UMC Utrecht

Introductie door het UMC Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is de grootste publieke zorginstelling van Midden-Nederland. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht maken deel uit van het UMC Utrecht. Met meer dan 11.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen.

Het UMC Utrecht wil patiënt en samenleving toegang geven tot de beste zorg. De opdracht is helder: het UMC Utrecht wil dat mensen gezond worden en blijven. Niet de ziekte, maar de gezondheid staat voorop. Om die belofte te kunnen inlossen werken onze artsen, onderzoekers en academische studenten samen aan oplossingen voor grote medische vraagstukken. Al hun inspanningen zijn erop gericht u gezond te maken en te houden. En waar mogelijk ziekte te voorkomen. Nu en in de toekomst.

Onze missie
Het UMC Utrecht is een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg voor patiënt en samenleving wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast.

Het UMC Utrecht richt haar medisch wetenschappelijk onderzoek op de volgende zes speerpunten: brain, infection and immunity, circulatory health, personalized cancer care, regenerative medicine and stem cells, child health.

Kwaliteitscijfers

UMC Utrecht

Longkanker

Operatie bij longkanker

Vaak wordt tijdens de operatie een deel van de long verwijderd, maar soms is het ook nodig om de hele long te verwijderen. Dit zijn ingrijpende operaties. Daarom kijkt de arts goed of het herstel na de operatie loopt zoals verwacht en er geen complicaties optreden.

Een operatie bij longkanker is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. Daarom is vastgesteld hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen.

Complicaties na de operatie

13,79% UMC Utrecht
13,26% Landelijk gemiddelde
In 2021 is bij 13,79% van de geopereerde patiënten in het UMC Utrecht sprake van ernstige problemen na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2021

Overleden patiënten

1,72% UMC Utrecht
1,78% Landelijk gemiddelde
In 2021 is in het UMC Utrecht 1,72% van de patiënten overleden binnen 30 dagen na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2021

Aantal operaties

42 UMC Utrecht
20 Norm
In 2021 voerde het UMC Utrecht 42 operaties uit bij longkanker. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede longkankerzorg te kunnen bieden.
Toelichting van het ziekenhuis:

Het UMC Utrecht heeft een formele samenwerkingsovereenkomst met het Diakonessenziekenhuis Utrecht op het gebied van longchirurgie, waarbij chirurgen opereren op beide locaties. Dit laatste komt nog niet tot uiting in de getallen, maar loopt vooruit op de gewenste samenwerking in NL tussen NVT en NVvL.

Naast de longchirurgische procedures vanwege longcarcinoom heeft het UMC Utrecht een longtransplantatieprogramma. Jaarlijks vinden circa 30 uitnames en implantaties van longen plaats.

Bron: Transparantiekalender 2021

Aantal patiënten

129 UMC Utrecht
50 Norm
In het UMC Utrecht zijn in 2021 129 patiënten met longkanker behandeld.
Bron: Transparantiekalender 2021

Locaties en contactinformatie

Locaties

  • Utrecht
    Heidelberglaan 100
    3584CX Utrecht
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen