De operatie bij eierstokkanker is lastig. Je loopt veel risico. Daarom kun je in Nederland alleen in een gespecialiseerd ziekenhuis een operatie krijgen. Meestal kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken, zoals een controle.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak ze een operatie bij eierstokkanker doen. Hoe vaak er iets mis gaat na de operatie. En hoeveel mensen binnen dertig dagen na de operatie overlijden.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
De behandeling van eierstokkanker bestaat meestal uit een operatie gevolgd door chemotherapie. Soms is alleen een operatie nodig. Soms volgt halverwege de chemotherapie een operatie, maar het kan ook zijn dat de beste behandeling bestaat uit alleen chemotherapie. De precieze behandeling is afhankelijk van het stadium van de ziekte. De laatste jaren zijn er, naast de chemotherapie, ook andere medicijnen ontwikkeld die kunnen worden gebruikt bij de behandeling.
Alle patiënten met een verdenking op eierstokkanker worden besproken in het regionaal multidisciplinair overleg (MDO). Hieraan nemen de vier Friese ziekenhuizen en het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) deel. Op basis van de diagnostiek wordt ingeschat hoe groot de kans is dat een patiënt daadwerkelijk eierstokkanker heeft.
Bij een lage verdenking op eierstokkanker vindt de operatie meestal plaats in Tjongerschans. Als na de operatie blijkt dat het toch gaat om eierstokkanker, dan vindt er daarna een uitgebreidere operatie plaats in het UMCG.
Bij (een sterke verdenking op) eierstokkanker wordt een eventuele operatie gedaan in het UMCG. Het traject daarvoor (diagnostiek) en de nabehandeling kunnen wel plaatsvinden in Tjongerschans. Chemotherapie voor of na de operatie kan ook in Tjongerschans worden gedaan.
Als u bent behandeld voor eierstokkanker, blijft u 5 jaar bij ons onder controle.