Geboortezorg

Keizersnede en ruggenprik

Medische indicatie: Perinatale zorg
Gemeten kwaliteit: Keizersnede en ruggenprik

Ben je zwanger, en gaat de zwangerschap goed? Dan kun je meestal kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen (poliklinisch bevallen). Dit gebeurt onder leiding van je eigen verloskundige. Er kan ook een medische reden zijn om in het ziekenhuis te bevallen (klinisch bevallen). Je bevalt dan onder leiding van de verloskundige van het ziekenhuis en een gynaecoloog.

Geboortezorg

Welk ziekenhuis voor geboortezorg?

Weet je van tevoren dat je in het ziekenhuis gaat bevallen? Dan kun je meestal zelf kiezen in welk ziekenhuis je je kindje wilt krijgen. Het beste ziekenhuis voor bevalling? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor geboortezorg.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten van geboortezorg in het ziekenhuis?

In het ziekenhuis wordt bijgehouden hoeveel vrouwen bevallen met een keizersnede zonder gebruikelijke reden, en hoeveel vrouwen een ruggenprik krijgen in de nacht of in het weekend. Dit kan iets zeggen over de kwaliteit van zorg.

Aantal keizersnedes

In Nederland worden minder kinderen geboren met een keizersnede dan in het buitenland. Het aantal keizersnedes neemt de laatste jaren wel toe. Een arts besluit om het kind te halen via een keizersnede als de gezondheid van de moeder en/of het kind tijdens de bevalling in gevaar komt.

Meestal is er een medische reden voor een keizersnede. Bijvoorbeeld als het kind in stuit ligt (met de billen naar beneden), als je een tweeling krijgt, of als je complicaties hebt gehad in een eerdere zwangerschap.

Maar dit hoeft niet. Ook vrouwen waarbij het kind met het hoofd naar beneden ligt, en die voor het eerst bevallen, van een eenling, krijgen soms een keizersnede. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak dit voorkomt. De reden voor dit soort keizersnedes verschilt. Als er veel meer of juist veel minder keizersnedes zonder ‘gebruikelijke reden’ worden gedaan, kan dit iets zeggen over de zorg die het ziekenhuis biedt.

Ruggenprik tijdens nacht en weekend

Sommige vrouwen krijgen tijdens de bevalling medicijnen tegen de pijn. Vaak gebeurt dit met een ruggenprik. Dit is een snelle manier om het onderlichaam te verdoven. Landelijk is afgesproken dat je tijdens de bevalling altijd een ruggenprik moet kunnen krijgen in het ziekenhuis, dus ook ’s nachts en in het weekend. Er moet dan wel een gespecialiseerde arts zijn om de ruggenprik te geven. Een ruggenprik kan bijwerkingen en complicaties geven. Je overlegt daarom altijd eerst met een arts of een ruggenprik op dat moment, in jouw situatie, wenselijk is.

Worden er ’s nacht en in het weekend weinig ruggenprikken gegeven in een ziekenhuis? Misschien is er dan niet altijd een gespecialiseerde arts beschikbaar. Maar er kan ook een andere reden zijn. In sommige ziekenhuizen vragen vrouwen vaker, of juist minder snel om een ruggenprik.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen