Staar

Staaroperatie

Medische indicatie: Cataract
Gemeten kwaliteit: Staaroperatie

Staar is een veelvoorkomende ziekte, en komt vooral voor bij ouderen. Als je staar hebt, dan zie je minder, of je ziet wazig. Ook in het donker, bij fel licht of bij kleurverandering heb je klachten. Dit komt omdat de lens in het oog troebel is.
Heb je ernstige klachten? Of word je door staar erg belemmerd in je dagelijkse bezigheden? Dan kun je geopereerd worden. Een behandeling met medicijnen is niet mogelijk. Per jaar worden ongeveer 160.000 staaroperaties gedaan in Nederland. Het is daarmee de operatie die het meest wordt uitgevoerd.

Staar

Welk ziekenhuis voor een staaroperatie?

Je kunt bij de meeste ziekenhuizen in Nederland terecht voor een staaroperatie. Heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.

Het beste ziekenhuis voor staaroperaties? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij staar.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Het is de bedoeling dat je na een staaroperatie beter ziet. De arts meet op twee manieren of de operatie is geslaagd. De eerste manier is een test met de letterkaart. Er wordt getest of je na de operatie meer regels ziet op de letterkaart.

De tweede manier is een controle of de operatie het verwachte resultaat heeft. Voor de operatie maakt de arts een inschatting van de (eventuele) brilsterkte die je na de operatie nodig hebt. Na de operatie wordt gecontroleerd of de inschatting klopt. De keuze voor de juiste sterkte van de kunstlens en de operatie zelf, zorgen ervoor dat de inschatting werkelijk wordt gehaald.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen