Haaglanden Medisch Centrum

Den Haag, Leidschendam

Bekijk locaties en contactinformatie

Haaglanden Medisch Centrum is een topklinisch opleidingsziekenhuis met drie locaties: Antoniushove in Leidschendam, Bronovo in het Haagse Benoordenhout en Westeinde in de binnenstad van Den Haag. Iedere locatie biedt algemene ziekenhuiszorg en heeft daarnaast een specifiek profiel. In Antoniushove wordt de gespecialiseerde zorg voor onze patiënten met kanker gebundeld. We werken daarbij nauw samen met het Leids Universitair Medisch Centrum binnen het Universitair Kankercentrum en met het Groene Hart Ziekenhuis. In Bronovo ligt de focus op planbare zorg, bijvoorbeeld in de Focuskliniek Orthopedie. In Westeinde is met name de acute zorg sterk ontwikkeld. De SEH hier is één van de drukst bezochte van Nederland. Deze locatie is het regionale expertisecentrum voor onder andere traumatologie.

Wij bieden zorg op maat en stemmen onze zorg af op die van andere zorgaanbieders, zoals thuiszorg, huisartsen en verpleeg- en verzorgingshuizen.

Kwaliteit / Behandelresultaten

Haaglanden Medisch Centrum

Borstkanker

Operatie bij borstkanker

Word je geopereerd voor borstkanker? Dan is het belangrijk dat er geen kankerweefsel achterblijft na de operatie. Het ziekenhuis meet daarom bij hoeveel operaties de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn.

Bij een borstsparende operatie is dat lastig omdat de arts zoveel mogelijk van de borst wil behouden. De norm is daarom dat minstens 85 procent van de operaties moet zijn geslaagd (geen kankerweefsel achtergebleven).

Een ziekenhuis dat veel borstkankerpatiënten behandelt, heeft veel ervaring met borstkankerbehandelingen. Daarom houdt het ziekenhuis bij hoeveel patiënten zijn geopereerd, en hoeveel patiënten zijn behandeld zonder operatie.

Niet-schone snijvlakken na de operatie

2,90% Haaglanden Medisch Centrum
15,00% Norm
In 2019 is bij 2,90% van de patiënten met borstkanker in Haaglanden Medisch Centrum onvoldoende kankerweefsel verwijderd. Het ziekenhuis voldoet aan de norm van maximaal 15%.
Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal nieuwe borstkankerpatiënten die zijn geopereerd

355 Haaglanden Medisch Centrum
50 Norm
In 2019 behandelde Haaglanden Medisch Centrum 355 nieuwe patiënten met borstkanker met een operatie. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede borstkankerzorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2019

Aantal nieuwe patiënten die zijn behandeld zonder operatie

27 Haaglanden Medisch Centrum
In 2019 behandelde Haaglanden Medisch Centrum 27 nieuwe patiënten met borstkanker zonder operatie. 
Bron: Transparantiekalender 2019

Toelichting

https://www.haaglandenmc.nl/specialismen/ziektebeeld/borstkanker

Wij bieden de zorg aan patiënten met borstkanker bij het Universitair Kanker Centrum Leiden | Den Haag in HMC Antoniushove. Hier werken alle gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen nauw samen, vinden onderzoeken plaats en is het radiotherapiecentrum gevestigd waar u terecht kunt als bestraling onderdeel is van uw behandeling. Het radiotherapiecentrum is voorzien van de aller modernste apparatuur. HMC is één van de weinige ziekenhuizen die beschikt over de techniek om tijdens een operatie te kunnen bestralen. Een geselecteerde groep borstkankerpatiënten kunnen we hierdoor op een minder belastende wijze behandelen. IORT is een afkorting voor Intra Operatieve RadioTherapie en wordt in Nederland alleen aangeboden in Den Haag (HMC, vanaf 2010) en in Eindhoven (Catharina Ziekenhuis, vanaf 2012). HMC heeft al ruim 600 patiënten met borstkanker behandeld met IORT.  Bij IORT wordt de benodigde bestralingsdosis in één keer gegeven, tijdens de operatie waarbij de tumor wordt verwijderd (borstsparende operatie). Het is daardoor niet meer nodig om een aantal weken lang elke dag naar het ziekenhuis te komen voor elke keer een lage dosis straling. De last van de behandeling wordt hierdoor beperkt. Dit heeft een positief effect op het verwerkingsproces. https://www.haaglandenmc.nl/specialismen/ziektebeeld/iort-bij-borstkanker

We opereren meer dan 300 patienten per jaar met borstkanker. Wij maken gebruik van de nieuwste behandelingen en medicijnen. Door de samenwerking met het LUMC kunnen we de nieuwste wetenschappelijke inzichten snel in de praktijk toepassen.Omdat iedere patiënt en iedere tumor anders is, maken onze gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen een persoonlijk behandelplan. In dat plan staat beschreven welke behandeling het best aansluit op uw situatie. Uw behandeling gaat zo snel mogelijk van start. U krijgt een vast aanspreekpunt (casemanager) waar u terecht kunt met al uw vragen.

Contactinformatie

Locaties

 • Den Haag
  Bronovolaan 5
  2597 AX Den Haag
 • Den Haag Hoofdlocatie
  Lijnbaan 32
  2512VA Den Haag
 • Leidschendam
  Burgemeester Banninglaan 1
  2262BA Leidschendam
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen