Alrijne Ziekenhuis

Leiderdorp, Alphen aan de Rijn, Leiden, Katwijk, Sassenheim

Bekijk locaties en contactinformatie

Alrijne Zorggroep heeft zich ten doel gesteld de beste zorg voor patiënten en cliënten in de regio te leveren, nu en in de toekomst.

Samen doen is de kern van ons werk. We werken samen met collega's, samen met zorgpartners en natuurlijk: samen met de patiënt. Samen met de patiënt kiezen we voor de beste behandeling. Samen met zorgpartners organiseren we alle zorg optimaal rondom de patiënt. En samen met collega's bieden we zorg met persoonlijke aandacht.

Wat ons Alrijne maakt, is de overtuiging dat mensen beter worden van goede zorg mét persoonlijke aandacht. Samen met u beslissen we over uw behandeling. We passen onze behandelwijze aan, aan úw wensen en behoeften. Hiervoor werken wij nauw samen met huisartsen en andere zorgverleners in de eerstelijnszorg én met specialisten in academische ziekenhuizen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Alrijne Ziekenhuis

Buikslagaderverwijding

Operatie aan een verwijde buikslagader

Tijdens de operatie wordt een kunststof buisje (prothese) in de slagader geplaatst. Dit kan via een buikoperatie of via de lies. De operatie is geslaagd als de prothese op de juiste plek zit en je geen complicaties hebt gekregen na de operatie.

Om de kwaliteit van de operatie te meten, houdt het ziekenhuis bij hoeveel complicaties er zijn na de operatie, en hoeveel patiënten zijn overleden binnen 30 dagen na de operatie. Ook is van belang of de artsen in het ziekenhuis de operatie vaak genoeg uitvoeren. De hier getoonde cijfers gaan alleen over operaties die zijn gepland.

Complicaties na de operatie

21,20% Alrijne Ziekenhuis
19,75% Landelijk gemiddelde
In 2018 heeft 21,20% van de patiënten in Alrijne Ziekenhuis binnen 30 dagen complicaties gekregen na een geplande operatie aan een verwijding in de buikslagader.
Toelichting van het ziekenhuis:

In Alrijne werken de vaatverpleegkundige en de vaatchirurg nauw samen aan uw behandeling. Alrijne heeft het zogenaamde Vaatkeurmerk en het Spataderkeurmerk. De Hart & Vaatgroep kent dit keurmerk ieder jaar toe aan ziekenhuizen die voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria voor vaatchirurgie, interventie radiologie en aanvullende zorg. Het gaat dan om de kwaliteit van de behandeling van aandoeningen in de slagaders van benen, bekken, buik, aorta en hals.

Er is een goede samenwerking tussen de vaatchirurgen en de radiologen. Elke week wordt overlegd over patiënten met een verwijde buikslagader die in aanmerking komen voor een behandeling. Uiteraard bespreken we daarna met u wat de voor- en nadelen van de operatie zijn en wat uw wensen zijn; samen beslissen we of u wel of niet geopereerd wordt.

We vinden het belangrijk voor de kwaliteit en veiligheid om deze complexe operatie met twee specialisten uit te voeren. De meeste operaties kunnen gedaan worden via de liezen (endovasculair); in dat geval voeren de vaatchirurg en de radioloog de operatie samen uit. Een klein deel van de patiënten kan alleen met een buikoperatie behandeld worden; in dat geval wordt de ingreep gedaan door twee vaatchirurgen.

Wilt u meer informatie over de operatie aan een verwijde buikslagader? Klik hier

Klik hier voor meer informatie over vaatchirurgie bij Alrijne. 

Bron: Transparantiekalender 2018

Overleden patiënten

2,50% Alrijne Ziekenhuis
1,60% Landelijk gemiddelde
In 2018 is 2,50% van de patiënten in Alrijne Ziekenhuis binnen 30 dagen overleden na een geplande operatie aan een verwijding in de buikslagader.
Toelichting van het ziekenhuis:

Klik hier voor meer informatie over vaatchirurgie bij Alrijne. 

Bron: Transparantiekalender 2018

Aantal operaties

43 Alrijne Ziekenhuis
20 Norm
In 2018 voerde Alrijne Ziekenhuis 43 geplande operaties uit aan een verwijding in de buikslagader. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede zorg te kunnen bieden.
Toelichting van het ziekenhuis:

Klik hier voor meer informatie over vaatchirurgie bij Alrijne. 

Bron: Transparantiekalender 2018

Samenwerking

Klik hier voor meer informatie over vaatchirurgie bij Alrijne.

Contactinformatie

Locaties

 • Leiderdorp Hoofdlocatie
  Simon Smitweg 1
  2353 GA Leiderdorp
 • Alphen aan de Rijn
  meteoorlaan 4
  2402 WC Alphen aan de Rijn
 • Leiden
  Houtlaan 55
  2334 CK Leiden
 • Katwijk
  Randweg 47
  2225 PJ Katwijk
 • Sassenheim
  Jan van Brabantweg 33
  2171 HE Sassenheim
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen