Borstkanker komt vaak voor. In 2021 kregen 18.162 mensen de diagnose borstkanker. Vooral vrouwen tussen de 50 en 70 jaar krijgen het. Maar ook jongere en oudere vrouwen en mannen kunnen borstkanker krijgen. Er zijn veel verschillende behandelingen tegen borstkanker.
Heb je borstkanker? Dan kun je vaak naar een ziekenhuis in de buurt voor een behandeling. Maar soms moet je toch naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Meestal kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken. Bijvoorbeeld een controle.
In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Maar ziekenhuizen verschillen wel van elkaar in grootte, aantal behandelingen en wat ze precies kunnen. Op Ziekenhuischeck kun je kijken welk ziekenhuis de beste zorg heeft voor jouw situatie.
Vaak gaan operaties beter als een ziekenhuis het vaak doet. Daarom houden ziekenhuizen van sommige lastige operaties bij hoe vaak ze die doen. Doen ze de operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie niet meer doen.
Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:
Wat is het? Welke behandelingen zijn er?
Bij borstkanker zijn verschillende behandelingen mogelijk. Meestal krijgt u meerdere behandelingen tegelijk of na elkaar.
Bij een borstoperatie snijdt de arts de tumor weg. Er zijn 2 soorten operaties: een borstsparende operatie of een borstamputatie.
Na een borstoperatie kunnen er nog kankercellen zijn achtergebleven. Om die te vernietigen is bijna altijd nog een behandeling nodig.
Ongeveer 20 op de 100 vrouwen met borstkanker krijgen uitzaaiingen. Losgelaten kankercellen komen dan via de lymfevaten of het bloed op een andere plek in het lichaam terecht en groeien daar verder.
De arts kan u vragen of u wilt meedoen aan een onderzoek. U bepaalt zelf of u wel of niet meedoet.
Een patiëntenvereniging voor iedereen met borstkanker, genetische aanleg voor borstkanker en hun naasten.
Informatie van Borstkankervereniging Nederland over de borstkankerzorg in Nederlandse ziekenhuizen.