Dijklander Ziekenhuis

Hoorn, Purmerend, Enkhuizen, Volendam

Bekijk locaties en contactinformatie

Over het Dijklander Ziekenhuis
Het Dijklander Ziekenhuis wil een ziekenhuis zijn waar u zich welkom voelt. Een ziekenhuis waar het niet alleen draait om de vraag ‘wat is er met u’ maar ook om ‘wat is voor u belangrijk?’ Wij willen onze patiënten écht begrijpen. We zijn geworteld in de regio’s Waterland en West-Friesland en bieden zorg aan al hun inwoners. Als opleidingsziekenhuis delen we kennis en ervaring. Het houdt ons scherp en zo blijven we ons ontwikkelen. Samenwerking met andere partijen zoals (academische) ziekenhuizen, huisartsen en thuiszorg vinden wij voor goede zorg onmisbaar.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Dijklander Ziekenhuis

Geboortezorg

Geboortezorg: keizersnede en ruggenprik

Een arts besluit om het kind te halen via een keizersnede als de gezondheid van de moeder en/of het kind tijdens de bevalling in gevaar komt. Meestal is er een medische reden voor een keizersnede, bijvoorbeeld als het kind met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Soms krijgen ook vrouwen waarbij het kind niet in stuit ligt en die voor het eerst bevallen (van een eenling), waarbij de zwangerschap verder is dan 37 weken, een keizersnede. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak dit voorkomt. Ook wordt bijgehouden hoeveel vrouwen een ruggenprik krijgen in de nacht of in het weekend. Dit kan iets zeggen over de aanwezigheid van een arts die de ruggenprik kan geven.

Aantal keizersnedes

13,73% Dijklander Ziekenhuis
13,52% Landelijk gemiddelde
In 2020 is bij 13,73% van de bevallingen van een eerste kind in hoofdligging sprake van een keizersnede.
Bron: Transparantiekalender 2020

Samenwerking

Het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis zijn op 1 april 2017 gefuseerd en heten sinds begin 2019 Dijklander Ziekenhuis. Door het samengaan van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis kunnen we de kwaliteit van zorg aan vrouw en kind verder verbeteren. 24 uur per dag, 7 dagen per week is een geboortezorgteam (gynaecoloog, kinderarts, anesthesist en OK-team) beschikbaar. Hierdoor kunnen we nog sneller ingrijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als een kindje met spoed geboren moet worden via een keizersnede. De begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap blijft wél gewoon mogelijk in de regio Waterland.

Contactinformatie

Locaties

 • Hoorn
  Maelsonstraat 3
  1624 NP Hoorn
 • Purmerend
  Waterlandlaan 250
  1441 RN Purmerend
 • Enkhuizen
  Molenweg 9 b
  1601 SR Enkhuizen
 • Volendam
  Heideweg 1 b
  1132 DA Volendam
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen