Medisch Centrum Leeuwarden

Leeuwarden, Harlingen

Bekijk locaties en contactinformatie

Medisch Centrum Leeuwarden

Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is een groot, topklinisch opleidingsziekenhuis met locaties in Leeuwarden en in Harlingen. De artsen, verpleegkundigen, paramedici en alle andere medewerkers van het MCL kunnen u deskundig van dienst zijn op het gebied van onderzoek, behandeling en zorg. Onze betrokkenheid bij de patiënt is groot. Met goed teamwork streven we er naar patiënten het beste te bieden. Het MCL richt zich op patiënten uit zowel binnen als buiten Friesland.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Medisch Centrum Leeuwarden

Obesitas

Maagverkleining of maagband

Het ziekenhuis houdt bij of patiënten binnen vijf jaar voldoende zijn afgevallen. Voldoende is: minimaal 50% van het overgewicht kwijtraken. Overgewicht is het aantal kilo’s dat je moet afvalleen om een gezond gewicht (BMI = 25) te bereiken. Operaties voor gewichtsverlies zijn risicovolle operaties. Daarom houdt het ziekenhuis bij hoe vaak ernstige complicaties optreden binnen dertig dagen na de operatie. Soms is er na de eerste operatie een tweede operatie nodig. Bijvoorbeeld als er blijvende eetproblemen zijn, of als de patiënt toch weer is aangekomen. Bij deze tweede operatie (revisieoperatie) is de kans op complicaties groter. Ook dit wordt gemeten. Tot slot wordt bijgehouden hoe vaak artsen in het ziekenhuis de operatie doen.

Voldoende gewichtsverlies na gastric sleeve

84,20% Medisch Centrum Leeuwarden
87,98% Landelijk gemiddelde
In 2020 is 84,20% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Toelichting van het ziekenhuis:

Er zijn nogal wat controles uitgevallen en later verricht door corona, omdat wij in tegenstelling tot veel andere ziekenhuizen ook een poos geheel dicht zijn geweest, met name voor natraject en groepsbijeenkomsten. Controles uiteindelijk wel gedaan maar vaak buiten de genoemde tijdslimiet.

Bron: Transparantiekalender 2020

Voldoende gewichtsverlies na gastric bypass

98,60% Medisch Centrum Leeuwarden
96,54% Landelijk gemiddelde
In 2020 is 98,60% van de patiënten binnen twee jaar na de operatie voldoende afgevallen. Voldoende betekent minimaal 20% verlies van totaalgewicht.
Bron: Transparantiekalender 2020

Voldoende gewichtsverlies na andere ingreep

Deze gegevens zijn niet beschikbaar.

Complicaties na de operatie

0,20% Medisch Centrum Leeuwarden
1,65% Landelijk gemiddelde
In 2020 heeft 0,20% van de patiënten in Medisch Centrum Leeuwarden binnen 30 dagen complicaties gekregen na een operatie voor gewichtsverlies.
Bron: Transparantiekalender 2020

Aantal operaties

492 Medisch Centrum Leeuwarden
200 Norm
In 2020 voerde het Medisch Centrum Leeuwarden 492 operaties uit voor gewichtsverlies. Het ziekenhuis heeft de operaties vaak genoeg gedaan.
Bron: Transparantiekalender 2020

Contactinformatie

Locaties

  • Medisch Centrum Leeuwarden Hoofdlocatie
    Henri Dunantweg 2
    8934 AD Leeuwarden
  • Medisch Centrum Leeuwarden, Harlingen
    Achlumerdijk 2
    8862 AJ Harlingen
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen