Hartstilstand thuis? Hogere overlevingskans dankzij burgerhulpverleners

In Nederland krijgen jaarlijks 17.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als iemand thuis een hartstilstand krijgt, is de kans om dit te overleven met de helft gestegen door de inzet van burgerhulpverleners. Zij reanimeren het slachtoffer al voor de komst van de ambulance. Nederland is het eerste land ter wereld met een landelijk reanimatienetwerk burgerhulpverleners.
Reanimatie starten binnen 6 minuten
De hogere overlevingskans wordt verklaard door de veel kortere tijd tussen de hartstilstand en de eerste schok met een AED bij reanimatie. In heel Nederland kan binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand.
Overlevingskans na hartstilstand
Onderzoekers van Amsterdam UMC beschreven de resultaten van het onderzoek in het tijdschrift European Heart Journal. De overlevingskans voor mensen met een hartstilstand verbeterde van 26% naar 39% na de introductie van vrijwillige burgerhulpverleners. Vanaf de melding tot aan de elektrische schok om het hartritme te herstellen zit nu gemiddeld 9,3 minuten. Dit was 11,7 minuten. Daarnaast zijn er meer mensen gaan reanimeren, blijkt uit het onderzoek.
Inzet van AED
Vóór de inzet van burgerhulpverleners was 22% van de slachtoffers nog niet gereanimeerd voordat de ambulance aankwam. Na de inzet van deze mensen was dat nog maar 9%. Bij 16% van de patiënten dienden burgerhulpverleners met een Automatische Externe Defibrillator (AED), de eerste schok toe om het hartritme te herstellen.
Steeds meer AED’s in de openbare ruimte
De oproep gaat via de mobiele telefoon van de burgerhulpverlener. Die krijgt dan het verzoek naar een AED of direct naar de woning van het slachtoffer te gaan. Ook hingen er in de tweede periode meer AED’s in de publieke ruimte die burgerhulpverleners naar het slachtoffer konden brengen.
Meer informatie over hartproblemen
- Lees meer over behandelingen bij hart- en vaatziekten: pacemaker en dotteren.
- Bij veel mensen - vooral vrouwen - die last hebben van pijn op de borst, wordt geen oorzaak gevonden. Er kan dan sprake zijn van een relatief onbekende ziekte: hartvaten disfunctie. Lees meer over hartvaten disfunctie.
- Met een nieuwe techniek wordt een lekkende hartklep op het kloppende hart gerepareerd. Lees meer over de zogenaamde HARPOON-techniek.
- Bekijk deze 5 tips voor een gezond hart.
- Lees meer over hart- en vaatziekten bij vrouwen: signalen om te (her)kennen.
- Of vergelijk ziekenhuizen die behandelingen tegen een hartaanval aanbieden.
