ETZ

Introductie door het ETZ

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is een topklinisch opleidingsziekenhuis en traumacentrum. Met drie locaties in Tilburg en Waalwijk is ETZ hét ziekenhuis voor alle inwoners van de regio Midden-Brabant, maar ook (ver) daarbuiten. Wij verlenen de allerbeste zorg in een veilige omgeving waar patiënten zich prettig en gehoord voelen. Omdat iedere patiënt uniek is, bieden we zorg op maat. Wij gaan in gesprek met patiënten over wat zij voelen, denken en vinden. ‘Oog voor jou’ noemen we dat. Zo helpen we patiënten om samen met hun specialist de best passende behandeling te kiezen. Op deze wijze leveren wij onze patiënten zorg die Buitengewoon is.

Landelijk staan we bekend om onze expertise op het gebied van zware Traumatologie en Neurochirurgie en bovenregionaal op het gebied van Cardiologie, Orthopedie en Interventieradiologie. Ook hebben wij bijzondere aandacht voor de ouder wordende mens. Patiënten kunnen voor vrijwel alle specialismen in het ETZ terecht.

166.399 Eerste polibezoeken
58.467 Opnames

Kwaliteitscijfers

ETZ

Darmkanker

Operatie bij darmkanker

Je kunt verschillende behandelingen krijgen als je darmkanker hebt. Welke behandeling je krijgt, ligt aan hoe erg je kanker is. Vaak krijg je eerst een operatie. Het is belangrijk dat er na de operatie geen kankerweefsel achterblijft. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Er zijn daar dan geen kankercellen meer.

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

 • Hoe vaak doen ze een operatie bij darmkanker? Een operatie bij darmkanker gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie helemaal niet meer doen.
 • Blijft er kanker over na de operatie? En hoeveel?
 • Hoe vaak gaat er iets mis na de operatie?

Aantal operaties endeldarmkanker

26 ETZ
In 2021 voerde het het ETZ 26 operaties uit bij kwaadaardige endeldarmkanker.
Bron: Transparantiekalender 2022

Aantal operaties dikkedarmkanker

140 ETZ
In 2021 voerde het het ETZ 140 operaties uit bij kwaadaardige darmkanker.
Bron: Transparantiekalender 2022

Complicaties na de operatie bij endeldarmkanker

16,60% ETZ
19,97% Landelijk gemiddelde
In 2021 is bij 16,60% van de patiënten met endeldarmkanker in het ETZ een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2022

Complicaties na de operatie bij dikkedarmkanker

5,90% ETZ
12,12% Landelijk gemiddelde
In 2021 is bij 5,90% van de patiënten met dikkedarmkanker in het ETZ een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2022

Niet-schone snijvlakken na de operatie

Toelichting van het ziekenhuis:

In verband met het niet goed doorkomen van de pathologiegegevens over verslagjaar 2021 in de DICA-registratie, was het niet mogelijk om deze indicator betrouwbaar aan te leveren. Het ETZ bekijkt samen met MRDM en PALGA naar de knelpunten in de aanlevering van deze gegevens en werkt aan een oplossing, zodat aanlevering komend jaar kan plaatsvinden.

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • ETZ Elisabeth Hoofdlocatie
  Hilvarenbeekseweg 60
  5022 GC Tilburg
 • ETZ TweeSteden
  Dr. Deelenlaan 5
  5042 AD Tilburg
 • ETZ Waalwijk
  Kasteellaan 2
  5141 BM Tilburg
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen