Zuyderland Medisch Centrum

Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade, Brunssum, Echt

Bekijk locaties en contactinformatie

Zorg.Samen.Beter. Drie kernwoorden die helder en duidelijk weergeven wat verwacht wordt van Zuyderland. Het verbeteren van de kwaliteit, klantgerichtheid en veiligheid van de zorg, vóór maar vooral ook samen met de patiënt.

Zuyderland is het grootste medisch centrum in Limburg. Het ziekenhuis kent vier locaties met een eigen profilering. De hoofdlocaties Heerlen en Sittard-Geleen staan voor de acute, intensieve en complexe zorg. De goed planbare zorg wordt aangeboden in het vernieuwde Centrum voor Planbare Zorg in Brunssum; niet gehinderd door acute opnamen wordt er een forse productieverhoging bereikt. Kerkrade tenslotte is de proeftuin voor transmurale zorgvernieuwing. De concepten van onder andere het medisch diagnostisch centrum, het geriatrisch diagnostisch centrum en het dermatologisch dagcentrum kregen hier vorm. Op alle vier de locaties zijn poliklinieken gevestigd. Daarnaast behoren tot Zuyderland acht zorgcentra met buitenlocaties, twee hospices, Revalidatie, Geestelijke Gezondheidszorg en Jeugdgezondheidszorg, Thuiszorg en Huishoudelijke Hulp. Als een van de STZ-ziekenhuizen in Nederland behoort opleiden tot de kerntaken van ons ziekenhuis. Wij leren zorgprofessionals competenties te ontwikkelen die zij nodig hebben om kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg te verlenen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Zuyderland Medisch Centrum

Darmkanker

Operatie bij darmkanker

Vaak is een operatie de eerste stap bij de behandeling van darmkanker. Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Soms is het niet mogelijk om het kankerweefsel helemaal weg te halen. De operatie kan er dan wel voor zorgen dat je minder klachten hebt.

Net als bij andere operaties, kun je na een darmkankeroperatie last krijgen van een complicatie. Complicaties zijn bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie.

Een operatie bij darmkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft.

Niet-schone snijvlakken na de operatie

3,10% Zuyderland Medisch Centrum
2,98% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 3,10% van de patiënten met endeldarmkanker in Zuyderland Medisch Centrum onvoldoende kankerweefsel verwijderd.
Toelichting van het ziekenhuis:

Bij een operatie in verband met endeldarmkanker wordt ernaar gestreefd dat de snijranden volledig vrij zijn van kankercellen. In de praktijk blijkt dit niet altijd mogelijk. De chirurg, radioloog, internist-oncoloog en radiotherapeut werken samen om het exacte snijgebied zo nauwkeurig mogelijk te bepalen om zo de tumor zo goed mogelijk te verwijderen. Voorafgaand aan de ingreep van het verloop hiervan besproken met de patiënt.

Bron: Transparantiekalender 2019

Complicaties na de operatie bij endeldarmkanker

11,60% Zuyderland Medisch Centrum
19,38% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 11,60% van de patiënten met endeldarmkanker in Zuyderland Medisch Centrum een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

Bij iedere operatie in verband met endeldarmkanker is het streven om de kans op complicaties zoveel als mogelijk te minimaliseren. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde, krijgen minder patiënten met endeldarmkanker een complicatie na de operatie binnen Zuyderland.

Bron: Transparantiekalender 2019

Complicaties na de operatie bij dikkedarmkanker

10,00% Zuyderland Medisch Centrum
14,04% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 10,00% van de patiënten met dikkedarmkanker in Zuyderland Medisch Centrum een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

Bij iedere operatie in verband met dikke darmkanker is het streven om de kans op complicaties zoveel als mogelijk te minimaliseren. Ten opzichte van het landelijk gemiddelde, krijgen minder patiënten met dikke darmkanker een complicatie na de operatie binnen Zuyderland.

Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties endeldarmkanker

69 Zuyderland Medisch Centrum
In 2019 voerde het Zuyderland Medisch Centrum 69 operaties uit bij kwaadaardige endeldarmkanker.
Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal operaties dikkedarmkanker

193 Zuyderland Medisch Centrum
In 2019 voerde het Zuyderland Medisch Centrum 193 operaties uit bij kwaadaardige darmkanker.
Bron: Transparantiekalender (Zorginstituut Nederland)

Toelichting

Binnen Zuyderland wordt als enige ziekenhuis in Limburg de TaTMe operatietechniek aangeboden. Deze innovatieve operatietechniek wordt bij Zuyderland gebruikt voor de behandeling van endeldarmkanker. Met deze innovatieve operatietechniek kunnen endeldarmtumoren preciezer worden verwijderd zonder schade aan te richten aan omliggend weefsel. De gevolgen voor de patiënt zijn minder blijvende stoma’s, een sneller herstel en minder complicaties.

Voor darmkankeroperaties wordt daarnaast binnen Zuyderland het ERAS programma toegepast. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery, oftewel versneld herstel na operatie. Wij spreken liever van: beter en sneller herstel. Binnen het ERAS programma zijn alle elementen samengebracht die een positieve invloed kunnen hebben op uw herstel. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op het herstel na een operatie. Daaruit blijkt dat het herstel na de operatie verbetert door:

- een zo klein mogelijke operatiewond: hoe minder schade aan weefsel, hoe sneller het herstel

- een optimale pijnbestrijding. Niet alleen de pijn wordt effectief bestreden, maar ook de nadelige effecten van de pijnbestrijding op maag- en darmwerking worden beperkt;

- een zo kort mogelijke periode van bedrust, zodat verlies van spierkracht wordt beperkt en de ademhaling wordt gestimuleerd;

- een zo kort mogelijke periode waarin u niet mag eten om gewichtsverlies en daarmee verlies van spiermassa en spierkracht tegen te gaan.

Ook is Zuyderland één van de drie centra in Nederland die de analyses voor het bevolkingsonderzoek darmkanker uitvoert. In maart 2017 is de éénmiljoenste ontlastingstest voor het bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. De eerste test vond plaats in januari 2014.

Voor meer informatie over darmkanker en Zuyderland verwijzen wij u graag naar onze website https://www.zuyderland.nl/specialismen/oncologischezorg/ziektebeelden/dikkedarmkanker/ voor darmkanker en https://www.zuyderland.nl/specialismen/oncologischezorg/ziektebeelden/endeldarmkanker/ voor endeldarmkanker.

Contactinformatie

Locaties

 • Zuyderland MC, locatie Heerlen Hoofdlocatie
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
 • Zuyderland MC, locatie Sittard-Geleen Hoofdlocatie
  Dr. H. van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
 • Zuyderland MC, locatie Kerkrade
  Wijngracht 45
  6461 AL Kerkrade
 • Zuyderland MC, locatie Brunssum
  Prins Hendriklaan 376
  6443 AE Brunssum
 • Buitenpoli de Egthe
  De Egthe 1
  6101 EX Echt
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen