1 op de 5 vrouwen van boven de 40 jaar heeft last van het per ongeluk verliezen van plas. We noemen dit incontinentie. Incontinentie komt vooral veel voor bij vrouwen. Meestal tijdens en na de zwangerschap. Ook bij vrouwen in de overgang komt incontinentie vaak voor. Vaak helpt het om oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Helpt dit niet voldoende? En heb je veel last van stressincontinentie? Dan kan een operatie in het ziekenhuis helpen. Er wordt dan een bandje om de plasbuis geplaatst. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de plas op te houden.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak een operatie wordt gedaan bij stressincontinentie. Ook wordt gemeten wat het effect is van de operatie: zijn vrouwen tevreden na de ingreep? Bij deze operaties worden alleen vrouwen meegeteld, die verder gezond zijn en geen andere ziektes hebben.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Tjongerschans werkt samen met
Incontinentie kan worden behandeld met levensstijlveranderingen, bekkenbodemtherapie, medicatie, medische hulpmiddelen en in sommige gevallen chirurgie. Samen met de gynaecoloog neemt u de behandelopties door en bepaalt u wat voor u de beste optie is. Met de juiste aanpak kunt u de controle over uw blaas verbeteren.
Aantal behandelingen
25
Tjongerschans
In 2023 behandelde Tjongerschans 25 patiënten met stressincontinentie. Dit zijn alleen de patiënten die verder gezond zijn, en geen andere aandoeningen hebben. Patiënten die al onder behandeling waren voor een andere ziekte, of die bijkomende problemen hebben, zijn niet meegeteld.
Bron: Transparantiekalender 2023
Effect behandeling
92,00%
Tjongerschans
88,41%
Landelijk gemiddelde
In 2023 geeft 92,00% van de vrouwen dat in Tjongerschans chirurgisch is behandeld voor stressincontinentie aan veel tot zeer veel verbeterd te zijn na de behandeling.
Bron: Transparantiekalender 2023