Dijklander Ziekenhuis had in 2020 een sterftecijfer van 113. Dit is hoger dan verwacht op basis van de kenmerken van de patiënten in dit ziekenhuis.
Toelichting van het ziekenhuis:
In het ziekenhuis worden verreweg de meeste patiënten beter, maar helaas sterven er ook ernstig zieke mensen. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis overlijdt wordt nauwlettend bijgehouden door middel van de HSMR (Hospital Standard Mortality Rate).
Hoe komt een sterftecijfer tot stand?
Een sterftecijfer komt tot stand door de werkelijke sterftecijfers van een ziekenhuis te delen door het ‘verwachte’ aantal sterfgevallen en daarna vermenigvuldigd met honderd. Als een ziekenhuis een HSMR van onder de 100 scoort betekent dit dat het werkelijke aantal sterfgevallen dus lager is dan men vooraf had verwacht. In het geval van het Dijklander Ziekenhuis ligt het HSMR in 2020 op 113. Voor een nauwkeuriger beeld wordt ook gekeken naar de driejaarsperiode 2018-2020. In deze periode is het sterftecijfer van het Dijklander Ziekenhuis 108. Het werkelijke aantal sterfgevallen in 2020 en de periode 2018-2020 is dus hoger is dan verwacht.
Wat zegt een sterftecijfer?
Een hoge (H)SMR kan opgevat worden als een signaal dat er mógelijk (maar niet noodzakelijkerwijs) tekortkomingen zijn in de kwaliteit van de zorg. Er zijn echter verschillende factoren die de (H)SMR kunnen beïnvloeden. Soms is er sprake van een afwijkende registratiepraktijk of spelen er bijzondere patiëntkenmerken waar de (H)SMR onvoldoende voor corrigeert. Hierdoor is het lastig om op basis van alleen het cijfer een gefundeerde conclusie te trekken.
Covid-19
Het verslagjaar 2020 is een bijzonder jaar vanwege de Covid-19 pandemie. Vanwege de afwijkende aard van de Covid-19 opnamen en het feit dat er bij aanvang van de pandemie nog geen ervaring was met de behandeling van Covid-19 is, in overleg met de Nederlandse Zorgautoriteit en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, besloten om voor 2020 de opnamen met Covid-19 als hoofddiagnose uit te sluiten van de HSMR-berekening.
Klik hier voor een overzicht van de HSMR cijfers van 2020
https://www.dijklander.nl/system/files/inline/HSMR%20Rapport%20Dijklander%20Ziekenhuis%202018-2020.pdf
Sterftecijfer per diagnosegroep
Naast deze algemene sterftecijfers worden er ook sterftecijfers per diagnosegroep of patiëntgroep weergegeven, dit wordt de SMR (Standard Mortality Ratio’s) genoemd. Deze geeft, net als de HSMR, aan hoe hoog de sterfte in een ziekenhuis is vergeleken met het landelijke gemiddelde maar dan specifiek voor een bepaalde diagnosegroep of patiëntencategorie zoals wel of niet met spoed opgenomen, bepaalde leeftijdscategorieën en geslacht.
Klik hier voor een overzicht van de SMR cijfers 2018-202
https://www.dijklander.nl/system/files/inline/SMR%20Rapport%20Dijklander%20Ziekenhuis%202018-2020.pdf
Wat doet het Dijklander ziekenhuis hiermee?
Dat het sterftecijfer dit jaar hoger is uitgevallen dan verwacht is nader onderzocht. Na een eerste analyse is gebleken dat de dossiers geen aanknopingspunten laten zien die duiden op structurele tekortkomingen in de zorg.
Binnen het Dijklander Ziekenhuis sterven relatief veel patiënten met palliatieve zorg (55,40% vs. 34.95 landelijk). Het gaat om patiënten bij wie genezing niet meer mogelijk is en die komen te overlijden in het ziekenhuis i.p.v. thuis of in een hospice. Het kan hierbij gaan om patiënten waarbij bewust is gekozen om in een ziekenhuis begeleid te worden bij het sterven of onvoldoende mogelijkheid hebben om thuis te overlijden.