Borstkanker

Operatie bij borstkanker

Medische indicatie: Mammacarcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij borstkanker

Borstkanker komt vaak voor, vooral bij vrouwen tussen de 50 en 70 jaar. Ook jongere en oudere vrouwen en mannen kunnen borstkanker krijgen. Er zijn verschillende behandelingen: een operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie. De meeste patiënten krijgen een combinatie van behandelingen.

Borstkanker

Welk ziekenhuis bij borstkanker?

Wanneer je borstkanker krijgt, of iemand in je naaste omgeving krijgt ermee te maken, komt er veel op je af. Het is dan fijn om te weten hoe goed je eigen ziekenhuis is in de behandeling van borstkanker en welke andere ziekenhuizen in de buurt hierin zijn gespecialiseerd.

Het beste ziekenhuis voor borstkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij borstkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Krijg je een borstsparende operatie? Dan is het belangrijk dat er geen kankerweefsel achterblijft na de operatie. Dit verkleint de kans dat je opnieuw geopereerd moet worden.

Het Zorginstituut Nederland vraagt bij alle ziekenhuizen op bij hoeveel operaties de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Dat betekent dat hier geen kankerweefsel meer zit. Bij een borstsparende operatie is dat lastig omdat de arts zoveel mogelijk van de borst wil behouden.

De beroepsvereniging van artsen heeft bepaald dat een goed ziekenhuis minstens 85 procent geslaagde operaties heeft. Anders gezegd: bij maximaal vijftien procent van de geopereerde patiënten mag er kankerweefsel achter blijven.

Aantal borstkankerpatiënten in het ziekenhuis

In 2017 kregen 17.599 mensen de diagnose borstkanker. Een ziekenhuis dat veel borstkankerpatiënten behandelt, heeft veel ervaring met borstkankerbehandelingen. De kans op een geslaagde operatie is groter als een arts deze operatie vaak heeft gedaan.

Samenwerking

Sommige ziekenhuizen werken bij borstkanker samen met ziekenhuizen uit de buurt. Dit betekent dat je in je eigen ziekenhuis terecht kunt voor het voor- en natraject, maar voor de operatie wordt geopereerd door een arts uit een ander ziekenhuis. Op deze manier wordt de kans op een succesvolle operatie vergroot.

Artikelen

Huisartsen en ziekenhuis roepen op in borstkankermaand: ‘goed kijken’

Borstkanker is vaak goed te behandelen, als je op tijd doorhebt dat er ‘iets niet klopt’. Een bobbeltje, verkleuring of verharding kan een teken zijn van een tumor in de borst. Vroeger was de oproep aan vrouwen om elke maand aan de borsten te voelen of er een knobbeltje zat. Tegenwoordig is het motto: ‘goed kijken’. Om die boodschap uit te dragen, hebben huisartsen en ziekenhuis samen een postercampagne opgezet.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen