Halsslagadervernauwing (carotis)

Operatie aan een vernauwde halsslagader

Medische indicatie: Arteria carotis stenosen
Gemeten kwaliteit: Operatie aan halsslagader

Als de slagader in de hals is verkalkt, dan kan hier een vernauwing ontstaan. Dit kan komen door bijvoorbeeld roken, een hoge bloeddruk en/of een hoog cholesterol.
Je hebt als patiënt vaak geen klachten, omdat meerdere slagaders zorgen dat er bloed stroomt naar de hersenen. Als de halsslagader ernstig vernauwd is of als er meerdere bloedvaten zijn afgesloten, dan kun je een herseninfarct (beroerte) of een TIA (kortdurende beroerte) krijgen.
Een vernauwde halsslagader kan met medicijnen en/of een operatie worden behandeld. Dit hangt af van de ernst van de ziekte.

Halsslagadervernauwing

Welk ziekenhuis bij vernauwde halsslagader?

Een operatie aan de halsslagader is complex, en wordt daarom alleen gedaan in ziekenhuizen die hierin zijn gespecialiseerd. Je arts kan je helpen welk ziekenhuis geschikt is voor de behandeling die jij nodig hebt.

Het beste ziekenhuis voor operatie aan een vernauwde halsslagader? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij vernauwde halsslagader.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Om de kwaliteit te meten van de behandeling houdt het ziekenhuis bij hoe vaak er complicaties zijn na de operatie, en hoeveel patiënten binnen dertig dagen zijn overleden. Ook is van belang of je snel kunt worden behandeld na een beroerte, en of de artsen in het ziekenhuis de operatie vaak genoeg uitvoeren.

Complicaties na de operatie

Bij een operatie aan de halsslagader haalt de arts de vernauwing in de halsslagader weg. Dit gebeurt met een operatie in de hals. Het is ook mogelijk om de vernauwing in de halsslagader op te rekken en er een buisje (stent) in te plaatsen. Vaak gebeurt dit via de lies.

Beide ingrepen moeten nauwkeurig gebeuren, omdat deeltjes van de vernauwing los kunnen raken en naar de hersenen kunnen schieten. Hierdoor kan je (opnieuw) een beroerte krijgen. Als patiënt kies je samen met de arts welke ingreep nodig is.

Snelle behandeling

Het is belangrijk dat je na een beroerte snel behandeld wordt. Binnen twee weken na de eerste afspraak bij de neuroloog. Dit verkleint de kans op een (nieuwe) beroerte.

De operatie is geslaagd als de vernauwing in de halsslagader weg is en je geen complicaties hebt gekregen. Zoals bijvoorbeeld een nieuwe beroerte.

Aantal operaties

Een operatie aan de halsslagader is risicovol. Over het algemeen verloopt de operatie beter als het ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. De beroepsvereniging van artsen stelt vast hoeveel operaties een ziekenhuis jaarlijks minimaal moet doen. Doet het ziekenhuis deze operatie te weinig? Dan zal het ziekenhuis de operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen