UMCG

Introductie door UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. Het UMCG heeft als academisch ziekenhuis drie kerntaken: zorg, onderwijs en onderzoek. De missie van het UMCG is bouwen aan de toekomst van gezondheid. Daarbij heeft het UMCG drie uitgangspunten: De patiënt als mens is leidend, wij pionieren in onderzoek en we delen onze kennis in Noord-Nederland en (inter)nationaal.

Kerntaak zorg:
Patiënten komen in het UMCG voor ‘gewone’ ziekenhuiszorg, maar ook voor zeer specialistische diagnostiek en behandelingen. Voor sommige zeer complexe behandelingen is het UMCG het enige ziekenhuis in Nederland. Onze zorg is altijd gebaseerd op de nieuwste inzichten. Veiligheid en kwaliteit staan daarbij voorop, vanzelfsprekend met oog voor de wensen van onze patiënten.

Kerntaak onderwijs:
Het UMCG heeft alle opleidingen tot specialist in huis. Ook verzorgt het UMCG tal van (zorg)opleidingen op HBO- en MBO-niveau. In het kader van onderwijs wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen.

Kerntaak onderzoek:
Het UMCG doet onderzoek naar nieuwe behandelingen en diagnostische technieken, nieuwe medicijnen en nieuwe vormen van zorg waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. Hierbij wordt nauw samen gewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen.

75.375 Eerste polibezoeken
43.298 Opnames

Kwaliteitscijfers

UMCG

Slokdarmkanker

Operatie bij slokdarmkanker

Na iedere operatie kunnen er problemen ontstaan. Een ander woord hiervoor is complicaties. Bij een operatie zoals bij slokdarmkanker kun je bijvoorbeeld een ontsteking krijgen aan de wond. De kans op een ontsteking hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld van zorg in het ziekenhuis. Maar ook van je leeftijd en gezondheid. Het ziekenhuis houdt daarom bij hoeveel mensen een complicatie krijgen na de operatie.

Het ziekenhuis houdt deze gegevens bij:

  • Hoe vaak gaat de operatie goed?
  • Hoe vaak gaat er iets mis na de operatie? Bijvoorbeeld een nabloeding of een ontsteking?
  • Hoe vaak doen ze een operatie bij slokdarmkanker? Een operatie bij slokdarmkanker gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet zo vaak? Dan mag het ziekenhuis de operatie niet meer doen.

Aantal operaties

46 UMCG
20 Norm
In 2021 voerde het UMCG 46 operaties uit bij slokdarmkanker. Dit zijn bijvoorbeeld operaties waarbij (delen van) de slokdarm of maag worden verwijderd. Het ziekenhuis heeft de operaties vaak genoeg gedaan.
Bron: Transparantiekalender 2021

Complicaties na de operatie

34,90% UMCG
24,01% Landelijk gemiddelde
In 2021 heeft 34,90% van de patiënten in UMCG ernstige complicaties gekregen na een operatie bij slokdarmkanker.
Bron: Transparantiekalender 2021

Schone snijvlakken na de operatie

91,10% UMCG
95,28% Landelijk gemiddelde
In 2021 is bij 91,10% van de patiënten in UMCG voldoende kankerweefsel weggehaald bij de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2021

Overleden patiënten

2,00% UMCG
2,32% Landelijk gemiddelde
In 2021 is in UMCG 2,00% van de patiënten overleden binnen 30 dagen na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2021

Locaties en contactinformatie

Locaties

  • Locatie Hanzeplein Hoofdlocatie
    Hanzeplein 1
    9713 GZ Groningen
  • Locatie Beatrixoord
    Dilgtweg 5
    9751 ND Haren
Vergelijk
Ziekenhuizen om te vergelijken:
+ Ander ziekenhuis toevoegen Maximaal 3 ziekenhuizen