Blaaskanker

Verwijderen van de blaas bij blaaskanker

Medische indicatie: Blaascarcinoom
Gemeten kwaliteit: Blaasverwijdering bij blaaskanker

Blaaskanker is een ongecontroleerde groei van cellen aan de binnenkant van de blaas. Er zijn twee vormen van blaaskanker: kanker die niet in de blaasspier ingroeit en kanker die wel in de blaasspier ingroeit. De vorm van de blaaskanker bepaalt de prognose en de behandeling.
Het kan zijn dat de blaas verwijderd moet worden. Dit is een risicovolle operatie. Dat wil zeggen dat je door de behandeling ernstige complicaties kunt krijgen. Risicovolle operaties verlopen over het algemeen beter als een ziekenhuis daar veel ervaring mee heeft.

Blaaskanker

Welk ziekenhuis bij blaaskanker?

Het verwijderen van de blaas is een complexe operatie en het risico op complicaties is groot. Daarom kun je in Nederland alleen geopereerd worden in een ziekenhuis dat in de operatie is gespecialiseerd. Woon je niet in de buurt van een gespecialiseerd ziekenhuis? De meeste ziekenhuizen hebben een vaste samenwerking met een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt dan in het ziekenhuis in de buurt terecht voor het stellen van de diagnose, en de controles.

Het beste ziekenhuis bij blaaskanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij blaaskanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak een blaasverwijdering wordt gedaan. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Als het ziekenhuis deze operatie structureel te weinig doet, dan zal het ziekenhuis deze operatie niet langer uitvoeren. In Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op.

Ook zorgverzekeraars willen dat risicovolle operaties worden gedaan in ziekenhuizen die daar veel ervaring mee hebben. Daarom vergoeden ze deze operaties niet meer in alle ziekenhuizen. Eenvoudige en veelvoorkomende operaties kunnen wel in alle ziekenhuizen worden gedaan.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen