Longkanker

Operatie bij longkanker

Medische indicatie: Longcarcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij longkanker

Longkanker is een ernstige, veel voorkomende vorm van kanker. Er zijn verschillende soorten longkanker, die ook verschillend behandeld worden: een operatie, bestraling, chemotherapie of een combinatie van deze drie. Daarnaast zijn soms ook nog andere behandelingen mogelijk.
Longkanker wordt vaak pas laat ontdekt, omdat de klachten in het begin niet zo opvallend zijn. Welke behandeling je krijgt, hangt af van het stadium van de longkanker. De meeste patiënten worden bestraald of krijgen een chemokuur. Een operatie heeft alleen zin als de hele tumor verwijderd kan worden.

Longkanker

Welk ziekenhuis bij longkanker?

Je kunt bij de meeste ziekenhuizen in Nederland terecht voor een behandeling bij longkanker. Heb je bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.

Het beste ziekenhuis voor longkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij longkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Bij een operatie is het belangrijk dat er geen kankerweefsel achterblijft. Dit verkleint de kans dat je opnieuw geopereerd moet worden. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn (er geen kankercellen meer zijn), en als je geen complicaties hebt gekregen.

Vaak wordt tijdens de operatie een deel van de long verwijderd, maar soms is het ook nodig om de hele long te verwijderen. Dit zijn ingrijpende operaties. Daarom kijkt de arts goed of het herstel na de operatie loopt zoals verwacht en er geen complicaties optreden. Een complicatie kan ervoor zorgen dat je veel langer in het ziekenhuis moet blijven of dat je opnieuw geopereerd moet worden.

Aantal operaties

Een operatie bij longkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen