Word je geopereerd voor borstkanker? Dan is het belangrijk dat er geen kankerweefsel achterblijft na de operatie. Het ziekenhuis meet daarom bij hoeveel operaties de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn.
Bij een borstsparende operatie is dat lastig omdat de arts zoveel mogelijk van de borst wil behouden. De norm is daarom dat minstens 85 procent van de operaties moet zijn geslaagd (geen kankerweefsel achtergebleven).
Een ziekenhuis dat veel borstkankerpatiënten behandelt, heeft veel ervaring met borstkankerbehandelingen. Daarom houdt het ziekenhuis bij hoeveel patiënten zijn geopereerd, en hoeveel patiënten zijn behandeld zonder operatie.
Niet-schone snijvlakken na de operatie
0,80%
Ziekenhuis Gelderse Vallei
15,00%
Norm
In 2019 is bij 0,80% van de patiënten met borstkanker in Ziekenhuis Gelderse Vallei onvoldoende kankerweefsel verwijderd. Het ziekenhuis voldoet aan de norm van maximaal 15%.
Bron: Transparantiekalender 2019
Aantal nieuwe borstkankerpatiënten die zijn geopereerd
244
Ziekenhuis Gelderse Vallei
50
Norm
In 2019 behandelde Ziekenhuis Gelderse Vallei 244 nieuwe patiënten met borstkanker met een operatie. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede borstkankerzorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2019
Aantal nieuwe patiënten die zijn behandeld zonder operatie
15
Ziekenhuis Gelderse Vallei
In 2019 behandelde Ziekenhuis Gelderse Vallei 15 nieuwe patiënten met borstkanker zonder operatie.
Bron: Transparantiekalender 2019
Samenwerking
Onder de naam A.R.T.Z. Oncologisch Centrum werkt Ziekenhuis Gelderse Vallei intensief samen met Rijnstate in Arnhem en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Per kankersoort werken de drie ziekenhuizen samen in gespecialiseerde teams. Door het delen van kennis en ervaring in deze teams versterken de ziekenhuizen elkaars expertise.
Samen behandelen de drie A.R.T.Z.-ziekenhuizen meer dan 800 nieuwe patiënten met borstkanker per jaar. Daarmee is A.R.T.Z. een van de grootste borstkankercentra van Nederland. Onze specialisten zijn daardoor bijzonder ervaren in het behandelen van kwaadaardige en niet-kwaadaardige aandoeningen in de borst. De specialisten van A.R.T.Z. zijn ook zeer ervaren in het behandelen van specifieke patiëntengroepen, zoals jonge vrouwen, vrouwen met lokaal uitgebreide ziekte, mannen, familiaire risicogroepen en kwetsbare ouderen met borstkanker.
Door het delen van kennis en ervaring hebben de ziekenhuizen binnen A.R.T.Z. hun kwaliteit verder verbeterd. Dit heeft geresulteerd in onder meer de invoering van sneldiagnostiek bij borstkanker (uitslag binnen één dag) en de aanschaf van nieuwe apparatuur voor de diagnose van borstkanker.