Zuyderland Medisch Centrum

Heerlen, Sittard-Geleen, Kerkrade, Brunssum, Echt

Bekijk locaties en contactinformatie

Zorg.Samen.Beter. Drie kernwoorden die helder en duidelijk weergeven wat verwacht wordt van Zuyderland. Het verbeteren van de kwaliteit, klantgerichtheid en veiligheid van de zorg, vóór maar vooral ook samen met de patiënt.

Zuyderland is het grootste medisch centrum in Limburg. Het ziekenhuis kent vier locaties met een eigen profilering. De hoofdlocaties Heerlen en Sittard-Geleen staan voor de acute, intensieve en complexe zorg. De goed planbare zorg wordt aangeboden in het vernieuwde Centrum voor Planbare Zorg in Brunssum; niet gehinderd door acute opnamen wordt er een forse productieverhoging bereikt. Kerkrade tenslotte is de proeftuin voor transmurale zorgvernieuwing. De concepten van onder andere het medisch diagnostisch centrum, het geriatrisch diagnostisch centrum en het dermatologisch dagcentrum kregen hier vorm. Op alle vier de locaties zijn poliklinieken gevestigd. Daarnaast behoren tot Zuyderland acht zorgcentra met buitenlocaties, twee hospices, Revalidatie, Geestelijke Gezondheidszorg en Jeugdgezondheidszorg, Thuiszorg en Huishoudelijke Hulp. Als een van de STZ-ziekenhuizen in Nederland behoort opleiden tot de kerntaken van ons ziekenhuis. Wij leren zorgprofessionals competenties te ontwikkelen die zij nodig hebben om kwalitatief hoogwaardige patiëntenzorg te verlenen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Zuyderland Medisch Centrum

Blaaskanker

Verwijderen van de blaas bij blaaskanker

Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak een blaasverwijdering bij blaaskanker wordt gedaan. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Als het ziekenhuis deze operatie structureel te weinig doet, dan zal het ziekenhuis deze operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Aantal operaties

25 Zuyderland Medisch Centrum
20 Norm
In 2019 voerde het Zuyderland Medisch Centrum 25 operaties uit bij blaaskanker. Het ziekenhuis heeft de operaties vaak genoeg gedaan.
Bron: Transparantiekalender 2019

Toelichting

Met ervaren urologen in vaste dienst en twee drukbezochte poliklinieken in Sittard en Heerlen – beide onderdeel van het Zuyderland-ziekenhuis – is Urologie Groep Limburg uitgegroeid tot hét kenniscentrum op het gebied van de urologie in Limburg.

Sinds enkele jaren beschikt Zuyderland MC over een Da Vinci-operatierobot. Voornamelijk chirurgen van de afdeling Urologie opereren tijdens blaaskankeroperatie met behulp van deze robot. De grote voordelen van opereren met de robot zijn dat er minder bloedverlies optreedt, er minder wondpijn ontstaat, de littekens minder groot zijn en de patiënt sneller herstelt. Deze geavanceerde operatietechniek is slechts in een klein aantal ziekenhuizen in Nederland beschikbaar, waaronder dus het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen.

Voor meer informatie over de Urologie Groep Limburg verwijzen wij u graag naar http://urologiegroeplimburg.nl/.

Contactinformatie

Locaties

 • Zuyderland MC, locatie Heerlen Hoofdlocatie
  Henri Dunantstraat 5
  6419 PC Heerlen
 • Zuyderland MC, locatie Sittard-Geleen Hoofdlocatie
  Dr. H. van der Hoffplein 1
  6162 BG Sittard-Geleen
 • Zuyderland MC, locatie Kerkrade
  Wijngracht 45
  6461 AL Kerkrade
 • Zuyderland MC, locatie Brunssum
  Prins Hendriklaan 376
  6443 AE Brunssum
 • Buitenpoli de Egthe
  De Egthe 1
  6101 EX Echt
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen