Heb je borstkanker? Dan kun je vaak naar een ziekenhuis in de buurt voor een behandeling. Maar soms moet je toch naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Vaak gaan operaties beter als een ziekenhuis het vaak doet. Daarom houden ziekenhuizen van lastige operaties bij hoe vaak ze die doen. Doen ze de operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie niet meer doen.
Het ziekenhuis houdt bij hoeveel nieuwe patiënten met borstkanker het ziekenhuis behandelt. Hoeveel patiënten een borstsparende operatie krijgt. En of alle patiënten een eigen casemanager hebben.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Aantal nieuwe borstkankerpatiënten die zijn geopereerd
130
Tjongerschans
50
Norm
In 2023 behandelde Tjongerschans 130 nieuwe patiënten met borstkanker met een operatie. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede borstkankerzorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2023
Borstsparende operatie
73,60%
Tjongerschans
76,82%
Landelijk gemiddelde
In 2023 heeft 73,60% van de patiënten met invasieve borstkanker (zonder uitzaaiingen) in Tjongerschans een operatie gehad waarbij de borst is behouden.
Bron: Transparantiekalender 2023
Casemanager
Ja
Tjongerschans
In 2023 hebben alle patiënten met borstkanker in Tjongerschans een eigen casemanager.
Bron: Transparantiekalender 2023
Toelichting
De behandeling van borstkanker in een algemeen ziekenhuis bestaat meestal uit een combinatie van chirurgie, chemotherapie, bestralingstherapie en hormoontherapie. Chirurgie is vaak de eerste stap, dan worden de tumor en mogelijk aangrenzende lymfeklieren verwijderd. Chemotherapie kan worden gebruikt vóór de operatie (neoadjuvante chemotherapie) om de tumor te verkleinen, of na de operatie (adjuvante chemotherapie) om eventuele resterende kankercellen te vernietigen. Bestralingstherapie wordt meestal gegeven na de operatie om de kans op terugkeer van de kanker te verminderen. Dit wordt niet in Tjongerschans gedaan, maar bij het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) in Leeuwarden. Hormoontherapie kan worden gebruikt bij hormoonreceptor-positieve tumoren om de groei van kankercellen te blokkeren. Andere behandelingsopties, zoals gerichte therapie en immunotherapie, kunnen ook worden overwogen, afhankelijk van het type en stadium van de borstkanker. De uiteindelijke behandelingsaanpak wordt bepaald door een multidisciplinair team van specialisten op de mammapoli. Tijdens het gehele traject is er een casemanager die u hierbij begeleidt.