Een arts besluit om het kind te halen via een keizersnede als de gezondheid van de moeder en/of het kind tijdens de bevalling in gevaar komt. Meestal is er een medische reden voor een keizersnede, bijvoorbeeld als het kind met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Soms krijgen ook vrouwen waarbij het kind niet in stuit ligt en die voor het eerst bevallen (van een eenling), waarbij de zwangerschap verder is dan 37 weken, een keizersnede. Het ziekenhuis houdt jaarlijks bij hoe vaak dit voorkomt.
Het is helaas niet gelukt om landelijk cijfers te verzamelen over 2021. Kijk op de website van je ziekenhuis voor informatie over bevallen in het ziekenhuis.
Samenwerking
Het Westfriesgasthuis en het Waterlandziekenhuis zijn op 1 april 2017 gefuseerd en heten sinds begin 2019 Dijklander Ziekenhuis. Door het samengaan van het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis kunnen we de kwaliteit van zorg aan vrouw en kind verder verbeteren. 24 uur per dag, 7 dagen per week is een geboortezorgteam (gynaecoloog, kinderarts, anesthesist en OK-team) beschikbaar. Hierdoor kunnen we nog sneller ingrijpen als dat nodig is. Bijvoorbeeld als een kindje met spoed geboren moet worden via een keizersnede. De begeleiding voor, tijdens en na de zwangerschap blijft wél gewoon mogelijk in de regio Waterland.