Alrijne Ziekenhuis

Introductie door Alrijne Ziekenhuis

Alrijne Zorggroep heeft zich ten doel gesteld de beste zorg voor patiënten en cliënten in de regio te leveren, nu en in de toekomst.

Samen doen is de kern van ons werk. We werken samen met collega's, samen met zorgpartners en natuurlijk: samen met de patiënt. Samen met de patiënt kiezen we voor de beste behandeling. Samen met zorgpartners organiseren we alle zorg optimaal rondom de patiënt. En samen met collega's bieden we zorg met persoonlijke aandacht.

Wat ons Alrijne maakt, is de overtuiging dat mensen beter worden van goede zorg mét persoonlijke aandacht. Samen met u beslissen we over uw behandeling. We passen onze behandelwijze aan, aan úw wensen en behoeften. Hiervoor werken wij nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg én met specialisten in academische ziekenhuizen.

135.018 Eerste polibezoeken
46.080 Opnames

Kwaliteitscijfers

Alrijne Ziekenhuis

Buikslagaderverwijding

Operatie aan een verwijde buikslagader

De artsen zetten een kunststof buisje in de slagader. Dat noemen ze een prothese. Die kunnen de artsen erin zetten via een buikoperatie, of via een sneetje in je lies. 

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

 • Hoe vaak doen ze de operatie? Een operatie aan een verwijde buikslagader gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Het ziekenhuis moet daarom bijhouden hoe vaak ze de operatie doen. Doet het ziekenhuis die operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie niet meer doen.
 • Hoe vaak gaat er iets mis na de operatie?
 • Hoeveel mensen overlijden binnen dertig dagen na de operatie?


Aantal operaties

30 Alrijne Ziekenhuis
20 Norm
In 2021 voerde Alrijne Ziekenhuis 30 geplande operaties uit aan een verwijding in de buikslagader. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede zorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2021

Complicaties na de operatie

23,70% Alrijne Ziekenhuis
16,65% Landelijk gemiddelde
In 2021 heeft 23,70% van de patiënten in Alrijne Ziekenhuis binnen 30 dagen complicaties gekregen na een geplande operatie aan een verwijding in de buikslagader.
Bron: Transparantiekalender 2021

Overleden patiënten

2,30% Alrijne Ziekenhuis
1,64% Landelijk gemiddelde
In 2021 is 2,30% van de patiënten in Alrijne Ziekenhuis binnen 30 dagen overleden na een geplande operatie aan een verwijding in de buikslagader.
Bron: Transparantiekalender 2021

Toelichting

De operatie kan gepland worden, maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de operatie met spoed uitgevoerd moet worden. Ook is in sommige gevallen een operatie mogelijk via een nog niet zo lang bestaande methode.

Het operatieproces bij Alrijne:

 • De operatie vindt plaats onder algehele narcose (anesthesie). U krijgt daarom vooraf een afspraak voor een onderzoek bij de anesthesioloog. We maken tijdens de operatie gebruik van technieken om de risico’s zo klein mogelijk te houden. Daarom wordt u voor de operatie veelal nog door een internist, cardioloog of longarts onderzocht. 
 • Op de opnamedag heeft de opnameverpleegkundige een uitgebreid gesprek met u waarin alle aspecten van uw opname worden doorgesproken. U heeft hier ook gelegenheid om nog niet beantwoorde vragen te stellen. De dag na de opname vindt de operatie plaats.
 • Na de operatie wordt u intensief gecontroleerd op de intensive care unit of de uitslaapkamer (recovery). 
 • Als alles goed gaat kunt u in het algemeen 5 tot 10 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor controles op de polikliniek chirurgie en op de wondpoli. U krijgt instructies mee over medicijngebruik.

Voor meer informatie over de behandeling van buikslagaderverwijding bij Alrijne kunt u hier terecht.

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Leiderdorp Hoofdlocatie
  Simon Smitweg 1
  2353 GA Leiderdorp
 • Alphen aan de Rijn
  meteoorlaan 4
  2402 WC Alphen aan de Rijn
 • Leiden
  Houtlaan 55
  2334 CK Leiden
 • Katwijk
  Randweg 47
  2225 PJ Katwijk
 • Sassenheim
  Jan van Brabantweg 33
  2171 HE Sassenheim
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen