Albert Schweitzer ziekenhuis

Albert Schweitzer ziekenhuis

Bekijk locaties en contactinformatie

Introductie door het Albert Schweitzer ziekenhuis

Zorg met Hoofd, Hart en ziel - Klinische zorg van topniveau én (basis)zorg dicht bij mensen; deze combinatie maakt van het Albert Schweitzer ziekenhuis een uniek ziekenhuis. Met vier locaties, Dordrecht, Zwijndrecht -en Sliedrecht en een buitenpolikliniek in Ridderkerk is het Albert Schweitzer ziekenhuis dé zorgpartner van inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid. Intensieve samenwerking met andere (zorg)partners maakt het mogelijk te blijven ontwikkelen en innoveren. Of het nu gaat om complexe operaties, spoedeisende hulp, ziekenhuisopname of behandeling in een polikliniek, de medisch specialisten en medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis verlenen zorg met hoofd, hart en ziel.

125.625 Eerste polibezoeken
45.404 Opnames

Kwaliteitscijfers

Albert Schweitzer ziekenhuis

Obesitas

Maagverkleining of maagband

Een maagverkleining is een lastige operatie. Je loopt veel risico. Daarom kun je in Nederland alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis een operatie krijgen. Vaak kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken. Bijvoorbeeld een controle.

Een operatie is geslaagd als je meer dan de helft afvalt van wat je voor de maagverkleining te veel woog. Woog je bijvoorbeeld 70 kilo te veel? Dan moet je minstens 35 kilo afvallen na de operatie. Het ziekenhuis houdt na de operatie 5 jaar bij hoeveel je afvalt.

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

 • Hoeveel vallen patiënten af na de operatie?
 • Hoe vaak krijgen patiënten problemen binnen dertig dagen na de operatie?
 • Hoe vaak krijgen patiënten problemen na de revisieoperatie?
 • Hoe vaak doet het ziekenhuis een maagverkleining of een maagband? Een maagverkleining gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet zo vaak? Dan mag het ziekenhuis de operatie niet meer doen.

Aantal operaties

132 Albert Schweitzer ziekenhuis
200 Norm
In 2021 voerde het het Albert Schweitzer ziekenhuis 132 operaties uit voor gewichtsverlies. Het ziekenhuis heeft de operaties niet vaak genoeg gedaan.
Bron: Transparantiekalender 2021

Voldoende gewichtsverlies na gastric sleeve

88,40% Albert Schweitzer ziekenhuis
87,08% Landelijk gemiddelde
In 2021 is 88,40% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Bron: Transparantiekalender 2021

Voldoende gewichtsverlies na gastric bypass

98,80% Albert Schweitzer ziekenhuis
97,11% Landelijk gemiddelde
In 2021 is 98,80% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Bron: Transparantiekalender 2021

Voldoende gewichtsverlies na andere ingreep

Deze gegevens zijn niet beschikbaar.

Complicaties na de operatie

1,50% Albert Schweitzer ziekenhuis
1,24% Landelijk gemiddelde
In 2021 heeft 1,50% van de patiënten in het Albert Schweitzer ziekenhuis binnen 30 dagen complicaties gekregen na een operatie voor gewichtsverlies.
Bron: Transparantiekalender 2021

Toelichting

Bariatrie is een deel van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. Dit doen we met dieetadvies, beweging, gedragstherapie en/of chirurgie. Bij chirurgie kunt u denken aan verschillende vormen van maagverkleinende operaties.

Multidisciplinair team
Het Obesitascentrum is een multidisciplinair team. Chirurgen, verpleegkundigen, diëtisten, internisten en psychologen werken nauw samen om u de beste zorg te bieden. Uw leven kan erg veranderen, doordat u anders omgaat met uw voeding en uw lichaam verandert. Het is belangrijk dat u zich hierop geestelijk en lichamelijk goed voorbereidt. Wij helpen u daarbij, zodat we de behandeling samen tot een succes kunnen maken.

Informatieavonden
Wilt u meer weten over obesitas, maagverkleinende operaties en het nazorgtraject? Kom dan eens langs bij onze informatieavond. Kijk in de agenda van onze informatiebijeenkomsten om u aan te melden.

https://www.asz.nl/specialismen/bariatrie-obesitascentrum/

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Dordwijk Hoofdlocatie
  Albert Schweitzerplaats 25
  3318 AT Dordrecht
 • Zwijndrecht
  Langeweg 336
  3331 LZ Zwijndrecht
 • Sliedrecht
  Stationspark 401
  3364 DA Sliedrecht
 • GOED Ridderkerk
  Jan Luykenstraat 8
  2985BV Ridderkerk
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen