Buikslagaderverwijding (aneurysma)

Operatie aan een verwijde buikslagader

Medische indicatie: Aneurysma aorta abdominalis
Gemeten kwaliteit: Operatie aan buikslagader

Als de wand van een slagader dun is, dan kan er een verwijding of uitstulping ontstaan. Dit heet een aneurysma. Zo’n verwijding komt het meest voor in de hoofdslagader van de buik.
Je hebt als patiënt niet altijd klachten. Vaak wordt het bij toeval ontdekt. Het is dan belangrijk om regelmatig in het ziekenhuis te laten controleren of de verwijding in de buikslagader niet groter wordt.
Is de verwijding groot of lekt hij? Dan kun je klachten krijgen, zoals buikpijn en rugpijn. Ook loop je het risico dat de buikslagader scheurt. Een operatie is dan de enige behandeling. Deze operatie is gevaarlijk, en de kans op complicaties is groot. Je kunt bijvoorbeeld een nabloeding krijgen of een infectie aan de wond. De arts besluit samen met de patiënt of een operatie nodig is.

Buikslagaderverwijding

Welk ziekenhuis bij verwijde buiklagader?

Een operatie aan de buikslagader is complex, en wordt daarom alleen gedaan in ziekenhuizen die hierin zijn gespecialiseerd. Je arts kan je helpen welk ziekenhuis geschikt is voor de behandeling die jij nodig hebt.

Het beste ziekenhuis voor operatie aan een verwijde buikslagader? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij vernauwde halsslagader.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Om de kwaliteit van de operatie te meten, houdt het ziekenhuis bij hoeveel complicaties er zijn na de operatie, en hoeveel patiënten binnen dertig dagen na de operatie zijn overleden. Ook is van belang of de artsen in het ziekenhuis de operatie vaak genoeg uitvoeren.

Complicaties na de operatie

Tijdens de operatie wordt een kunststof buisje (prothese) in de slagader geplaatst. Dit kan via een buikoperatie of via de lies. De operatie is geslaagd als de prothese op de juiste plek zit en je geen complicaties hebt gekregen na de operatie.

Aantal operaties

Een operatie aan een verwijde buikslagader is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen