Geboortezorg: thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Als je moet bevallen, kan dat thuis of in het ziekenhuis. De voor- en nadelen van beide opties op een rij.

Ieder jaar zijn er in in Nederland zo’n 170.000 bevallingen. Veel zwangere vrouwen willen het liefst thuis bevallen van hun kindje, in alle rust in een vertrouwde omgeving. Anderen hebben juist voorkeur voor bevallen in het ziekenhuis, zodat er altijd hulp in de buurt is als dat nodig is. Soms heb je geen keuze, bijvoorbeeld omdat begeleiding nodig is door medische omstandigheden. Of omdat er geen plaats is in het ziekenhuis.

Alsnog naar ziekenhuis

Kies je voor een thuisbevalling, dan start je altijd met je eigen verloskundige. Zij blijft de hele bevalling bij je en houdt in de gaten of alles met jou en de baby goed gaat. Van alle vrouwen die thuis beginnen aan een bevalling, eindigt meer dan de helft alsnog in het ziekenhuis. Omdat de bevalling niet vlot genoeg gaat, er complicaties optreden of een (spoed)keizersnede nodig is. Zo’n 20% van alle vrouwen bevalt uiteindelijk echt thuis.

Kiezen voor pijnbestrijding in ziekenhuis

Bevallen in het ziekenhuis hoeft helemaal niet kil en klinisch te zijn. Veel ziekenhuizen hebben speciaal ontworpen kraamsuites of geboortehotels. Bevallen op een baarkruk, in bad of in bed: als het medisch gezien kan, heb je ook in het ziekenhuis veel mogelijkheden. Voordeel van bevallen in het ziekenhuis: je kunt kiezen voor pijnbestrijding, zoals een ruggenprik of een pompje met pijnmedicatie. In een heel aantal gevallen kan je eigen verloskundige aanwezig zijn bij de bevalling. Als het medisch nodig is, neemt een gynaecoloog de leiding over de bevalling.

Thuisbevalling niet gevaarlijker dan ziekenhuisbevalling

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een thuisbevalling niet per se gevaarlijker is dan een ziekenhuisbevalling. Een voordeel van thuis bevallen is dat je misschien meer op je gemak bent en je beter kunt ontspannen. Er is maar 1 zorgverlener aanwezig, dus je kunt snel en eenvoudig samen beslissingen nemen over wat je wilt en nodig hebt. Mocht je tijdens de bevalling toch naar het ziekenhuis moeten, bedenk dan dat deze rit vaak stressvol is. Ook ben je in dat geval te laat om toch nog voor pijnbestrijding te kiezen.

Grotere kans op bevalling met vacuümpomp in ziekenhuis

Kies je voor een ziekenhuisbevalling, weet dan dat daardoor de kans groter is op een bevalling met bijvoorbeeld een vacuümpomp of keizersnede. Ook is het goed om te beseffen dat als je bepaalde pijnbestrijding wilt, dit niet altijd mogelijk is op het moment dat jij bevalt. Wat er wel of niet kan, hangt bijvoorbeeld af van hoeveel andere bevallingen er tegelijkertijd bezig zijn. Of van welke medisch specialisten er tijdens jouw bevalling aanwezig zijn in het ziekenhuis.

Meer informatie over geboortezorg

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen