Eiwit in bloed voorspelt risico op hartinfarct
Een bepaald eiwit in het bloed blijkt het risico op hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen. Hoe hoger het gehalte van dit eiwit, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct.
Bij een hartaanval raakt een bloedvat van het hart plotseling afgesloten. Een hartaanval wordt ook wel hartinfarct genoemd. Het meest voorkomende signaal is een drukkende pijn op de borst. Hoe eerder iemand in het ziekenhuis is, hoe beter. Daar volgt een behandeling om het bloedvat snel weer open te krijgen.
Als je een hartaanval hebt, word je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht. De meeste ziekenhuizen in Nederland kunnen eerste hulp geven na een hartaanval. Heb je een bijzondere behandeling nodig? Dan kan het zijn dat het ziekenhuis je doorstuurt naar een ziekenhuis dat hierin is gespecialiseerd.
Het beste ziekenhuis voor een dotterbehandeling? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor een dotterbehandeling.
Een hartinfarct zorgt voor blijvende schade aan het hart. Daarom wil een arts een hartinfarct zo snel mogelijk stoppen. Een vlotte diagnose en start van een behandeling is daarom belangrijk. Door een hartinfarct krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer. Zonder zuurstof sterven hartspiercellen af. Dode hartspiercellen kunnen niet meer levend worden. Daarom richt de eerste behandeling zich op het –zo snel mogelijk– openmaken van het verstopte bloedvat.
Als je een ernstig hartinfarct hebt, volgt meestal direct een dotterbehandeling. De specialist rekt hierbij de vernauwing van de kransslagader op. Dit gebeurt met een kleine ballon aan een slangetje (katheter). De vernauwing wordt hiermee aan de kant geduwd. Meestal wordt op die plek ook een stent geplaatst. Een stent is een buisje. Zo voorkom je dat de vaatwand weer ‘terugveert’ na de dotterbehandeling.
Ziekenhuizen houden bij of de behandeling succesvol was.
Een bepaald eiwit in het bloed blijkt het risico op hart- en vaatziekten te kunnen voorspellen. Hoe hoger het gehalte van dit eiwit, hoe groter de kans op bijvoorbeeld een hartinfarct.
Voor het eerst in Nederland is een volledig kunsthart geplaatst bij een patiënt met ernstig hartfalen. Specialisten van het UMC Utrecht plaatsten het kunsthart in november 2021. Het kunsthart vervangt en neemt de functie van het gehele hart over.