Samen beslissen

Kun je samen beslissen met het ziekenhuis?

Gemeten kwaliteit: Samen beslissen

Een arts en een patiënt beslissen samen over de behandeling die het beste past. De beste behandeling verschilt namelijk per persoon. Je wil bijvoorbeeld heel graag weer sporten na je behandeling. Voor andere mensen is dat misschien niet zo belangrijk. Ziekenhuizen houden bij of artsen en patiënten samen beslissingen maken. En ze besteden er aandacht aan. Bijvoorbeeld met trainingen en posters in de wachtkamer.

Samen beslissen

Wat is samen beslissen?

Samen beslissen met je arts gaat in 4 stappen:

  • De arts moet een beslissing nemen over de beste behandeling. De arts vindt het belangrijk om de mening van de patiënt te horen. 
  • De arts legt uit welke opties je allemaal hebt. En ook welke voordelen en welke nadelen er bij horen. Soms is het ook een keuze om geen behandeling te krijgen.
  • De arts bespreekt samen met jou wat je voorkeuren zijn. Wat vind jij belangrijk? Wat wil je weer kunnen na je behandeling?
  • Als laatste neemt de arts samen met jou een beslissing hoe de behandeling eruit gaat zien. Jullie bespreken nog een keer de voordelen en de nadelen. En wat je verder kunt verwachten.

Waarom is dit cijfer belangrijk?

Samen beslissen over je behandeling, is belangrijk. Geven patiënten aan dat zij niet zoveel kunnen meebeslissen als ze zouden willen? Dan kan het ziekenhuis dit verbeteren.


Artikelen

Nieuwe kwaliteitscijfers op Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl

Vanaf 3 juli 2023 kunnen cliënten en patiënten de nieuwe kwaliteitscijfers van hun ziekenhuis en revalidatie-instelling zien op de websites Ziekenhuischeck.nl en Revalidatiecheck.nl. Ziekenhuizen en revalidatie-instellingen laten zien hoe zij scoren op 29 veelvoorkomende behandelingen en 11 kwaliteitsthema’s. Deze informatie helpt cliënten en patiënten om een keuze te maken voor passende zorg.

Pijnblokkade zorgt voor doorbraak in behandeling van gebroken heup

Een gebroken heup komt vaak voor, elk jaar krijgen zo'n 25.000 mensen hiermee te maken. In Zuyderland Medisch Centrum worden jaarlijks ruim 800 patiënten geopereerd aan een gebroken heup. Vooral ouderen op leeftijd. Meestal is een operatie de beste behandeling. De heup is stabiel en de patiënt kan herstellen. Maar soms, bij een kleine groep ouderen die erg kwetsbaar is, kan een heupoperatie voor complicaties zorgen. Een operatie is daarom niet altijd een goed idee. Wel kan een pijnblokkade dan verbetering geven.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen