Zuyderland Medisch Centrum

Zuyderland Medisch Centrum

Bekijk locaties en contactinformatie

Introductie door Zuyderland Medisch Centrum

Zorg. Samen. Beter. Drie kernwoorden die helder en duidelijk weergeven wat verwacht wordt van Zuyderland. Het verbeteren van de kwaliteit, klantgerichtheid en veiligheid van de zorg, vóór maar vooral ook samen met de patiënt.

Zuyderland is het grootste medisch centrum in Limburg. Het ziekenhuis kent vier locaties met een eigen profilering. De hoofdlocaties Heerlen en Sittard-Geleen staan voor de acute, intensieve en complexe zorg. De goed planbare zorg wordt aangeboden in het vernieuwde Centrum voor Planbare Zorg in Brunssum; niet gehinderd door acute opnamen wordt er een forse productieverhoging bereikt. Kerkrade tenslotte is de proeftuin voor transmurale zorgvernieuwing. De concepten van onder andere het medisch diagnostisch centrum, het geriatrisch diagnostisch centrum en het dermatologisch dagcentrum kregen hier vorm. Op alle vier de locaties zijn poliklinieken gevestigd. Daarnaast behoren tot Zuyderland acht zorgcentra met buitenlocaties, twee hospices, Revalidatie, Geestelijke Gezondheidszorg en Jeugdgezondheidszorg, Thuiszorg en Huishoudelijke Hulp. Als een van de STZ-ziekenhuizen in Nederland behoort opleiden tot de kerntaken van ons ziekenhuis. Wij leren zorgprofessionals competenties te ontwikkelen die zij nodig hebben om kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg te verlenen.

Kwaliteitscijfers

Zuyderland Medisch Centrum

Staar

Staaroperatie

Het is de bedoeling dat je na een staaroperatie beter ziet. De arts meet op twee manieren of de operatie is geslaagd. De eerste manier is een test met de letterkaart. Er wordt getest of je na de operatie meer regels ziet op de letterkaart.

De tweede manier is een controle of de operatie het verwachte resultaat heeft. Voor de operatie maakt de arts een inschatting van de (eventuele) brilsterkte die je na de operatie nodig hebt. Na de operatie wordt gecontroleerd of de inschatting klopt. De keuze voor de juiste sterkte van de kunstlens en de operatie zelf, zorgen ervoor dat de inschatting werkelijk wordt gehaald.

Beter zicht na de operatie

94,75% Zuyderland Medisch Centrum
94,42% Landelijk gemiddelde
In 2020 zag 94,75% van de patiënten na de staaroperatie  tenminste één regel meer op de letterkaart.
Toelichting van het ziekenhuis:

Bij het merendeel van de patiënten is het zicht na de staaroperatie verbeterd.

Bron: Transparantiekalender 2020

Nauwkeurige oogmeting

94,05% Zuyderland Medisch Centrum
95,02% Landelijk gemiddelde
In 2020 is bij 94,05% van de patiënten in Zuyderland Medisch Centrum een goede inschatting gemaakt van de (eventuele) brilsterkte die de patiënt nodig heeft na de staaroperatie.
Toelichting van het ziekenhuis:

Voorafgaand aan de staaroperatie wordt door de oogarts bepaald wat de (eventuele) brilsterkte is die de patiënt nodig heeft na de operatie, deze inschatting wordt zo nauwkeurig mogelijk uitgevoerd. Bij het overgrote van de patiënten blijkt deze inschatting na de operatie juist te zijn.

Bron: Transparantiekalender 2020

Toelichting

Op de afdeling Oogheelkunde van Zuyderland Medisch Centrum werken specialisten samen met hun teams om de beste zorg te leveren aan patiënten met afwijkingen van het oog en stoornissen in het gezichtsvermogen. Zo houden de specialisten van de afdeling Oogheelkunde zich onder meer bezig met het onderzoek naar en de behandeling van staar en ooglidproblemen. Ook voor netvlies- en glasvochtoperaties kunt u op de afdeling Oogheelkunde terecht. Oogheelkunde van Zuyderland Medisch Centrum kunt u bezoeken op vier locaties: in Sittard-Geleen, Heerlen, Brunssum en Kerkrade.

Zuyderland Eyescan Oogzorgkliniek Limburg is gevestigd binnen Zuyderland Ziekenhuis. In onze kliniek kunt u terecht voor de behandeling van allerlei soorten oogaandoeningen. Denk hierbij aan staar, maculadegeneratie of glaucoom, maar bijvoorbeeld ook aan rijbewijskeuringen en keratocunus. Wij hebben afspraken met alle zorgverzekeraars. Parkeren is mogelijk tegen betaling in de parkeerplaats van het ziekenhuis. Voor een bezoek aan onze kliniek heeft u een verwijsbrief nodig. Als u de eerste keer onze kliniek bezoekt neemt u dan uw zorgpas en een geldig identiteitsbewijs mee. Ook kinderen dienen zich altijd te legitimeren.

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar https://www.eyescan.nl

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Zuyderland MC, locatie Heerlen
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
 • Zuyderland MC, locatie Sittard-Geleen
  Dr. H. van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
 • Zuyderland MC, locatie Kerkrade
  Wijngracht 45
  6461 AL Kerkrade
 • Zuyderland MC, locatie Brunssum
  Prins Hendriklaan 376
  6443 AE Brunssum
 • Buitenpoli de Egthe
  De Egthe 1
  6101 EX Echt
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen