Geboortezorg: zo kies je jouw ziekenhuis

Ben je zwanger en wil je graag in het ziekenhuis bevallen? Of moet je in het ziekenhuis bevallen omdat daar medische redenen voor zijn? Er zijn verschillen in geboortezorg; goed om te weten dus waar je op moet letten bij het vergelijken van ziekenhuizen.

Bevallen in het ziekenhuis

Als je zelf graag in het ziekenhuis wil bevallen, dan kan dat meestal onder begeleiding van je eigen verloskundige. Is er een medische reden, zoals stuitligging, medicijngebruik of eerdere complicaties, dan beval je in het ziekenhuis met een klinisch verloskundige en een gynaecoloog. Als je zwanger bent van een meerling beval je altijd in het ziekenhuis; natuurlijk of via een keizersnede. Welk ziekenhuis je ook kiest: in Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel zijn ze allemaal anders, bijvoorbeeld wat betreft grootte, behandelmogelijkheden en specialisaties. Ook als het gaat om geboortezorg.

Pijnbestrijding

In het ziekenhuis kun je tijdens de bevalling kiezen voor pijnbestrijding. Dat kan een ruggenprik zijn, maar ook lachgas, een remifentanil-pompje of injecties. Niet iedere afdeling geboortezorg heeft alle mogelijkheden in huis. Bij de keuze voor jouw ziekenhuis is het dus belangrijk om uit te zoeken wat ze in welk ziekenhuis kunnen bieden. Volgens landelijke afspraken is het in elk ziekenhuis mogelijk om een ruggenprik te krijgen, ook in de nacht en het weekend. Wel kan het in de praktijk zo zijn dat er in sommige ziekenhuizen op die momenten niet altijd meteen een arts beschikbaar is. Het kan dan dus gebeuren dat de ruggenprik niet meer op tijd gezet kan worden.

Keizersnede

Als tijdens de zwangerschap blijkt dat je niet natuurlijk kunt bevallen, krijg je in het ziekenhuis een keizersnede. Bijvoorbeeld als het kindje in stuit ligt of als het om een meerling gaat. In uitzonderingsgevallen kan soms ook een keizersnede plaatsvinden als de baby goed ligt, bijvoorbeeld door complicaties bij een eerdere bevalling. En lopen moeder of baby gevaar tijdens de natuurlijke bevalling, dan kan de arts acuut besluiten om toch voor een keizersnede te gaan. Alle ziekenhuizen houden bij hoeveel keizersnedes en om welke reden ze uitvoeren. Dat kan dus iets zeggen over de kwaliteit van de geboortezorg. Maar ook het soort keizersnede dat je krijgt, kan per ziekenhuis verschillen. In sommige ziekenhuizen bieden ze bijvoorbeeld de mogelijkheid van een gentle sectio. Daarbij ‘kruipt’ de baby als het ware zelf uit de buik en kun je de geboorte zien gebeuren.

Baby op de kamer

In steeds meer ziekenhuizen is het mogelijk om na de bevalling, als de baby of jij moeten blijven, samen op een kamer te slapen. Is de baby te vroeg geboren? In veel ziekenhuizen moet de baby dan naar een andere afdeling, de neonatologie. Maar er zijn ook ziekenhuizen waarbij de couveuse of andere medische hulpmiddelen op de kamer van de moeder te plaatsen zijn. Zo ben je niet gescheiden van je pasgeboren kindje. En wil je dat je partner kan blijven slapen? Zoek ook vooraf even uit hoe dat in verschillende ziekenhuizen geregeld is.

Personeelsbezetting

In tijden van personeelstekorten in de zorg, is het helaas ook verstandig om te checken hoe jouw ziekenhuis naar keuze ervoor staat op het gebied van geboortezorg. Er zijn ziekenhuizen die hun afdeling geboortezorg hebben moeten sluiten door personeelskrapte, en er zijn ziekenhuizen die erg vol zitten. Dan kan het dus zo zijn dat je voor jouw bevalling moet uitwijken naar een ander ziekenhuis binnen of buiten de regio. Het kan dus geen kwaad om voor jezelf meerdere opties op een rijtje te zetten.

Lees meer over de beste zorg bij bevallen of vergelijk ziekenhuizen die geboortezorg bieden.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen