Een maagverkleining is een lastige operatie. Je loopt veel risico. Daarom kun je in Nederland alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis een operatie krijgen. Vaak kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken. Bijvoorbeeld een controle.
Een operatie is geslaagd als je meer dan de helft afvalt van wat je voor de maagverkleining te veel woog. Woog je bijvoorbeeld 70 kilo te veel? Dan moet je minstens 35 kilo afvallen na de operatie. Het ziekenhuis houdt na de operatie 5 jaar bij hoeveel je afvalt.
Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:
- Hoeveel vallen patiënten af na de operatie?
- Hoe vaak krijgen patiënten problemen binnen dertig dagen na de operatie?
- Hoe vaak krijgen patiënten problemen na de revisieoperatie?
- Hoe vaak doet het ziekenhuis een maagverkleining of een maagband? Een maagverkleining gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet zo vaak? Dan mag het ziekenhuis de operatie niet meer doen.
Bariatrie is een deel van de geneeskunde die zich bezighoudt met de oorzaken, preventie en behandeling van obesitas. Dit doen we met dieetadvies, beweging, gedragstherapie en/of chirurgie. Bij chirurgie kunt u denken aan verschillende vormen van maagverkleinende operaties.
Multidisciplinair team
Het Obesitascentrum is een multidisciplinair team. Chirurgen, verpleegkundigen, diëtisten, internisten en psychologen werken nauw samen om u de beste zorg te bieden. Uw leven kan erg veranderen, doordat u anders omgaat met uw voeding en uw lichaam verandert. Het is belangrijk dat u zich hierop geestelijk en lichamelijk goed voorbereidt. Wij helpen u daarbij, zodat we de behandeling samen tot een succes kunnen maken.
Informatieavonden
Wilt u meer weten over obesitas, maagverkleinende operaties en het nazorgtraject? Kom dan eens langs bij onze informatieavond. Kijk in de agenda van onze informatiebijeenkomsten om u aan te melden.
https://www.asz.nl/specialismen/bariatrie-obesitascentrum/