Groene Hart Ziekenhuis

Bodegraven, Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel, Schoonhoven

Bekijk locaties en contactinformatie

Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) is een algemeen ziekenhuis midden in het Groene Hart met locaties in Gouda, Bodegraven, Zuidplas en Schoonhoven.

In het Groene Hart Ziekenhuis realiseren wij ons dat patiënten niet voor hun plezier naar het ziekenhuis komen. Het primaire doel is om beter te worden. Onze zorgprofessionals zetten zich hier dagelijks met hart en ziel voor in. Bij alles wat we doen, vragen we ons af waarom we het doen en of het in het belang van onze patiënten is. Omdat u, als patiënt, ons het beste kan vertellen wat er beter of anders kan in onze zorgverlening, vragen we patiënten actief mee te denken. Kortom: in het GHZ staat de patiënt echt centraal.

Als zelfstandig ziekenhuis bieden wij onze patiënten brede basiszorg. We werken intensief samen met andere zorgaanbieders in en buiten de regio. Bijvoorbeeld met de huisartsen in onze regio, thuiszorg- en verpleegorganisaties en andere ziekenhuizen. Daarnaast bundelen wij kennis en kunde over bepaalde aandoeningen en behandelingen in samenwerkingsverbanden zoals Samen+.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Groene Hart Ziekenhuis

Darmkanker

Operatie bij darmkanker

Vaak is een operatie de eerste stap bij de behandeling van darmkanker. Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Soms is het niet mogelijk om het kankerweefsel helemaal weg te halen. De operatie kan er dan wel voor zorgen dat je minder klachten hebt.

Net als bij andere operaties, kun je na een darmkankeroperatie last krijgen van een complicatie. Complicaties zijn bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie.

Een operatie bij darmkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft.

Niet-schone snijvlakken na de operatie

3,30% Groene Hart Ziekenhuis
2,98% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 3,30% van de patiënten met endeldarmkanker in Groene Hart Ziekenhuis onvoldoende kankerweefsel verwijderd.
Bron: Transparantiekalender 2019

Complicaties na de operatie bij endeldarmkanker

30,10% Groene Hart Ziekenhuis
19,38% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 30,10% van de patiënten met endeldarmkanker in Groene Hart Ziekenhuis een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

Door leveringsproblemen waren wij bij deze operaties genoodzaakt om met alternatief materiaal te werken. Bij een aantal patiënten zijn hierdoor complicaties ontstaan die normaal gesproken niet zouden optreden. 

Bron: Transparantiekalender 2019

Complicaties na de operatie bij dikkedarmkanker

9,90% Groene Hart Ziekenhuis
14,04% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 9,90% van de patiënten met dikkedarmkanker in Groene Hart Ziekenhuis een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties endeldarmkanker

18 Groene Hart Ziekenhuis
In 2019 voerde het Groene Hart Ziekenhuis 18 operaties uit bij kwaadaardige endeldarmkanker.
Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties dikkedarmkanker

82 Groene Hart Ziekenhuis
In 2019 voerde het Groene Hart Ziekenhuis 82 operaties uit bij kwaadaardige darmkanker.
Bron: Transparantiekalender (Zorginstituut Nederland)

Samenwerking

Op het gebied van darmkankerzorg werkt het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) intensief samen met Alrijne Ziekenhuis onder de naam Samen+. Door onze kennis en ervaring te bundelen in gespecialiseerde behandelteams zijn wij in staat de beste darmkankerzorg te bieden. Endeldarmkankeroperaties worden door twee chirurgen uit beide ziekenhuizen uitgevoerd in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Patiënten met (mogelijk) darmkanker kunnen snel terecht voor de benodigde zorg: van diagnostiek tot operatie, behandeling met chemo- of hormoontherapie, begeleiding, nazorg en follow-up. Een eventuele behandeling met bestraling vindt plaats in het LUMC in Leiden. Het genoemde aantal operaties bij endeldarmkanker is het aantal patiënten afkomstig uit het GHZ in 2019. In totaal hebben we binnen Samen+ 59 patiënten geopereerd aan endeldarmkanker. Het genoemde aantal operaties voor dikkedarmkanker is enkel het aantal operaties dat plaatsvond in het GHZ. Patiënten met dikkedarmkanker worden in het GHZ en op de Alrijne locatie Leiderdorp geopereerd.

Contactinformatie

Locaties

 • Bodegraven
  Willem de Zwijgerstraat 9
  2411VT Bodegraven
 • Gouda Hoofdlocatie
  Bleulandweg 10
  2803HH Gouda
 • Nieuwerkerk aan den IJssel
  Doortocht 40
  2914KA Nieuwerkerk aan den IJssel
 • Schoonhoven
  Oranjeplaats 21 G
  2871TL Schoonhoven
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen