Eerste kunsthart van Nederland geplaatst

Voor het eerst in Nederland is een volledig kunsthart geplaatst bij een patiënt met ernstig hartfalen. Specialisten van het UMC Utrecht plaatsten het kunsthart in november 2021. Het kunsthart vervangt en neemt de functie van het gehele hart over.

Plaatsing kunsthart vergde veel voorbereiding

De ontwikkelaar van het kunsthart, het Franse biomedische bedrijf Carmat, koos het UMC Utrecht als partner in Nederland. Cardiothoracaal chirurg Faiz Ramjankhan van UMC Utrecht op de site van het ziekenhuis: “Het was een spannende operatie die veel voorbereidingen vergde. Met ons team zijn we sinds 2017 bezig om de plaatsing van een kunsthart mogelijk te maken. Met het hele team hebben we de afgelopen maanden speciale trainingen gevolgd om deze operatie, die lijkt op een harttransplantatie, uit te voeren.”

Werking van het kunsthart

Het kunsthart neemt de functies van het hele hart over. De buitenkant van het hart is gemaakt van kunststof en de binnenkant is van weefsel uit een runderhart. Het kunsthart bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Pompen
  • 4 hartkleppen
  • Sensoren
  • Elektronica
  • Speciale software.

Uit de buik loopt een kabel naar buiten. Die zit vast aan een extern kastje die je altijd met je mee moet dragen. 2 tot 3 keer per dag moeten de batterijen in dit kastje worden vervangen.

Tekort aan donorharten

Volgens cardioloog Linda van Laake is er in Nederland een groot tekort is aan donorharten. Het kunsthart helpt mensen die te lang moeten wachten op een donorhart. Daarnaast kan het mensen helpen die de transplantatie van een donorhart niet zouden overleven, bijvoorbeeld omdat ze zware medicijnen slikken die de weerstand verminderen. Voorlopig is het kunsthart bedoeld om de wachttijd voor een donorhart door te komen. De wachttijden voor een donorhart zijn lang: jaarlijks zijn er ongeveer 120 patiënten die een hart nodig hebben.

Toekomst van het kunsthart

Tot nu toe was de maximale extra levensverwachting van een patiënt met kunsthart 2 jaar. Cardioloog Van Laake denkt dat dit kunsthart veel langer gebruikt kan worden en wil dit verder onderzoeken.

Meer informatie over hartproblemen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen