Slokdarmkanker

Operatie bij slokdarmkanker

Medische indicatie: Oesophaguscarcinoom
Gemeten kwaliteit: Operatie bij slokdarmkanker

Van je keel naar de maag loopt je slokdarm. Als hier kanker ontstaat noemen we dat slokdarmkanker.
Slokdarmkanker wordt meestal pas laat ontdekt, als de tumor al groter is en klachten geeft. Problemen met het slikken of zakken van het eten kunnen op slokdarmkanker wijzen. De behandeling van slokdarmkanker is afhankelijk van het stadium van de ziekte en hoe je conditie is. Vaak krijg je een combinatie van meerdere behandelingen.
Het doel van de behandeling is niet altijd om je beter te maken. Soms is dit niet meer mogelijk. In dat geval wordt je behandeld om de klachten zoveel mogelijk te verminderen en de ziekte te remmen.

Slokdarmkanker

Welk ziekenhuis bij slokdarmkanker?

De operatie bij slokdarmkanker is een complexe operatie en het risico op complicaties is groot. Daarom kun je in Nederland alleen geopereerd worden in een ziekenhuis dat in de operatie is gespecialiseerd. Woon je niet in de buurt van een gespecialiseerd ziekenhuis? De meeste ziekenhuizen hebben een vaste samenwerking met een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt dan in het ziekenhuis in de buurt terecht voor het stellen van de diagnose, en de controles.

Het beste ziekenhuis bij maagkanker? In Nederland zijn geen slechte ziekenhuizen. Wel is het zo dat het ene ziekenhuis kan verschillen van andere ziekenhuizen als het gaat om grootte, aantal behandelingen en specialisaties. Hier helpen we je het juiste ziekenhuis voor jou te vinden voor zorg bij maagkanker.

Hoe wordt de kwaliteit gemeten?

Vaak is een operatie onderdeel van de behandeling bij slokdarmkanker. Het is belangrijk dat er na een operatie geen kankerweefsel achterblijft. Een operatie is geslaagd als de randen van de operatiewond ‘schoon’ zijn. Dus, als er geen kankercellen meer zijn. Het ziekenhuis houdt deze cijfers bij.

Net als bij alle andere operaties, bestaat ook bij een slokdarmkankeroperatie de mogelijkheid dat er een complicatie optreedt, bijvoorbeeld een nabloeding of wondinfectie. Een complicatie is niet altijd te voorkomen, maar de mate waarin complicaties voorkomen, zegt iets over de kwaliteit van zorg.

Aantal operaties

Operaties bij slokdarmkanker zijn risicovolle operaties. Ze verlopen over het algemeen beter als een ziekenhuis er veel ervaring mee heeft. Als het ziekenhuis een risicovolle operatie structureel te weinig doet, dan zal het ziekenhuis deze operatie niet langer uitvoeren. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier toezicht op. De beroepsverenigingen van medisch specialisten stelt vast hoeveel maagverkleiningsoperaties een ziekenhuis minimaal per jaar moet uitvoeren.

Artikelen

Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen