Tjongerschans

Heerenveen, Joure, Lemmer, Steenwijk

Bekijk locaties en contactinformatie

Tjongerschans is een regionaal ziekenhuis en verleent zorg aan een verzorgingsgebied van ruim 100.000 inwoners. Samen met 1.400 collega’s zijn we zichtbaar en onzichtbaar aanwezig om Tjongerschans een veilige en betrouwbare plek te laten zijn. We zetten in op een sterke diagnostiek en het bieden van zorg die voor de regio onontbeerlijk is. Het uitgangspunt daarbij is dat zorg altijd op de juiste plaats en door de juiste zorgverlener moet worden geboden. Niet het zorgproduct, maar het zorgpad van de patiënt is daarin leidend. We leggen verbindingen in de gehele zorgketen en innoveren het zorgproces. Wij geloven dat er niets belangrijker is dan een gezond en gelukkig leven. Iedere dag opnieuw zetten wij ons samen met onze ketenpartners in om een bijdrage te leveren aan het welzijn van mensen in de regio. Want uiteindelijk raakt goede zorg ons allemaal.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Tjongerschans

Amandelontsteking

Amandelen knippen

Word je geopereerd aan de amandelen? Eén van de mogelijke problemen waar je last van kunt krijgen is een nabloeding. Dit kan tijdens of na een operatie aan de amandelen gebeuren. Hoe vaak dit voorkomt kan iets zeggen over de kwaliteit van zorg. De gezondheid van de patiënt of het gebruik van medicatie kunnen daarnaast ook invloed hebben op het optreden van een nabloeding.

Wachttijd behandeling (in dagen)

Heerenveen
Amandelen verwijderen
 • KNO
55
Laatste update: mei 2021 - Bron: Nederlandse Zorgautoriteit

Nieuwe operatie nodig

3,10% Tjongerschans
1,72% Landelijk gemiddelde
In 2019 heeft 3,10% van de patiënten in Tjongerschans binnen 14 dagen na de operatie aan de amandelen opnieuw een operatie gehad vanwege een nabloeding.
Bron: Transparantiekalender 2019

Toelichting

Bij volwassenen en kinderen ouder dan tien jaar worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Bij ouderen zitten de keelamandelen veel vaster aan de onderliggende weefsellaag dan bij kinderen jonger dan 10 jaar. Bij deze kinderen spreken we over amandelknippen. Met een speciaal instrument worden ze in één beweging losgewoeld van de onderlaag. Voor kinderen jonger dan 10 jaar hebben we op de maandagochtend een speciaal kinderprogramma voor het verwijderen van amandelen. Om ze alvast een indruk te geven en ouders meer informatie te geven, zijn ze van tevoren welkom op de kinderafdeling.

Contactinformatie

Locaties

 • Tjongerschans ziekenhuis Hoofdlocatie
  Thialfweg 44
  8441 PW Heerenveen
 • Tjongerschans (poli)kliniek Sportstad
  Abe Lenstraboulevard 23 B
  8448 JA Heerenveen
 • De Werf
  Sluisdijk 30
  8501 BZ Joure
 • Tjongerschans polikliniek Lemmer
  Van Rijgersmapark 1
  8531 JA Lemmer
 • Tjongerschans polikliniek Steenwijk
  Mr. Zigher ter Steghestraat 9
  8331 KG Steenwijk
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen