Heb je kanker in je alvleesklier? Ongeveer 20 van de 100 mensen met alvleesklierkanker kunnen een operatie krijgen. Een operatie bij alvleesklierkanker is een lastige operatie. Daarom kun je in Nederland niet in alle ziekenhuizen deze operatie krijgen. Je moet dan voor de operatie naar een gespecialiseerd ziekenhuis. De artsen halen dan het deel van de alvleesklier waar kanker zit, weg.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak de operatie wordt gedaan. Hoe vaak er na de operatie iets mis gaat met de patiënt. En hoeveel mensen binnen dertig dagen na de operatie overlijden.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Diagnostiek, begeleiding, nazorg, follow-up en palliatieve chemotherapie voor alvleesklierkanker vindt plaats in het Alrijne Ziekenhuis. Voor therapie wordt naar het LUMC, te Leiden verwezen.. Indien er geen behandel mogelijkheden blijken te zijn wordt u terugverwezen naar Alrijne voor palliatieve zorg.
Palliatieve zorg omvat alle zorg die verleend wordt aan patiënten waarbij genezing niet meer mogelijk is. De ziekte verloopt bij iedereen anders en ook zijn er grote verschillen in mogelijkheden m.b.t. palliatieve behandelingen. Een misverstand is dat palliatieve zorg vaak wordt gezien als zorg voor patiënten in de laatste levensfase (terminaal zijn).
Palliatieve zorg kan worden ingezet met als doel om klachten te verlichten en met u in gesprek te gaan over wat voor u en uw naasten belangrijk is. Niet alleen voor nu, maar ook voor als de ziekte verslechtert. Er wordt gekeken naar lichamelijke klachten, maar bij Alrijne is er ook aandacht voor psychische, sociale of levensbeschouwelijke vragen of problemen. Voor meer informatie over palliatieve zorg bij Alrijne kunt u hier terecht.
Bij chemotherapie worden via een infuus of injectie medicijnen toegediend die een celdodende of de celdeling remmende werking hebben. Een serie van chemobehandelingen bij elkaar wordt ook wel chemokuur genoemd. Tijdens het toedienen van de chemokuur verblijft u op een behandelstoel of bed in het ziekenhuis. Na afloop kunt u weer naar huis.
Klik hier voor meer informatie over de alvleesklier en de behandelmogelijkheden.