Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten kenmerkt zich door haar gastvrijheid en kleinschaligheid. Toch zijn we groot genoeg om alles in huis te hebben. Onze 1300 medewerkers staan dag en nacht voor u klaar. Daarbij staat persoonlijke aandacht voorop. Onze artsen en verpleegkundigen kijken over de grenzen van hun eigen specialisme en werken ook buiten de muren van ons ziekenhuis. Zo krijgt u vertrouwde zorg dichtbij huis.

We zeggen niet voor niets: Met aandacht. Dat voelt beter.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Nij Smellinghe

Geboortezorg

Geboortezorg: keizersnede en ruggenprik

Een arts besluit om het kind te halen via een keizersnede als de gezondheid van de moeder en/of het kind tijdens de bevalling in gevaar komt. Meestal is er een medische reden voor een keizersnede, bijvoorbeeld als het kind met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Soms krijgen ook vrouwen waarbij het kind niet in stuit ligt en die voor het eerst bevallen (van een eenling), waarbij de zwangerschap verder is dan 37 weken, een keizersnede. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak dit voorkomt. Ook wordt bijgehouden hoeveel vrouwen een ruggenprik krijgen in de nacht of in het weekend. Dit kan iets zeggen over de aanwezigheid van een arts die de ruggenprik kan geven.

Aantal keizersnedes

20,48% Nij Smellinghe
15,25% Landelijk gemiddelde
In 2017 is bij 20,48% van de bevallingen van een eerste kind in hoofdligging sprake van een keizersnede.
Bron: Transparantiekalender 2017

Ruggenprik tijdens nacht en weekend

11,23% Nij Smellinghe
33,30% Landelijk gemiddelde
In 2017 kreeg 11,23% van de vrouwen die 's nachts of in het weekend bevielen in Nij Smellinghe een ruggenprik. 
Toelichting van het ziekenhuis:

Doordat in Nij Smellinghe via een infuuspompje pijnstilling wordt gegeven, is de behoefte aan een ruggenprik lager. Dit verklaart het lage percentage.

Bron: Transparantiekalender 2017

Toelichting

Wanneer u gaat bevallen in ziekenhuis Nij Smellinghe komt u op de Kraamafdeling & Verloskamers terecht. Ook voordat u bevalt van uw kindje, kunt u een doorverwijzing krijgen naar onze afdeling voor onderzoek of behandeling.

Klik hier voor meer informatie over de kraamafdeling van Nij Smellinghe.

Contactinformatie

Locaties

  • Drachten
    Compagnonsplein 1
    9202 NN Drachten
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen