Zuyderland Medisch Centrum

Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade, Brunssum, Echt

Bekijk locaties en contactinformatie

Zorg.Samen.Beter. Drie kernwoorden die helder en duidelijk weergeven wat verwacht wordt van Zuyderland. Het verbeteren van de kwaliteit, klantgerichtheid en veiligheid van de zorg, vóór maar vooral ook samen met de patiënt.

Zuyderland is het grootste medisch centrum in Limburg. Het ziekenhuis kent vier locaties met een eigen profilering. De hoofdlocaties Heerlen en Sittard-Geleen staan voor de acute, intensieve en complexe zorg. De goed planbare zorg wordt aangeboden in het vernieuwde Centrum voor Planbare Zorg in Brunssum; niet gehinderd door acute opnamen wordt er een forse productieverhoging bereikt. Kerkrade tenslotte is de proeftuin voor transmurale zorgvernieuwing. De concepten van onder andere het medisch diagnostisch centrum, het geriatrisch diagnostisch centrum en het dermatologisch dagcentrum kregen hier vorm. Op alle vier de locaties zijn poliklinieken gevestigd. Daarnaast behoren tot Zuyderland acht zorgcentra met buitenlocaties, twee hospices, Revalidatie, Geestelijke Gezondheidszorg en Jeugdgezondheidszorg, Thuiszorg en Huishoudelijke Hulp. Als een van de STZ-ziekenhuizen in Nederland behoort opleiden tot de kerntaken van ons ziekenhuis. Wij leren zorgprofessionals competenties te ontwikkelen die zij nodig hebben om kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg te verlenen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Zuyderland Medisch Centrum

Obesitas

Maagverkleining of maagband

Het ziekenhuis houdt bij of patiënten binnen vijf jaar voldoende zijn afgevallen. Voldoende is: minimaal 50% van het overgewicht kwijtraken. Overgewicht is het aantal kilo’s dat je moet afvalleen om een gezond gewicht (BMI = 25) te bereiken. Operaties voor gewichtsverlies zijn risicovolle operaties. Daarom houdt het ziekenhuis bij hoe vaak ernstige complicaties optreden binnen dertig dagen na de operatie. Soms is er na de eerste operatie een tweede operatie nodig. Bijvoorbeeld als er blijvende eetproblemen zijn, of als de patiënt toch weer is aangekomen. Bij deze tweede operatie (revisieoperatie) is de kans op complicaties groter. Ook dit wordt gemeten. Tot slot wordt bijgehouden hoe vaak artsen in het ziekenhuis de operatie doen.

Voldoende gewichtsverlies na gastric sleeve

88,68% Zuyderland Medisch Centrum
87,98% Landelijk gemiddelde
In 2020 is 88,68% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Bron: Transparantiekalender 2020

Voldoende gewichtsverlies na gastric bypass

99,30% Zuyderland Medisch Centrum
96,54% Landelijk gemiddelde
In 2020 is 99,30% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Bron: Transparantiekalender 2020

Voldoende gewichtsverlies na andere ingreep

33,33% Zuyderland Medisch Centrum
64,17% Landelijk gemiddelde
In 2020 is 33,33% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Bron: Transparantiekalender 2020

Complicaties na de operatie

2,41% Zuyderland Medisch Centrum
1,65% Landelijk gemiddelde
In 2020 heeft 2,41% van de patiënten in Zuyderland Medisch Centrum binnen 30 dagen complicaties gekregen na een operatie voor gewichtsverlies.
Toelichting van het ziekenhuis:

Bij iedere operatie in verband met morbide obesitas is het streven om de kans op complicaties zoveel als mogelijk te minimaliseren. Bij een operatie spelen meerdere factoren, waaronder leefstijl (zoals roken, gezonde voeding en lichaamsbeweging), een belangrijke rol bij het verloop van de behandeling en het herstel. Deze factoren kunnen eraan bijdragen dat het percentage patiënten met complicaties na een ingreep vanwege morbide obesitas hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Gezien patiëntkenmerken uit deze regio spelen deze factoren een grote rol. Mogelijke complicaties worden altijd met patiënten besproken voorafgaand aan een operatie.

Bron: Transparantiekalender 2020

Aantal operaties

457 Zuyderland Medisch Centrum
200 Norm
In 2020 voerde het Zuyderland Medisch Centrum 457 operaties uit voor gewichtsverlies. Het ziekenhuis heeft de operaties vaak genoeg gedaan.
Toelichting van het ziekenhuis:

Zuyderland is onderdeel van de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid. Jaarlijks worden er ruim 400 operaties bij obesitas patiënten uitgevoerd.

Bron: Transparantiekalender 2020

Samenwerking

Samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) Zuid in Heerlen biedt de maatschap Chirurgie (Heelkunde) van Zuyderland Medisch Centrum een volledige behandeling aan voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas). Zuyderland is hiervoor tevens in het bezit van een topklinische functie waarmee wordt aangegeven dat de zorg op het gebied van bariatrie aantoonbaar onderscheidend is ten opzichte van de reguliere zorgverlening in een STZ-ziekenhuis (26 in Nederland).

Bij de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid worden patiënten allemaal optimaal behandeld met een programma gericht op het verkrijgen van een gezonder gewicht door blijvende verandering van leefstijl. Het behandeltraject kent een unieke multidisciplinaire aanpak waar een operatie onderdeel van uitmaakt. Er zijn verschillende operaties mogelijk, waarbij de gastric bypass met Minimizer ring de standaard is. Komt u (nog) niet in aanmerking voor verzekerde zorg of wilt u geen operatieve behandeling? Maar wilt u wel iets doen aan uw overgewicht? Dan kunt u kiezen voor een van onze behandelingen zonder operatie. Ons aanbod bestaat uit een Elipse (maagballon) of een POSE (Primary Obesity Surgery Endoscopic).

Zuyderland en de Nederlandse Obesitas Kliniek Zuid hebben vrijdag 5 juli 2019 het predicaat Centre of Excellence ontvangen, wat inhoudt dat zij voldoet aan alle internationale richtlijnen voor bariatrische chirurgie in de behandeling van patiënten met morbide obesitas. U bent dus bij ons in goede handen.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar https://www.obesitaskliniek.nl/behandeling/.

Contactinformatie

Locaties

 • Zuyderland MC, locatie Heerlen
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
 • Zuyderland MC, locatie Sittard-Geleen
  Dr. H. van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
 • Zuyderland MC, locatie Kerkrade
  Wijngracht 45
  6461 AL Kerkrade
 • Zuyderland MC, locatie Brunssum
  Prins Hendriklaan 376
  6443 AE Brunssum
 • Buitenpoli de Egthe
  De Egthe 1
  6101 EX Echt
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen