Heb je een ontsteking in je amandelen? Dan kun je je amandelen laten knippen. De arts haalt je amandelen dan weg. Dan heb je geen last meer van de ontsteking. En je wordt niet sneller ziek als je geen amandelen meer hebt.
Het ziekenhuis houdt bij hoeveel operaties er in een jaar worden gedaan. En hoe vaak patiënten voor een tweede keer worden geopereerd. Omdat ze een nabloeding hebben gekregen.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Nieuwe operatie keelamandelen nodig
1,18%
Tjongerschans
2,65%
Landelijk gemiddelde
In 2023 is 1,18% van de patiënten in Tjongerschans binnen 14 dagen na een operatie aan de keel- en neusamandelen opnieuw geopereerd, omdat ze een nabloeding kregen.
Bron: Transparantiekalender 2023
Nieuwe operatie neusamandelen nodig
4,00%
Tjongerschans
1,37%
Landelijk gemiddelde
In 2023 is 4,00% van de patiënten in Tjongerschans binnen 14 dagen na een operatie aan de neusamandelen opnieuw geopereerd, omdat ze een nabloeding kregen.
Bron: Transparantiekalender 2023
Aantal operaties keelamandelen
340
Tjongerschans
In 2023 zijn bij 340 patiënten in Tjongerschans de keel- en neusamandelen verwijderd.
Bron: Transparantiekalender 2023
Aantal operaties neusamandelen
25
Tjongerschans
In 2023 zijn bij 25 patiënten in Tjongerschans de neusamandelen verwijderd.
Bron: Transparantiekalender 2023
Toelichting
Bij volwassenen en kinderen ouder dan tien jaar worden de amandelen meestal verwijderd door ze stapsgewijs los te maken, ook wel pellen genoemd. Bij ouderen zitten de keelamandelen veel vaster aan de onderliggende weefsellaag dan bij kinderen jonger dan 10 jaar. Bij deze kinderen spreken we over amandelknippen. Met een speciaal instrument worden ze in één beweging losgewoeld van de onderlaag.
Voor kinderen jonger dan 10 jaar hebben we op de maandagochtend een speciaal kinderprogramma voor het verwijderen van amandelen. Om ouders en kind alvast een indruk te geven en meer informatie te geven, zijn ze van tevoren welkom op de kinderafdeling. Ook staat op de website van Tjongerschans een speciaal fotoboek voor kinderen waarin te zien is hoe het KNO-programma eruit ziet.