Zaans Medisch Centrum

Kwaliteit / Behandelresultaten

Zaans Medisch Centrum

Geboortezorg

Geboortezorg: keizersnede en ruggenprik

Een arts besluit om het kind te halen via een keizersnede als de gezondheid van de moeder en/of het kind tijdens de bevalling in gevaar komt. Meestal is er een medische reden voor een keizersnede, bijvoorbeeld als het kind met de billen naar beneden ligt (stuitligging). Soms krijgen ook vrouwen waarbij het kind niet in stuit ligt en die voor het eerst bevallen (van een eenling), waarbij de zwangerschap verder is dan 37 weken, een keizersnede. Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak dit voorkomt. Ook wordt bijgehouden hoeveel vrouwen een ruggenprik krijgen in de nacht of in het weekend. Dit kan iets zeggen over de aanwezigheid van een arts die de ruggenprik kan geven.

Aantal keizersnedes

17,40% Zaans Medisch Centrum
16,07% Landelijk gemiddelde
In 2019 is bij 17,40% van de bevallingen van een eerste kind in hoofdligging sprake van een keizersnede.
Bron: Transparantiekalender 2019

Ruggenprik tijdens nacht en weekend

30,66% Zaans Medisch Centrum
45,17% Landelijk gemiddelde
In 2019 kreeg 30,66% van de vrouwen die 's nachts of in het weekend bevielen in Het Zaans Medisch Centrum een ruggenprik. 
Bron: Transparantiekalender 2019

Samenwerking

Het Zaans Medisch Centrum beschikt over ‘zorgsuites’; bevalkamers waar u ook na uw bevalling kunt verblijven. Verder werken wij samen met de verloskundigen en overige verloskundige zorgverleners van de eerste lijn (Parteanz) aan het verbeteren van de zorg. Voor meer informatie over bevallen in het Zaans Medisch Centrum, klikt u hier.

Contactinformatie

Locaties

  • Zaandam

    Zaandam
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen