UMC Utrecht

Introductie door het UMC Utrecht

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht is de grootste publieke zorginstelling van Midden-Nederland. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis en de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit Utrecht maken deel uit van het UMC Utrecht. Met meer dan 11.000 mensen wordt voortdurend gebouwd aan goede zorg met als bouwstenen kennis en mensen.

Het UMC Utrecht wil patiënt en samenleving toegang geven tot de beste zorg. De opdracht is helder: het UMC Utrecht wil dat mensen gezond worden en blijven. Niet de ziekte, maar de gezondheid staat voorop. Om die belofte te kunnen inlossen werken onze artsen, onderzoekers en academische studenten samen aan oplossingen voor grote medische vraagstukken. Al hun inspanningen zijn erop gericht u gezond te maken en te houden. En waar mogelijk ziekte te voorkomen. Nu en in de toekomst.

Onze missie
Het UMC Utrecht is een internationaal toonaangevend universitair medisch centrum waarin kennis over gezondheid, ziekte en zorg voor patiënt en samenleving wordt gemaakt, getoetst, gedeeld en toegepast.

Het UMC Utrecht richt haar medisch wetenschappelijk onderzoek op de volgende zes speerpunten: brain, infection and immunity, circulatory health, personalized cancer care, regenerative medicine and stem cells, child health.

Kwaliteitscijfers

UMC Utrecht

Alvleesklierkanker

Operatie bij alvleesklierkanker

Bij ongeveer 20 op de 100 mensen met alvleesklierkanker is het mogelijk om te opereren. Het gedeelte van de alvleesklier waar de kanker zit, wordt dan verwijderd. Dit is een complexe operatie, en het risico op complicaties is groot. De arts houdt daarom goed in de gaten of het herstel gaat zoals verwacht, en of er geen complicaties optreden.

Ernstige complicaties

28,10% UMC Utrecht
28,67% Landelijk gemiddelde
In 2021 heeft 28,10% van de patiënten in het UMC Utrecht een ernstige complicatie gekregen na een operatie bij alvleesklierkanker, waarbij het de bedoeling was om de kanker te verwijderen.
Bron: Transparantiekalender 2021

Overleden patiënten

0,00% UMC Utrecht
3,44% Landelijk gemiddelde
In 2021 is 0,00% van de patiënten in het UMC Utrecht binnen 30 dagen overleden na een operatie bij alvleesklierkanker, waarbij het de bedoeling was om de kanker te verwijderen.
Bron: Transparantiekalender 2021

Samenwerking

Het UMC Utrecht werkt voor operaties bij alvleesklierkanker samen met het St. Antonius ziekenhuis in het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU). Binnen het RAKU worden patiënten met alvleesklierkanker geopereerd in het St. Antonius ziekenhuis en intensief behandeld door een gespecialiseerd team van chirurgen, Maag-Darm-Lever artsen en interventieradiologen.

Bij de berekening van het percentage patiënten met een complicatie na operatie wordt een hogere score gehaald als na de operatie nog aanvullende behandelingen moeten plaatsvinden. Die behandelingen (bijvoorbeeld een radiologische drainplaatsing) kunnen echter essentieel zijn om nog niet opgetreden ernstige complicaties (met mogelijk overlijden als gevolg) te voorkomen. Dit percentage kan daardoor een vertekend beeld geven: het lijkt niet goed om een hoog percentage te hebben, terwijl het juist het gevolg kan zijn van snelle en adequate aanvullende behandeling, waardoor de patiënt uiteindelijk beter herstelt.

Binnen het RAKU worden aanvullende behandelingen bewust vaak uitgevoerd. Deze aanvullende behandelingen vertalen zich in een hoger percentage “complicaties” als uitkomst indicator maar hebben als resultaat echter ook dat minder patiënten na de operatie opnieuw op de Intensive Care moeten worden opgenomen met zeer ernstige complicaties en dat het percentage overleden patiënten zeer laag is.

Locaties en contactinformatie

Locaties

  • Utrecht
    Heidelberglaan 100
    3584CX Utrecht
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen