Wachttijden

Hoe snel kun je in het ziekenhuis terecht?

Gemeten kwaliteit: Wachttijden voor polikliniek, behandelingen en onderzoek

Wil je weten hoe snel je terecht kunt in het ziekenhuis? Ieder ziekenhuis houdt bij wat de actuele wachttijden zijn. Er zijn verschillende wachttijden: hoe snel kun je terecht op de polikliniek voor een eerste afspraak, wat is de wachttijd voor een behandeling (bijvoorbeeld een operatie) en hoe snel kun je terecht voor diagnostisch onderzoek (bijvoorbeeld een CT-scan).

Wachttijden

Over de wachttijden

De wachttijden op Ziekenhuischeck worden minimaal twee keer per maand bijgewerkt, maar regelmatig vaker. Bij de wachttijden staat wanneer ze voor het laatst zijn bijgewerkt. Dit verschilt per ziekenhuis.

De wachttijden geven een indicatie hoe lang je moet wachten. Het kan voorkomen dat je langer moet wachten, of sneller wordt geholpen als dat nodig is. Moet je langer wachten dan gewenst? Neem contact op met je zorgverzekeraar, zij kunnen je mogelijk helpen met wachttijdbemiddeling.

De wachttijden op Ziekenhuischeck gaan over afspraken en behandelingen die je in kunt plannen. Bij spoed kun je altijd meteen terecht in een ziekenhuis.

Kwaliteit van de cijfers

Ziekenhuizen zijn verplicht hun wachttijden aan te leveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dat moet minimaal iedere twee weken, en volgens een vast format. Op Ziekenhuischeck zie je de cijfers die worden aangeleverd bij de NZa. 

Artikelen

Wachttijden ziekenhuizen vaker geüpdatet op Ziekenhuischeck

De wachttijden op Ziekenhuischeck.nl worden per januari 2022 meerdere keren per maand geüpdatet. Sommige ziekenhuizen doen dit zelfs bijna dagelijks. Het gaat om de wachttijden die ziekenhuizen verplicht aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De reguliere zorg is inmiddels weer opgestart in veel ziekenhuizen. Vanwege COVID-19 moesten ziekenhuizen in 2021 veel geplande zorg afschalen en uitstellen.

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen