Eerste kunsthart van Nederland geplaatst

Voor het eerst in Nederland is een volledig kunsthart geplaatst bij een patiënt met ernstig hartfalen. Specialisten van het UMC Utrecht plaatsten het kunsthart in november 2021. Het kunsthart vervangt en neemt de functie van het gehele hart over.
Plaatsing kunsthart vergde veel voorbereiding
De ontwikkelaar van het kunsthart, het Franse biomedische bedrijf Carmat, koos het UMC Utrecht als partner in Nederland. Cardiothoracaal chirurg Faiz Ramjankhan van UMC Utrecht op de site van het ziekenhuis: “Het was een spannende operatie die veel voorbereidingen vergde. Met ons team zijn we sinds 2017 bezig om de plaatsing van een kunsthart mogelijk te maken. Met het hele team hebben we de afgelopen maanden speciale trainingen gevolgd om deze operatie, die lijkt op een harttransplantatie, uit te voeren.”
Werking van het kunsthart
Het kunsthart neemt de functies van het hele hart over. De buitenkant van het hart is gemaakt van kunststof en de binnenkant is van weefsel uit een runderhart. Het kunsthart bestaat uit de volgende onderdelen:
- Pompen
- 4 hartkleppen
- Sensoren
- Elektronica
- Speciale software.
Uit de buik loopt een kabel naar buiten. Die zit vast aan een extern kastje die je altijd met je mee moet dragen. 2 tot 3 keer per dag moeten de batterijen in dit kastje worden vervangen.
Tekort aan donorharten
Volgens cardioloog Linda van Laake is er in Nederland een groot tekort is aan donorharten. Het kunsthart helpt mensen die te lang moeten wachten op een donorhart. Daarnaast kan het mensen helpen die de transplantatie van een donorhart niet zouden overleven, bijvoorbeeld omdat ze zware medicijnen slikken die de weerstand verminderen. Voorlopig is het kunsthart bedoeld om de wachttijd voor een donorhart door te komen. De wachttijden voor een donorhart zijn lang: jaarlijks zijn er ongeveer 120 patiënten die een hart nodig hebben.
Toekomst van het kunsthart
Tot nu toe was de maximale extra levensverwachting van een patiënt met kunsthart 2 jaar. Cardioloog Van Laake denkt dat dit kunsthart veel langer gebruikt kan worden en wil dit verder onderzoeken.
Meer informatie over hartproblemen
- Bekijk hoe een harttransplantatie in zijn werk in z’n werk gaat.
- In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als iemand thuis een hartstilstand krijgt, is de kans om dit te overleven met de helft gestegen door de inzet van burgerhulpverleners.
- Lees meer over behandelingen bij hart- en vaatziekten: pacemaker en dotteren.
- Bij veel mensen - vooral vrouwen - die last hebben van pijn op de borst, wordt geen oorzaak gevonden. Er kan dan sprake zijn van een relatief onbekende ziekte: hartvaten disfunctie. Lees meer over hartvaten disfunctie.
- Met een nieuwe techniek wordt een lekkende hartklep op het kloppende hart gerepareerd. Lees meer over de zogenaamde HARPOON-techniek.
- Bekijk deze 5 tips voor een gezond hart.
- Lees meer over hart- en vaatziekten bij vrouwen: signalen om te (her)kennen.
- Of vergelijk ziekenhuizen die behandelingen tegen een hartaanval aanbieden.
