Veel mensen krijgen longkanker. In 2021 kregen 14.720 mensen longkanker. Longkanker is heel gevaarlijk. Er zijn verschillende soorten longkanker. Die moeten ook verschillende behandelingen krijgen. Welke behandeling dat is, ligt aan de soort. Het ligt ook aan hoe erg het al is. Vaak vallen de klachten in het begin niet zo op. Daardoor ontdekken artsen vaak pas laat dat iemand longkanker heeft.
Je kunt naar veel ziekenhuizen in Nederland als je longkanker hebt. Heb je een bijzondere behandeling nodig? Dan moet je soms naar een gespecialiseerd ziekenhuis.
In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Maar ziekenhuizen verschillen wel van elkaar in grootte, aantal behandelingen en wat ze precies kunnen. Op Ziekenhuischeck kun je kijken welk ziekenhuis de beste zorg heeft voor jouw situatie.
Een operatie bij longkanker kan niet altijd. Een operatie helpt namelijk alleen als alle kanker weggehaald wordt. Soms is de kanker al te groot, of zit het ook op andere plekken in je lichaam. Dan heeft een operatie soms geen zin. Dan krijg je bijvoorbeeld een chemokuur, of bestraling.
Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Er zijn daar dan geen kankercellen meer. Na de operatie kijkt de arts goed of je goed herstelt. En of er niets misgaat na de operatie.
Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:
Wat is het? En welke behandelingen zijn mogelijk?
De longarts bekijkt de uitslagen van de onderzoeken. Soms onderzoekt de longarts het lichaam nog een keer.
Longkanker kan uitzaaien. Dan komen er kankercellen in andere organen, zoals de lymfeklieren, lever, hersenen of botten.
Longkanker zonder uitzaaiingen is te genezen. Er zijn verschillende behandelingen te krijgen: chemotherapie, een operatie en bestraling.
Soms is het mogelijk om een operatie te krijgen bij uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Een klein deel van de mensen geneest van longkanker na een operatie.
Bij longkanker die is uitgezaaid zitten er kankercellen in bijvoorbeeld de andere long, de hersenen, lever of botten.
Patiëntenvereniging voor mensen met longkanker.