Ben je heel erg zwaar en wil je afvallen? Dan kun je soms een maagverkleining of een maagband krijgen. Dit kan als je BMI 40 is of hoger, je hebt dan morbide obesitas. Of bij een BMI van 35 of hoger met ziektes erbij. Die dan erger worden door overgewicht. Bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk of slaapapneu.
Heb je een maagverkleining gehad? Dan val je in het eerste jaar veel af. Het verschilt per persoon hoe snel dat gaat. En je kunt na het eerste jaar ook weer een beetje aankomen.
Een maagverkleining is een lastige operatie. Je loopt veel risico. Daarom kun je in Nederland alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis een operatie krijgen. Vaak kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken. Bijvoorbeeld een controle.
Een operatie is geslaagd als je meer dan de helft afvalt van wat je voor de maagverkleining te veel woog. Woog je bijvoorbeeld 70 kilo te veel? Dan moet je minstens 35 kilo afvallen na de operatie. Het ziekenhuis houdt na de operatie 5 jaar bij hoeveel je afvalt.
Na iedere operatie kunnen er problemen ontstaan. Een ander woord hiervoor is complicaties. Bij een operatie zoals een maagverkleining kun je bijvoorbeeld een ontsteking krijgen aan de wond. De kans op een ontsteking hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld van zorg in het ziekenhuis. Maar ook van je leeftijd en gezondheid. Het ziekenhuis houdt daarom bij hoeveel mensen een complicatie krijgen na de operatie.
Soms moet je nog een keer een operatie krijgen. Bijvoorbeeld omdat je niet genoeg afvalt. Of omdat je andere complicaties krijgt. Als je voor de tweede keer een operatie krijgt, heet dat een revisieoperatie. Bij een tweede operatie is de kans groter dat je een complicatie krijgt. Daarom houdt het ziekenhuis apart bij hoeveel complicaties mensen krijgen na een revisieoperatie.
Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij: