UMCG

Introductie door UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. Het UMCG heeft als academisch ziekenhuis drie kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek. De missie van het UMCG is bouwen aan de toekomst van gezondheid. Daarbij heeft het UMCG drie uitgangspunten: De patiënt als mens is leidend, wij pionieren in onderzoek en we delen onze kennis in Noord-Nederland en (inter)nationaal.

Kerntaak zorg:
Patiënten komen in het UMCG voor ‘gewone’ ziekenhuiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek en behandelingen. Voor sommige zeer complexe behandelingen is het UMCG het enige ziekenhuis in Nederland. Onze zorg is altijd gebaseerd op de nieuwste inzichten. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij voorop, vanzelfsprekend met oog voor de wensen van onze patiënten.

Kerntaak onderwijs:
Het UMCG heeft alle opleidingen tot specialist in huis. Ook verzorgt het UMCG tal van (zorg)opleidingen op HBO- en MBO-niveau. In het kader van onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen.

Kerntaak onderzoek:
Het UMCG doet onderzoek naar nieuwe behandelingen en diagnostische technieken, nieuwe medicijnen en nieuwe vormen van zorg waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. Hierbij wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen.

75.375 Eerste polibezoeken
43.298 Opnames

Kwaliteitscijfers

UMCG

Borstkanker

Operatie bij borstkanker

Heb je borstkanker? Dan kun je vaak naar een ziekenhuis in de buurt voor een behandeling. Maar soms moet je toch naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Meestal kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken. Bijvoorbeeld een controle. 

Vaak gaan operaties beter als een ziekenhuis het vaak doet. Daarom houden ziekenhuizen van sommige lastige operaties bij hoe vaak ze die doen. Doen ze de operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie niet meer doen.

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

 • Hoeveel nieuwe patiënten met borstkanker behandelt het ziekenhuis?
 • Bij hoeveel procent van de operaties heef de arts niet de hele borst weggehaald?
 • Blijft er kanker over na de operatie? En hoeveel?

Aantal nieuwe borstkankerpatiënten die zijn geopereerd

33 UMCG
50 Norm
In 2021 behandelde UMCG 33 nieuwe patiënten met borstkanker met een operatie. Het ziekenhuis heeft de operatie niet vaak genoeg gedaan om goede borstkankerzorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2021

Borstsparende operatie

54,50% UMCG
74,03% Landelijk gemiddelde
In 2021 heeft 54,50% van de patiënten met invasieve borstkanker (zonder uitzaaiingen) in UMCG een operatie gehad waarbij de borst is behouden.
Bron: Transparantiekalender 2021

Casemanager

Ja UMCG
In 2021 hebben alle patiënten met borstkanker in UMCG een eigen casemanager.
Bron: Transparantiekalender 2021

Samenwerking

Het Martini Ziekenhuis en het UMCG werken vanaf 1 oktober 2022 samen in het Academisch Borstcentrum Groningen (ABG). 

Vanaf 1 oktober 2022 komen patiënten met verdenking op borstkanker voor onderzoek en behandeling naar het Academisch Borstcentrum Groningen, gevestigd in het Martini Ziekenhuis. Zij worden behandeld door zorgprofessionals van het Martini Ziekenhuis en van het UMCG. Alleen in specifieke gevallen gaat de patiënt voor onderzoek en/of behandeling naar het UMCG, bijvoorbeeld als het gaat om patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.  

Locaties en contactinformatie

Locaties

 • Locatie Hanzeplein Hoofdlocatie
  Hanzeplein 1
  9713 GZ Groningen
 • Locatie Beatrixoord
  Dilgtweg 5
  9751 ND Haren
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen