Samen beslissen

Samen beslissen met het ziekenhuis

Gemeten kwaliteit: Samen beslissen

Wat is de beste behandeling bij ziekte? Dat verschilt per patiënt. De ene patiënt wil misschien weer graag gaan sporten na zijn behandeling. Terwijl de andere patiënt nog zoveel mogelijk wil genieten van het leven, zonder zware operaties. Daarom beslissen de arts en de patiënt samen over de best passende behandeling.

Samen beslissen

Wat is de best passende behandeling?

Ziekenhuizen vinden samen beslissen tussen zorgverleners en patiënten belangrijk. Want door samen te bespreken wat je wil en wat mogelijk is, krijgt de patiënt het beste resultaat. Daarom stimuleren ziekenhuizen artsen én patiënten om samen het goede gesprek te voeren. 

Wat is samen beslissen?

Samen beslissen gaat in vier stappen.

  1. De zorgverlener (bijvoorbeeld de arts) vertelt dat er een beslissing moet worden genomen over de best passende behandeling, en dat het belangrijk is om de mening van de patiënt te horen. 
  2. De zorgverlener legt uit welke opties er zijn, en wat de voor- en nadelen zijn van elke optie. Denk bijvoorbeeld aan een operatie, of bepaalde medicijnen. Ook niet behandelen kan in sommige situaties een optie zijn. 
  3. De zorgverlener en de patiënt bespreken samen wat de voorkeuren van de patiënt zijn. Wat is belangrijk voor de patiënt? Hoe ziet zijn leven eruit? Wat wil hij of zij graag weer kunnen na de behandeling? 
  4. In de laatste stap nemen de zorgverlener en de patiënt samen een beslissing hoe de behandeling eruit gaat zien. Ook nemen ze door wat hiervan de voor- en nadelen zijn, en wat je als patiënt kunt verwachten.

Kijk op www.begineengoedgesprek.nl voor tips hoe je je het beste kunt voorbereiden.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Ziekenhuizen houden bij of beslissingen samen worden genomen. Ze meten dit door vragenlijsten te sturen naar hun patiënten.

Artikelen

3 vragen die je helpen bij een doktersgesprek

Over grote beslissingen zoals waar je wilt wonen of wat voor werk je wilt doen, denk je goed na. Over welke zorg of behandeling we nodig hebben, denken we vaak minder goed na. Zelf nadenken over wat voor zorg je wilt is belangrijk. Want je leven kan door een behandeling erg veranderen. Goede zorg begint met een goed gesprek tussen jou en de dokter, verpleegkundige of therapeut. Vertel wat jij belangrijk vindt. Dan krijg je zorg die beter bij jou past.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen