de patiënten met endeldarmkanker in Alrijne Ziekenhuis onvoldoende kankerweefsel verwijderd.
Toelichting van het ziekenhuis:

Het percentage niet-schone snijvlakken na de operatie was in 2019 2%. Dit percentage is lager dan het landelijk gemiddelde wat aangeeft dat Alrijne kwalitatief goede zorg aanbiedt. 

Bron: Transparantiekalender 2019

Complicaties na de operatie bij endeldarmkanker

11,40% Alrijne Ziekenhuis
19,38% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 11,40% van de patiënten met endeldarmkanker in Alrijne Ziekenhuis een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

Het percentage complicaties was in 2019 11.4%. Dit percentage is lager dan het landelijk gemiddelde wat aangeeft dat Alrijne kwalitatief goede zorg aanbiedt. 

Bron: Transparantiekalender 2019

Complicaties na de operatie bij dikkedarmkanker

15,40% Alrijne Ziekenhuis
14,04% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 15,40% van de patiënten met dikkedarmkanker in Alrijne Ziekenhuis een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

Het percentage complicaties was in 2019 15.4%. Dit percentage is conform het landelijk gemiddelde wat aangeeft dat Alrijne kwalitatief goede zorg aanbiedt. 

Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties endeldarmkanker

41 Alrijne Ziekenhuis
In 2019 voerde het Alrijne Ziekenhuis 41 operaties uit bij kwaadaardige endeldarmkanker.
Toelichting van het ziekenhuis:

Op het gebied van operaties bij endeldarmkanker werken wij samen met Het Groene Hart Ziekenhuis binnen het samenwerkingsverband Samen+. De endeldarmoperaties worden uitgevoerd door een gezamenlijk behandelteam van chirurgen en vinden plaats op locatie Leiderdorp.

Sinds medio 2015 worden alle patiënten met endeldarmkanker uit het Samen+ (samenwerkingsverband Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda) op locatie Leiderdorp geopereerd. Hierdoor bieden wij gespecialiseerde zorg aan daar waar nodig is en kan de patiënt tijdens het onderzoektraject en het (verdere) na-behandeltraject terecht op de locatie dichtbij huis.

Klik hier als u meer wilt weten over de behandeling van darmkanker bij Alrijne.

Klik hier als u meer wilt weten over onze samenwerkingspartners.

Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties dikkedarmkanker

130 Alrijne Ziekenhuis
In 2019 voerde het Alrijne Ziekenhuis 130 operaties uit bij kwaadaardige darmkanker.
Toelichting van het ziekenhuis:

Patiënten met darmkanker worden op in Alrijne locatie Leiderdorp en het Groene Hart Ziekenhuis geopereerd. Op beide locaties worden voldoene hoge aantallen gehaald om ruim boven de gestelde normen te blijven. De gespecialiseerde zorg wordt gecentraliseerd aangeboden, het onderzoektraject en het (verdere) na-behandeltraject worden op de locatie dichtbij huis aangeboden.

Klik hier als u meer wilt weten over de behandeling van darmkanker bij Alrijne.

Klik hier als u meer wilt weten over onze samenwerkingspartners.

Bron: Transparantiekalender (Zorginstituut Nederland)

Samenwerking

Op het gebied van darmkankerzorg werkt Alrijne Zorggroep intensief samen met het Groene Hart Ziekenhuis onder de naam Samen+. 

Door onze kennis en ervaring te bundelen in gespecialiseerde behandelteams zijn wij in staat de beste darmkankerzorg te bieden. 

Endeldarmkankeroperaties worden door twee chirurgen uit beide ziekenhuizen uitgevoerd in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. 

Patiënten met (mogelijk) darmkanker kunnen snel terecht voor de benodigde zorg: van diagnostiek tot operatie, behandeling met chemo- of hormoontherapie, begeleiding, nazorg en follow-up. 

Een eventuele behandeling met bestraling vindt plaats in het LUMC in Leiden. 

Contactinformatie

Locaties

 • Leiderdorp Hoofdlocatie
  Simon Smitweg 1
  2353 GA Leiderdorp
 • Alphen aan de Rijn
  meteoorlaan 4
  2402 WC Alphen aan de Rijn
 • Leiden
  Houtlaan 55
  2334 CK Leiden
 • Katwijk
  Randweg 47
  2225 PJ Katwijk
 • Sassenheim
  Jan van Brabantweg 33
  2171 HE Sassenheim
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen